logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna wiesza się przy 80°C, niskie obroty coolera, MSI Afterburner

phil13 09 Maj 2014 17:06 1107 5
REKLAMA
  • #1 13585176
    phil13
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.

Od niedawna moja karta grafiki zaczęła sie wykrzaczać już po przekroczeniu 80 kilku stopni i wiesza system.
    Dzieje sie tak jedynie podczas grania w gry o wysokich wymaganiach graficznych.

Kolejną rzeczą jaka zauważyłem, to praca wiatraka, który zauważalnie ma nizsze obroty, gdy pracuje na 100%.
    Do tego zauwazyłem, ze chyba cos sie skopało w systemowym (domyslnym) ustawieniu jego pracy. Podczas gdy temperatura GPU idzie w górę, wiatrak nie reaguje obrotami tak jak powinien (tak jakby zaczynał za późno pracować i nie osiaga pełnej mocy).

Sytuacje poprawiłem nieco (ale nie wystarczajaco), przełączając w MSI Afterburner pracę wiatraka na tryb "user define", jednak maksymalne jego obroty nie sa takie jak były, co często po prostu nie wystarcza do wydajnego chłodzenia GPU powodujac wykrzaczenia karty i wieszania systemu po kilku minutach gry.

Dodatkowo MSI musi byc właczony, ponieważ gdy go wyłącze, ustawienia nie sa zapisywane i wraca do domyslnych.

Myśle, że gdyby wiatrak osiagał takie predkosci maksymalne jak normalnie to nie było by problemu. Kartę oczywiście przeczyściłem i przedmuchałem.
    Wiem, że to nie jest delikatnie mówiąc idealna karta, ale do tej pory pracowała bez zarzutu i maksymalna temp nie przekraczała 80st. Nie była także kręcona.

GF8800 GT
    FEEL III 400 ATX
    gigabyte GA-G31M-ES2L
    Intel core duo 2,6GHz

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13585241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13585274
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Na początku wymień zasilacz na markowy. Twój obecny słusznie znajduje się na czarnej liście. Jeśli to nie pomoże działaj jak wyżej napisał Aseri15 .
  • REKLAMA
  • #4 13585406
    phil13
    Poziom 12  
    Aseri15 napisał:
    Wymień pastę termoprzewodzącą na układzie GPU. Dodatkowo możesz również spróbować w programie GPU-z podkręcić obroty wentylatora ( z tego co pamiętam chyba była taka opcja ). Druga możliwość jest taka, że może wentylator odchodzi do krainy wieczności, więc zastanowiłbym się również nad jego wymianą i/lub całego chłodzenia.

Program GPU-z nie posiada niestety tej opcji, nie zauwazyłem.
    Jakim programem mozna by było jeszcze ewentualnie spróbowac cos wiecej wydusic z wiatraka?

Myslę, że jakby dodatkowo jeszcze troche przykręcic taktowanie GPU i pamieci to karta mogła by jeszcze pochodzic trochę.
    Kupiłem juz nowa kartę (GTS 250, mam nadzieje że dobry wybór do 200zł),
    ale przed weekendem nie ma szans aby przyszła, wiec skazany jestem na to co mam.
  • REKLAMA
  • #5 13585601
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Jeśli posiadasz miernik to zmierz napięcia na zasilaczu pod obciążeniem. Te FEEL III po kilku latach pracy potrafią solidnie zaniżać napięcia. Może to w efekcie powodować słabe obroty wentylatorów i brak stabilności pracy komputera.
  • #6 13686525
    phil13
    Poziom 12  
    Nie znalazłem jakiegos konkretnego rozwiazania, wiec pozostaje kwestia emerytury dla leciwego GF. temat zamkniety
REKLAMA