logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy elektryk musi nosić przy sobie uprawnienia SEP podczas pracy?

secundus 13 Maj 2014 08:41 8253 8
REKLAMA
  • #1 13596414
    secundus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam pytanie:

Czy istnieje aktualnie "prawny" rygor noszenia ze sobą uprawnień podczas wykonywania pracy elektryka?
  • REKLAMA
  • #2 13596504
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    secundus napisał:
    Mam pytanie:

Czy istnieje aktualnie "prawny" rygor noszenia ze sobą uprawnień podczas wykonywania pracy elektryka?

Nie może istnieć prawny rygor posiadania czegoś, co nie istnieje.
  • REKLAMA
  • #3 13597767
    SeRgEy1989
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    W ostatnich latach na budowach zamkniętych i nie tylko jest wskazane posiadanie przy sobie oryginału Świadectwa Kwalifikacyjnego SEP lub jego kserokopii gdyż obchody BHP w każdej chwili mogą od danej osoby poprosić o takie dokumenty które uprawniają go do wykonywania danej pracy nie zależnie czy jest to elektromonter czy też spawacz.

W przyrodzie nie istnieje Świadectwo Kwalifikacyjne SEP!!! [retrofood]
  • #4 13598533
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    Ja już nie mam siły- walczę z tym określeniem od dłuższego czasu, a wciąż pojawiają się dyletanci. Nie ma uprawnień SEP- są natomiast świadectwa kwalifikacji, które może wydać np. komisja działająca przy SEP (Stowarzyszenie Elektryków Polskich), lub działająca przy mleczarni- co nie oznacza, że są to uprawnienia SEP-mleczarskie. W jednym jak i w drugim przypadku a także w każdym innym o którym nie wspomniałem, mamy do czynienia z Świadectwem Kwalifikacji.
    W pracy trzeba je mieć przy sobie.
  • REKLAMA
  • #5 13605277
    secundus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Akrzy74 napisał:

W pracy trzeba je mieć przy sobie.

Oryginał czy kserówka może być? I który paragraf o tym mówi że trzeba je mieć na "stanowisku pracy" czy "w czasie pracy"? byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Moderowany przez Akrzy74:

Ludzie żądający "paragrafów" w prostej i oczywistej sprawie, z reguły nie piszą, lub mówią wszystkiego. Ksero dokumentu nie jest dokumentem uznawanym przez jednostki kontrolujące bądź urzędy, bo taki dokument może sobie spreparować każdy. Tak samo jak np. przepustka imienna pracownika. "Paragrafy" nie są koledze potrzebne, tylko rozmowa z przełożonym/kierownikiem...

• #6 13605664
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    W mojej niedługiej karierze zawodowej (4 firmy w przeciągu 3 lat) zawsze było tak że świadectwo kwalifikacji pracodawca kserował sobie i wsadzał do swoich papierów.
    Ja miałem mieć obowiązek posiadania zawsze przy sobie na budowie kserokopia świadectwa do ewentualnego wglądu.
    Jeśli jechaliśmy na jakiś zakład czy budowę coś robić to zawsze kierownik wręczał kserokopie naszych świadectw (oryginał do wglądu) wraz innymi dokumentami jako załącznik osobie nadzorującej/odpowiadającej za nas na budowie z ramienia Inwestora.
  • #7 13605732
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    Zacznijmy od tego, że pracodawca może zatrzymać ksero a nie oryginał, nawet wtedy, jeśli za nie zapłacił. Podobnie jest np. w przypadku dyplomu ukończenia studiów wyższych- ksero, a nie oryginał, może zostać w zakładzie pracy.
    Zatrzymanie oryginału świadectwa kwalifikacyjnego ma chyba mieć związek z ewentualną pracą poza zakładem pracy.. :)
  • #8 13605777
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 13679862
    grzeko1
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Witam.
    Powiem tak. Jadąc do obcej firmy na robotę ma ona prawo zażyczyć
    sobie świadecto kwalifikacji(wewnętrzne przepisy), jesli nie ma mogą nie pozwolić pracować.
    Można powoływać się na przepisy, nie masz świadectwa nie wykonujesz zlecenia przyjdzie ktoś inny.
    Pytanie jaki problem mieć przy sobie to świadectwo tak jak dowód osobisty, czy prawo jazdy.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię obowiązku posiadania świadectwa kwalifikacji SEP przez elektryków w trakcie pracy. Uczestnicy podkreślają, że nie ma prawnego wymogu noszenia oryginału dokumentu, jednak w praktyce na budowach często wymaga się, aby pracownicy mieli przy sobie kserokopię świadectwa. Pracodawcy mogą zatrzymywać kserokopie dokumentów, ale oryginał powinien pozostać w posiadaniu pracownika. W przypadku braku świadectwa, pracownik może zostać odesłany z budowy. Warto mieć dokumenty przy sobie, podobnie jak dowód osobisty czy prawo jazdy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA