logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce GTS250 przegrzewa się podczas grania, temperatura osiąga 94°C

elemesten 24 Gru 2014 22:13 10782 20
REKLAMA
  • #1 14252662
    elemesten
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Niedawno kupiłem nową kartę graficzną, a mianowicie Geforce GTS250. Kiedy gram w jakieś mało wymagające gry (Metro 2033, Borderlands) mój komputer się zawiesza i wyłącza. Myślałem, że to wina zasilacza, więc zmieniłem 350W na 500W, ale problem nie zniknął. Może to być spowodowane tym, że karta graficzna się przegrzewa, bo podczas gry w Metro temperatura ciągle rośnie mimo tego, że wiatraki chodzą w 100%. Gdy zobaczyłem, w programie HWmonitor, że temperatura karty to 94 stopnie Celcjusza od razu wyłączyłem grę. Jak to naprawić?

• REKLAMA
  • #2 14252755
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    elemesten napisał:
    więc zmieniłem 350W na 500W

Model zasilacza?
    Jakie chłodzenie obudowy - wymieniana pasta na gpu?
  • #3 14253076
    elemesten
    Poziom 9  
    Zasilacz to jakiś noname, ale wcześniej używałem innego i był ten sam problem. Obudowa to jakaś stara, zwykła, ale ściągnąłem obie klapy i pasta nie była wymieniana.
  • Pomocny post
    #4 14253193
    karolark
    Poziom 42  
    elemesten napisał:
    Zasilacz to jakiś noname, ale wcześniej używałem innego i był ten sam problem. Obudowa to jakaś stara, zwykła, ale ściągnąłem obie klapy i pasta nie była wymieniana.

Tylko trzy błędy
    1 zasilacz wymiana na markowy
    2 założyć obie klapy
    3 zmienić paste

:D
  • REKLAMA
  • #5 14256636
    elemesten
    Poziom 9  
    Zasilacz był wymieniany i teraz nie mam funduszy, czy wymiana pasty pomoże pozbyć się problemu?
  • REKLAMA
  • #6 14256677
    karolark
    Poziom 42  
    elemesten napisał:
    Zasilacz był wymieniany i teraz nie mam funduszy, czy wymiana pasty pomoże pozbyć się problemu?

Może pomoże - na pewno nie zaszkodzi, zdejmowanie boków obudowy to typowy błąd zakłóca obieg powietrza i pogarsza chłodzenie, zasilacz może dawać U poza granicami ATX - niestabilne itd.
  • #7 14258506
    elemesten
    Poziom 9  
    Ale moja obudowa nie ma wbudowanego chłodzenia, więc jak może zakłócać obieg powietrza?
  • #8 14258529
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Pastę termo wymień. Jakie karta ma chłodzenie? Zamontuj dodatkowe wentylatory w obudowie - co najmniej dwa. Jeden niech wtłacza chłodne powietrze a drugi wyciąga ciepłe.
  • #9 14258540
    karolark
    Poziom 42  
    A coolery w zasilaczu na procesorze i grafice to co :-)
    Wentylator zasilacza ma wyciągac powietrze z obudowy.
  • REKLAMA
  • #10 14258582
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 247
    94 stopnie jeszcze karty nie uszkodzi.Osobiście testuje do 95 stopni.Nie zmienia to faktu że jak na granie w gry to jest gorąco.Zmień pastę i zrób test syntetyczny gpu w occt. Obciążysz wtedy tylko kartę i sprawdzisz jak szybko rośnie jej temp. oraz czy to z jej winy wyłącza się sprzęt.

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdż w jakim stanie są radiatory,może wymagają czyszczenia?
  • #11 14259048
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Zadając pytanie na tym forum nie ustanawiasz własnych warunków, tylko dopasowujesz się do panujących tu zasad; zatem, za prośbą kolegi @karolark - podajesz dokładny model zasilacza.

Wykonaj również pomiary napięcia miernikiem, w czasie spoczynku i pod obciążeniem.

Sprawdź, czy wentylator w karcie graficznej obraca się swobodnie oraz czy żeberka jej chłodzenia nie są zapchane kurzem. Dokładne oczyszczenie może wymagać demontażu układu chłodzącego.
  • #12 14260965
    HANS1996
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jeśli masz chłodzenie pasywne na karcie to kup wiatraczek za 15zł i przyczep go zipperkami do karty, ja na starym kompie miałem ok. 80 stopni a po założeniu wiatraczka ok 46. (46 Przy graniu w Crysisa na wysokich detalach.)
  • #13 14261228
    elemesten
    Poziom 9  
    Kaczor_84 napisał:

Wykonaj również pomiary napięcia miernikiem, w czasie spoczynku i pod obciążeniem.

Sprawdź, czy wentylator w karcie graficznej obraca się swobodnie oraz czy żeberka jej chłodzenia nie są zapchane kurzem. Dokładne oczyszczenie może wymagać demontażu układu chłodzącego.

Miernika nie mam, kartę oraz cały komputer czyściłem tydzień temu sprężonym powietrzem i naprowadzając nową pastę termo przewodzącą zrobię to jeszcze raz.
  • #14 14261259
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Doczekamy się modelu zasilacza, czy masz zamiar dalej olewać polecenia?
    Ponownie - czy wentylator obraca się swobodnie?
    Miernik można pożyczyć od kogoś lub kupić - najtańszy za 15 zł z marketu jest wystarczający.
    Czy w obudowie jest więcej wentylatorów?
    Jaka pasta termoprzewodząca?
  • #15 14262299
    elemesten
    Poziom 9  
    Tylko tyle informacji znalazłem na zasilaczu.
    Wentylator obraca się swobodnie.
    Na razie nie mam możliwości pożyczenia od kogoś, bądź kupna miernika.
    W obudowie nie ma więcej wentylatorów.
    Nie mam pojęcia, jaka jest nałożona pasta termoprzewodząca, bo kupiłem używaną kartę. (domyślam się, że od nowości nie była zmieniana).
  • #16 14262377
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Zasilacz należałoby zmienić na coś porządnego, z obecnym wynalazkiem ryzykujesz wymianę zasilacza i paru innych elementów ;)
    Nie oczekuję informacji o tym, jaka pasta była założona, tylko jaką posiadasz obecnie :) To tak dla jasności.

Chłodzenie zdemontuj, wymontuj wentylator i oczyść z resztek starej pasty, następnie umyj wodą z detergentem i wysusz ręcznikiem papierowym część stykającą się z chipem graficznym. Następnie z pomocą suszarki wysusz radiator i skontroluj działanie heatpipe(ów), jeśli takowe w konstrukcji występują. Obejrzyj radiator pod kątem ewentualnych uszkodzeń - powierzchnia stykowa powinna być jednolita, bez zadrapań.
  • #17 14262416
    anet870
    Poziom 26  
    Stosując zalecenia j/w. gts-y mają wysokie temp.Wstaw jeszcze zdjęcie karty oraz reszty zestawu...Starannie posprawdzaj mocowania radiatorów.Z kompem jak z człowiekiem -brak papu rodzi strajk :)

Dodano po 7 [minuty]:

Pochwal się tabliczką znamionową starego psu (zasilacza) .
  • #18 14262435
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    @elemesten

Zapewne masz ten komputer już jakiś czas.
    Jak nie masz wentylatorów które wyprowadzają nadmiar ciepła z wnętrza obudowy to co się dziwisz że się sypie sprzęt. A komp zapewne stoi w ciasnym koncie pod biurkiem przy grzejniku.

Mój synek namiętny gracz pokój ogrzewa komputerem, a grzejnik ma zakręcony.
    Chieftec 1000w.
  • #19 14262574
    elemesten
    Poziom 9  
    Kaczor_84 napisał:

Chłodzenie zdemontuj, wymontuj wentylator i oczyść z resztek starej pasty, następnie umyj wodą z detergentem i wysusz ręcznikiem papierowym część stykającą się z chipem graficznym. Następnie z pomocą suszarki wysusz radiator i skontroluj działanie heatpipe(ów), jeśli takowe w konstrukcji występują. Obejrzyj radiator pod kątem ewentualnych uszkodzeń - powierzchnia stykowa powinna być jednolita, bez zadrapań.

Zastosuję się do tych poleceń, gdy kupię już nową pastę, bo kiedy gram w CS:GO to karta się nie przegrzewa, a jeśli wytrę starą to przypuszczam, że będzie się przegrzewała nawet przy tej grze.
  • #20 14262579
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Nawet nie myśl o zakładaniu chłodzenia bez użycia pasty termoprzewodzącej :D, zwłaszcza w takiej grzałce jak twoja karta. Przy 386/486 pasta była opcjonalna, wszelkie nowe podzespoły składamy tylko z użyciem pasty.
  • #21 14678822
    elemesten
    Poziom 9  
    Po wymianie pasty karta działa jak należy!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się karty graficznej Geforce GTS250, która osiąga temperaturę 94°C podczas grania w mniej wymagające gry, co prowadzi do zawieszania się komputera. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana pasty termoprzewodzącej, poprawa wentylacji obudowy poprzez dodanie wentylatorów oraz upewnienie się, że zasilacz jest odpowiedniej jakości. Użytkownik potwierdza, że zasilacz był wymieniany na mocniejszy, ale problem nadal występuje. Po wymianie pasty termoprzewodzącej karta zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA