logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak odbioru mocy wyprodukowanej w elektrowni słonecznej

dioda_007 10 Maj 2014 11:36 10989 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak ograniczyć wyłączanie falownika fotowoltaicznego, gdy napięcie w sieci lokalnej rośnie zbyt wysoko i instalacja przestaje oddawać moc?

Falownik wyłącza się, bo na jego zaciskach napięcie przekracza ustawiony próg odłączenia; w opisanym przypadku rzeczywiste wyłączenie było ustawione na 253 V, choć na wyświetlaczu widać było około 247 V, więc doszło też do różnicy pomiaru między falownikiem a miernikiem [#13656168] W serii Fronius IG graniczne napięcia można ustawiać w ukrytym menu serwisowym, ale według wypowiedzi powinien to robić autoryzowany serwis i zgodnie z wymaganiami ZE [#13588696][#13593151] Jeden z praktycznych obejść to przesunięcie większości odbiorów na jedną fazę i wybranie tej, na której falownik najrzadziej się wyłącza [#13587629] Drugie rozwiązanie to dołączenie awaryjnego obciążenia, np. grzałki CWU załączanej przekaźnikiem nad- i podnapięciowym typu PKZ-333, gdy napięcie dojdzie do około 246 V, żeby falownik nie odłączał się od sieci [#13587629][#13618469] W threadzie potwierdzono też, że granica z umowy wynosiła 254 V, więc jeśli falownik odłącza się wcześniej, warto sprawdzić konfigurację i ewentualnie skontaktować się z Fronius Austria po kod do menu serwisowego [#13591664][#13656168]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 13586942
    dioda_007
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich
    Zainstalowałem małą elektrownie słoneczną 4.3kW tj.
    18 szt paneli fotowoltaicznych 235W
    Inwerter Fronius IG60
    Zakład Energetyczny zainstalował mi liczniki główny trójfazowy dwukierunkowy i przy inwerterze jednofazowy. Instalacja pracuje bardzo dobrze z jednym wyjątkiem.
    Żeby inwerter mógł wysyłać moc do sieci musi podnieść napięcie (wiadomo fizyka)
    minimalnie ale jednak musi. Normy jak i moja umowa ZE określają do jakiej wartości może być ono podniesione. Moc wyprodukowana w elektrowni musi w czasie rzeczywistym zostać odebrana przez odbiorców w obrębie jednej stacji transformatorowej. Do transformatora do którego jestem podłączony, podłączonych jest ok 30 gospodarstw domowych. Nie ma żadnych zakładów pracy poza jednym małym tartakiem. I tu pojawia się problem, który chciałem poruszyć. Kiedy słońce ładnie świeci, inwerter podnosi napięcie żeby oddać ją do sieci. Na moim inwerterze granicznym napięciem powodującym odłączenie jest napięcie 247V. Jeśli napięcie sieci przekroczy 247V co oznacza, że produkowanej mocy nie ma kto w tym momencie odebrać inwerter się wyłącza, czeka jakiś czas po czym próbuje wznowić produkcję. Jeśli napięcie znów wzrośnie powyżej tych 247V cała operacja się powtarza. Żeby potwierdzić moje przypuszczenia zauważyłem, że np w sobotę kiedy większość ludzi jest w domu i coś robi zużywając więcej energii niż w ciągu tygodnia (tnie drzewo, kosi trawnik, czy też wykonuje inne prace) problem w zasadzie nie występuje.
    Jak na razie to co mogłem to:
    -zmierzyłem na której fazie jest w miarę najniższe napięcie i na nią zapiąłem cały dom
    - że to nie bardzo pomaga spróbuję przepiąć na ile to możliwe sąsiadów na tą fazę

I jeszcze bardzo ważna uwaga
    Proszę o wypowiedzi TYLKO osoby, które FAKTYCZNIE mają jakieś doświadczenie w temacie a nie tych którym zależy na punktach.
  • REKLAMA
  • #2 13587083
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    Ja mam Fronius IG 60HV on mi się wyłącza przy 251 V musiał byś zmienić oprogramowanie ,dostępni jest na stronie producenta, ale musiał byś posiadać kartę data logger żeby wgrać.
  • #3 13587468
    masakra234
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,lub rozdzielić moc na więcej inwerterów,i inne fazy,lecz to są koszty.
    Można też kupić inny inwerter,który będzie ograniczał max napięcie po stronie AC ,a nie będzie się wyłączał.
  • #4 13587629
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Ja miałem podobny problem.
    Pomogło przepięcie prawie wszystkiego w domu na jedną fazę i najpierw wybranie fazy, na której inwerter sie wyłączał najrzadziej.
    Ewentualnie, ale jako ostateczność można zrobić układ, który w momencie zwiększenia napięcia na tej fazie do 246V awaryjnie załączy u Ciebie np. grzałkę CWU. Ja mam na podobnej zasadzie zrobione zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem napięcia DC. Sprawuje się godnie i nieraz już zadziałało.
  • #5 13587989
    dioda_007
    Poziom 11  
    Rozwiązanie z grzałka biorę pod uwagę ale z uwagi że posiadam kolektory słoneczne do grzania wody tak nie za bardzo jest mi to potrzebne. Jednak w sumie lepiej jak ciągnie 4kw i 1,5 wrzuca na grzałkę niż nic nie produkuje. Teraz badam zapięcie inwertera na drugą fazę przez tydzień zobaczę jaki będzie efekt.
  • #6 13588438
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Ale ta grzałka ma być tylko na chwile z przekroczeniem napięcia, tylko po to żeby inwerter się nie wyłączał. Nie chodzi o grzanie wody, a "zawór bezpieczeństwa". No chyba że to przekroczenie napięcia występuje często i długo.
  • #7 13588696
    rwxw
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    prose napisał:
    Ja mam Fronius IG 60HV on mi się wyłącza przy 251 V musiał byś zmienić oprogramowanie

Froniusy z serii IG mają ukryte menu dostępne po wpisaniu odpowiedniego kodu. W tym menu można ustawić m.in. graniczne częstotliwości i napięcia w zakresie których inwerter ma pracować, a po ich przekroczeniu się wyłączać. Żeby to ustawić nie trzeba zmieniać oprogramowania. Te parametry należy ustawić zgodnie ze wskazaniami ZE.
  • REKLAMA
  • #8 13589476
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    rwxw napisał:
    Żeby to ustawić nie trzeba zmieniać oprogramowania.

Alle potrzebna jest karta power przynajmniej jest tak u mnie bez niej w menu o prócz testów nic niema kod to przytrzymać ustawić setup menu nacisnąć 6 sekund i same jedynki enter.

Dodano po 12 [minuty]:

Brak odbioru mocy wyprodukowanej w elektrowni słonecznej

FRONIUS Power Control Card für IG & IG PLUS
    Bez karty nic nie morz na ustawić, chyba że może pod innym kodem.
    U ciebie tą kartę widziałem w inwerterze że posiadasz.
  • #9 13589631
    rwxw
    Poziom 23  
    Nie mam takiej karty, na obu Froniusach mam tylko Comcard do dataloggera a na jednym InterfaceCard do komunikacji z fslurp, ale karty nie są potrzebne żeby wejść w ustawienia parametrów w service menu. W czasie pracy inwertera naciskamy Menu, strzałkami przenosimy się na Setup, pokaże się na wyświetlaczu Standby, 6 razy naciskamy menu i pojawia się menu z kodem. Kody mogą się różnić się w zależności od inwertera, więc moje mogą nie działać u innych, choć moje 2 Froniusy zaakceptowały ten sam kod (inny niż Twój). O udostępnienie kodu dostępu do menu serwisowego można pisać do pomocy technicznej Froniusa podając typ i nr seryjny inwertera.
  • #10 13590226
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Dziwne, że to napięcie jest 247... z tego co wiem w większości krajów ma do 264 V.
    Falowniki mają country settings jeżeli rzeczywiście jesteś w stanie wejść w jakieś menu to ustaw może inny kraj?

Wiem, że Dania i holandia mają niskie napięcia.

Załączam tabelkę od moich falowników - znajdź taką dla swojego falownika i spróbuj zmienić.
    Załączniki:
    • PS_country_set.jpg (108.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 13590488
    rwxw
    Poziom 23  
    CzystyZYSK napisał:
    ustaw może inny kraj?

Froniusy z serii IG są wstępnie ustawione na dany kraj (wersja kraju jest na tabliczce znamionowej) i nie mają możliwości jego ustawienia. Za to można w ukrytym menu serwisowym ustawiać poszczególne niezbędne parametry pracy sieci, jak zakresy dozwolonych częstotliwości sieci, napięć sieci i czasu startupu inwertera. Dodatkowo jest tam jeszcze opcja, czy chcemy pracować z MPPT, czy na stałym napięciu DC, a jeśli tak, to na jakim.
  • #12 13591459
    dioda_007
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje za wszystkie podpowiedzi spróbuję podziałać bo faktycznie szkoda żeby w szczycie mocy wszystko stało. Wczoraj przy bardzo ładnym dniu inwerter "stał" przez 4 godziny !!! Tak to być nie może.

Dodano po 13 [minuty]:

kolego rwxw u mnie niestety nic się nie dzieje po sześciokrotnym na ciśnięciu menu w tym trybie o którym pisałeś jak możesz proszę podaj nr telefonu to zadzwonię. Z góry dziękuję.
  • #13 13591664
    robi1969
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Witam
    Dzisjaj zobaczyłem jak jest w mojej umowie i tam jest plus dziesięć procent czyli 254V.
    Skoro inwerter wyłącza się przy mniejszym napięciu należy wykonać zmianę konfiguracji inwertera. Ja mam SMA i jest ustawione 250V nie ma problemu z wyłączeniem.
  • #14 13591939
    rwxw
    Poziom 23  
    dioda_007 napisał:
    u mnie niestety nic się nie dzieje po sześciokrotnym na ciśnięciu menu

Telefon wysłałem na privat. Zerknij jeszcze na instrukcję:
    Załączniki:
    • SE_SM_Servicemenu_Fronius_IG_EN.pdf (130.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 13591965
    dioda_007
    Poziom 11  
    Jutro popróbuję coś zadziałać z ustawieniami bo dziś już inwerter spi i źle przeczytałem trzeba przytrzymać 6 sekund a nie naciskać 6 razy :) tak błędzik mały
  • REKLAMA
  • #16 13592005
    rwxw
    Poziom 23  
    W instrukcji piszą: "Press the MENU (C) key 6 times"
  • #17 13592877
    dioda_007
    Poziom 11  
    Niestety kod z samych jedynek nie działa pierwsze cyfry numeru seryjnego też nie. Ciężka sprawa. Spróbuję faktyczne do tego serwisu napisać ale czy oni tacy chętni by podawać takie rzeczy to nie wiem bo zabieram im pieniądze przestawiając to samemu.
  • #18 13593078
    pilinski
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    dioda_007 napisał:
    Niestety kod z samych jedynek nie działa pierwsze cyfry numeru seryjnego też nie. Ciężka sprawa. Spróbuję faktyczne do tego serwisu napisać ale czy oni tacy chętni by podawać takie rzeczy to nie wiem bo zabieram im pieniądze przestawiając to samemu.

To nie do końca jest tak. Kody serwisowe pozwalają na dostęp do takich ustawień falownika, których zmiana może być niebezpieczna nie tylko dla użytkownika, ale i dla otoczenia. Jednym z takich ustawień jest 'zabawa' zakresem napięć. Dlatego ustawienia te mogą być zmieniane wyłącznie przez autoryzowany serwis.
  • REKLAMA
  • #19 13593151
    rwxw
    Poziom 23  
    pilinski napisał:
    Kody serwisowe pozwalają na dostęp do takich ustawień falownika, których zmiana może być niebezpieczna nie tylko dla użytkownika, ale i dla otoczenia. Jednym z takich ustawień jest 'zabawa' zakresem napięć.

Dokładnie tak. Dlatego takich ustawień powinna dokonywać tylko osoba z odpowiednimi kwalifikacjami i tak jak wcześniej pisałem zgodnie z zaleceniami ZE.
  • #20 13593341
    dioda_007
    Poziom 11  
    Ja nie chcę zmieniać nic poza tym jednym napięciem. Wiem że nie jestem autoryzowanym serwisem czy przedstawicielem, choć po telefonach jakie wykonałem do wszystkich, którzy niby zajmują się froniusem w naszym kraju - ręce opadają. Jeden chce straszne pieniądze, drugi nie ma pojęcia o czym mówię (choć w czasie w którym dzwoniłem prowadził szkolenie - normalne brak słów) a do trzeciego się nie dodzwoniłem. Napisałem e-maila do Fronius International GmbH i zobaczę. Dziękuję wszystkim za pomoc niech temat żyje a ja walczę dalej
  • #21 13618469
    dioda_007
    Poziom 11  
    Na tą chwilę póki problemu nie dam rady rozwiązać w inny sposób poszedłem za radą kolegi putasa i zainstalowałem przekaźnik PKZ-333. Jest to przekaźnik pod- i nadnapięciowy który można ustawić w szerokich granicach napięć. Do tego przekaźnik i grzałka którą już miałem zabudowaną z zbiorniku moc 1500W. Jak ktoś będzie potrzebował to narysuje schemat i podam ustawienia PKZ -ta. Wczoraj przy bardzo ładnej pogodzie inwerter się nie wyłączał a na grzałkę poszło 3,75kWh przy produkcji 28kWh. monitoring mojej instalacji jest na stronie http://www.pvmonitor.pl/user.php?idinst=35 można zobaczyć.
  • #22 13656168
    dioda_007
    Poziom 11  
    Wiec tak z dobrych wiadomości udało mi się dostać od Fronius Austria kod do mojego inwertera ( tu podziękowanie dla profesjonalnego podejścia całkowicie innego niż polskich patałachów z "autoryzacją") I to niestety tyle dobrych wiadomości. Po wpisaniu kodu okazało się, że napięcie wyłączania się inwertera jest ustawione na 253V. I tu zauważyłem że podczas pracy na wyświetlaczu inwertera jest niższe napięcie niż faktycznie na jego zaciskach wyjściowych. Dlatego widziałem te 247V. Do pomiaru użyłem miernika PKZ-333 który również pokazuje inaczej niż inwerter. W tej sytuacji pozostają już chyba tylko sąsiedzi. Zmieniłem też grzałkę z 1500W na 900W. Poinformuję jak coś nowego wykombinuję.
    Jeśli ktoś potrzebuje mogę podać jak uzyskać kod.

Dodano po 19 [minuty]:

Jeszcze pytanie do kolegi CzystyZYSK rzuciłem okiem na tabelkę którą podesłałeś. Widzę że napięcie maksymalne dla Niemiec, bo podobno bazujemy na ich ustawieniach, wynosi 264V. Jak masz u siebie ustawione? U mnie ten parametr to U ENS Max.
  • #23 13663409
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Dlatego ja zamiast kombinować z mocą grzałki majstruje do niej sterownik z MPPT. do tego kilka innych fiuczerów :) jak np strefy czasowe lub priorytet pracy

Zobaczymy, na zasilaczu działa, od zera do punktu max dochodzi w 2-3sek. Panel mam na razie jeden (200W) do zabawy, ale pogoda raczej kiepska
    Załączniki:
    • Brak odbioru mocy wyprodukowanej w elektrowni słonecznej 20140604_122512_resized.jpg (852.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 14106407
    dioda_007
    Poziom 11  
    Witam więc jeden problem w zasadzie udało się rozwiązać. Nie wiedziałem że równolegle istnieje drugi w zasadzie większy problem. Mianowicie pęta zwarcia, którą inwerter mierzy w czasie rzeczywistym pętle zwarcia. Do prawidłowej pracy impedancja nie może być większa niż 2.55 oma. Ponieważ mieszkam na samym końcu sieci z 69 roku impedancja u mnie waha się w tych waśnie granicach. Tak dla informacji prąd zwarcia u mnie to 140 amper (minimum przy zabezpieczeniu C25 jakie mają prawie wszyscy to 250 A)
    Tak więc ważna rada dla wszystkich, którzy planują budowę elektrowni fotowoltaicznej, proszę zmierzyć pętle zwarcia specjalnym miernikiem.
  • #25 14112621
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    No przewód przyłączeniowy jest za małego przekroju moim zdaniem. Bo przecież on nie mierzy tego co jest od rozdzielni do trafo.
    Mierzy na zaciskach czyli na kablu przyłączeniowym.

Dla falowników jednofazowych gdzie prądy są wysokie co najmniej 3x4mm w miedzi i do dla małych odległości < 10m.
  • #26 15269960
    przemar
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Witaj, przymierzam się do instalacji zestawu w granicach 5kW, i tak patrzę sobie od jakiegoś czasu na wydajność instalacji w tym przedziale na pvmonitor, i wychodziły mi cały czas, że masz chyba najwydajniejszą instalację :). Nawet w tym momencie produkujesz 2,7kW, podobnie produkują instalację 8, 10, a niedużo więcej instalacja 44 kW - co istotnie zastanawia. Inne instalacje takiej mocy produkują praktycznie połowę tego co Twoja. Nie jest to stan chwilowy który można by tłumaczyć pogodą, bo taka sytuacja że Twoja instalacja pracuje jako najwydajniejsza w interesującym mnie przedziale mocy powtarza się notorycznie. Możesz napisać coś więcej jakiej firmy masz panele, jak to masz podłączone ?, czy wszystkie panele są połączone w do jednego wejścia w falowniku, czy masz dwie linie?, czy może Twój falownik,/1 czy 3 fazowy? i jakiej mocy?/ ma jakąś czarodziejską funkcję?? :). W jakim kierunku masz ustawione panele, pod jakim kątem. Gdybyś był tak miły i odkrył rąbka tajemnicy zapewne nie tylko mnie pomogło by to w przemyśleniach nad instalacją.
    Jednym słowem gratuluję, i pozostaje w nadziei :) że podzielisz się cząstką wiedzy tajemnej.
    Pozdrawiam.
  • #27 15269988
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    A nie myślałeś założyć transformator 230/400v wtedy napięcie na sieć szło by 2 fazami.
  • #28 15270401
    dioda_007
    Poziom 11  
    Więc tak nie ma żadnych tajemnych mocy , które by napędzały generator jądrowy u mnie. Myślę że niewątpliwą zaletą jest samo położenie. Mianowicie mieszkam na wysokiej górze. Zalety takiego położenia to praktycznie brak mgły, która jak rozmawiałem z instalatorami PV przyznają iż jest to problem "nizinny". Poza tym często wieje u mnie wiatr co też pozytywnie wpływa na chłodzenie a przez to ma uzysk. Poza tym nic szczególnego. Na drugi tydzień jak pogoda pozwoli wrzucę na dach leżące w piwnicy jeszcze 5kW, i wtedy wrzucę tu jakieś zdjęcia.
    Jak chodzi o transformator to nie wiem czy by to poszło. Dochodzi też kwestia ceny. Takie trafo na 5kW to też nie mały wydatek.
  • #29 15271321
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    dioda_007 napisał:
    Do prawidłowej pracy impedancja nie może być większa niż 2.55 oma

A sprawdziłeś jak dodanie uziemienia o niskiej wartości wpłynie na zmniejszenie pętli zwarcia?
  • #30 15271550
    dioda_007
    Poziom 11  
    Póki co mam zainstalowany 3-fazowy inwerter Danfoss TLX Pro+ i przy obecnie posiadanej mocy nie ma żadnego problemu. Zobaczę co będzie jak dojdzie jeszcze drugie tyle mocy. A jeszcze mam nadzieję, że moja sieć z 1969 roku zostanie zmodernizowana w końcu bo większość słupów do transformatora już świeci drutami zbrojeniowymi.
    Odnośnie pytania DJ ANNUS uziom o niskiej wartości nie wiele da bo u mnie pętla zwarcia to tylko 140 amperów (blisko 3 omy) więc tak czy tak lipa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował elektrownię słoneczną o mocy 4.3 kW z 18 panelami fotowoltaicznymi 235W oraz inwerterem Fronius IG60. Napotkał problem z wyłączaniem się inwertera przy napięciu 247V, co jest poniżej granicy 254V określonej w umowie z zakładem energetycznym. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak zmiana ustawień inwertera, podział mocy na więcej inwerterów, zastosowanie grzałki jako "zaworu bezpieczeństwa" w przypadku przekroczenia napięcia, oraz użycie przekaźnika PKZ-333 do monitorowania napięcia. Wskazano również na możliwość dostosowania parametrów w ukrytym menu inwertera, co wymaga karty Power Control. Użytkownik planuje dalsze testy i poszukiwania rozwiązania problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA