logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel - Jakie dostajecie maksymalne rabaty przy zakupach...

bhtom 13 Maj 2014 11:49 6780 20
  • #1 13596788
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

W związku z tym, że nie pracuję na co dzień jako Instalator mam pytanie: Jakie maksymalne zniżki (%) można uzyskać u Dystrybutorów Satel-a (bazując na Satel-owym cenniku detalicznym). Oczywiste jest, że wysokość rabatu uzależniona jest od miesięcznych zakupów u danego Dystrybutora.
    Pytam z czystej ciekawości...

Pozdrawiam.
  • #2 13596922
    nowikowski
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie żartuj. Szanujący się instalator nie będzie podcinał gałęzi na której siedzi podając takie dane klientom. Takie rzeczy to na pw.
  • #3 13597561
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 13598379
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Zapominacie o AAT gdzie też jest to dość mądrze rozwiązane.
  • #5 13611405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13613501
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    tswcrew, musisz się lepiej zakręcić. Jablotron ma akurat bardzo dobrą politykę cenową.
    Co do satela, to niedługo w spożywczym będą do bułek dawać centralę :), a rabaty? co to za różnica, jak i tak wszyscy mają maksymalne, bo hurtownie robią wszystko, żeby wyrobić chore targety przewidziane przez Satela.
    AAT też mi ostatnio podpadło oferując klientowi, który przyszedł z ulicy, ceny jak dla instalatora.
  • #7 13658942
    793DF
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    W zasadzie wszystkim obytym w temacie wiadomo jest że satel z premedytacją sprzedaje sprzęt z dużymi rabatami ludziom którzy wystawiają go później niewiele drożej na allegro. Dział handlowy ma gdzieś instalatorów, ważne żeby był dobry obrót. Typowe działania zadufanego w siebie monopolisty. Mam nadzieję że im to kiedyś bokiem wyjdzie.
  • #9 13761587
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    No tak, Satel w spożywczaku (kto, wie może to już jest), DSC w carrefourze, BOSCH CCTV w Realu, Samsung w Auchan, a Jablotron w biedronce :)

Satel - Jakie dostajecie maksymalne rabaty przy zakupach...

:D:D:D:D[/img]
  • #10 13768658
    zendenman
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Bardzo dobrze niech się dostawcy i producenci nażrą. Droga jest bardzo prosta spaskudzili sobie rynek do tego stopnia, że wszyscy jadą na 2-5 %. Powodzenia. Ja ze swojej strony nigdy nie udzielam swoim klientom rabatów od cen katalogowych. Z czego później mam jeździć na awarie ?
  • #11 13790862
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    I tu jest cały problem! Cena wyjściowa oficjalna jest dla inwestora a rabat dla instalatora .Wiadomo ze producent udziela gwarancji na swój wyrób a Wy jakiej gwarancji udzielacie? jak "padnie " sprzęt producenta (tu nie koniecznie chodzi o Satela!?Znaczy po montażu kiedy wszystko działa należycie jest ok ! potem dzwoni inwestor i mówi ze mu coś nie działa jedziecie stwierdzacie padł expander, płyta ,klawiatura i co dalej?????? Wieziecie do hurtownika wymieniacie na wolne od wad zawozicie i montujecie a zapytam !!!!!????? KTO WAM MA ZA TO ZAPŁACIĆ????? Własnie po to jest rabat . A w necie tak kupi klient taniej ale bez gwarancji bo niby z jakiej paki macie mu zamontować to co sam kupił z gwarancją producenta? Ja miałem taki przypadek: podałem cene sumaryczną klient powiedział że kupi taniej ....w necie kupił dał mi załozyłem oprogramowałem była awaria przepiecie sieci 230V , burza nie wiem padło !!! pojechałem zdemontowałem moduły dałem "kupkę do wymiany" i zaczęła się "przepychanka " klienta z "internetowcem" trwało to ze 3 tygodnie potem wysyłka i zwrot niby naprawionego . ZAłozyłem zadziałało zapłacił mi za ekspertyzę, demontaż . zamontowanie ,oprogramowanie od nowa , uruchomienie . Wyszło bokiem --- jemu. Gdybym ja zamontował swój towar to ja miałbym problem a ze mam dobrego poważnego dydtrybutora (wspólpracuje z nim ze 20 lat Od poczatków CA-10 tki to nie ma problemu jade na obiekt z nowymi płytkami podmieniam sprawdzam i po kłopocie. Nasuwa się pytanie (do klientów!) czy waro być skrobidechą????? To wszystko.Na "zgniłym i podłym "zachodzie" od dawna cena dla klienta jest wyższa niż dla serwisanta tu w kraju jakos trudno co niektórym to zrozumieć.
  • #12 13791283
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Trudno to zrozumieć chyba tylko klientom,. Każdy szanujący się instalator funkcjonuje podobnie jak Ty.
  • #13 13792947
    ferdek16
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Najlepsze ceny dla instalatorów według mnie ma eltrox.pl wiadomo na alegroszu, niekiedy trafi się taniej.
  • #14 13794721
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    ferdek16 nie tylko instalatorzy, jak przyjdziesz z $$ to dostaniesz takie same ceny u nich nie będąc instalatorem, niestety przekonałem się na własnej skórze (klient kupił w moich rabatach sprzęt), więc generalnie po co psuć sobie nerwy, zwłaszcza że eltrox jest nastawiony na detal bardziej...
  • #15 13794745
    Padrettini
    Poziom 26  
    Ocena: 544
    Najbardziej znane firmy ochroniarskie na montaż systemów alarmowych/CCTV dają klientowi ostatecznemu do 15 % rabatu nawet od swoich cenników detalicznych..
  • #16 13794881
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Firmy ochroniarskie mają inny model biznesowy. Ich celem jest "uwikłać" klienta w umowę abonamentową na sprzedaż usług, a sam sprzęt/instalację mogą "dotować" (a'la "telefon za 1zł" u operatora).

A realia cenowe jakie są, każdy wie. Dobrze że nie każdy sprzęt dostępny jest dla "Kowalskiego" z instalatorskimi upustami.
  • #17 13795079
    Padrettini
    Poziom 26  
    Ocena: 544
    Firmy Ochroniarskie montują również same systemy bez wikłania w monitoring itp.

Są też oczywiście systemy alarmowe za "1zł" ale odbijają w abonamencie, a kary umowne przewyższają kilkukrotnie wartości systemów :)
  • #18 13801413
    ferdek16
    Poziom 17  
    Od kilku dni satel dostępny jest w Tim. S.A dużo kupuje u nich materiałów i dostałem ceny ok 5% niższe niż w eltrox jako instalator. Niby nie dużo ale na sredniej wielkości zestawie zawsze jakieś 50zł
  • #19 13801680
    zendenman
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    A jak z gwarancją ? Odwozisz centrale i czekasz 2-3 tygodnie czy podmieniają ci na nową?
  • #20 13802566
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 86
    zendenman napisał:
    A jak z gwarancją ? Odwozisz centrale i czekasz 2-3 tygodnie czy podmieniają ci na nową?
    Na to musisz sobie zasłużyć, ale fakt, w długodystansowej perspektywie znacznie cenniejsze to niż 5%.
  • #21 13804329
    ferdek16
    Poziom 17  
    Przy moich zakupach 150-200tyś rok to jesteśmy umówieni umownie na podmianę na nową i czekam na tą z gwarancji jeżeli dostana nową to po temacie, a jak naprawa to znów podmiana,

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat maksymalnych rabatów, jakie instalatorzy mogą uzyskać przy zakupach produktów marki Satel. Użytkownicy zauważają, że rabaty są uzależnione od miesięcznych zakupów u dystrybutorów, a niektórzy instalatorzy skarżą się na niskie marże i konkurencję ze strony cen w internecie. Wspomniano również o polityce rabatowej innych firm, takich jak Jablotron i AAT, które oferują lepsze warunki dla instalatorów. Użytkownicy podkreślają, że rabaty są często niewystarczające, aby pokryć koszty serwisu i gwarancji, co prowadzi do frustracji w branży. Wspomniano także o problemach z dostępnością sprzętu i długim czasie oczekiwania na wymianę wadliwych produktów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA