logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minimalny akceptowalny rabat od cen katalogowych producenta dla instalatorów?

zendenman 07 Lis 2014 18:35 1413 3
REKLAMA
  • #1 14110500
    zendenman
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam.

Miałem ostatnio do czynienia z przedstawicielem pewnej firmy, który z prędkością światła chwalił swoje produkty i z taką samą prędkością opowiadał o tym, że reszta produktów na rynku jest zła. Po przeprowadzonej prezentacji, która była sztuczna jak figura woskowa przeszliśmy do rozmowy o rabatach. Pan zaproponował mi magiczne 10 %. Wdałem się z nim w dyskusję na temat śmiesznej wielkości tego rabatu. Nie chodzi mi o to, że produkt jest drogi bo jeśli jest dobry to bez problemu znajdę klientów którzy to kupią. Jednak za 10 % zysku z takiej inwestycji nie mam ochoty szukać. Moje pytanie jest następujące od jakiego progu rabatów od cen katalogowych producenta ( nie cennika jakiegoś sklepu w piwnicy u babci) podchodzicie do tematu? Ciężko mi uwierzyć, że ktoś obróci kwotą 100 tyś żeby zarobić marne 10 tyś. Moim zdaniem próg wejścia w dany sprzęt to okolice 30%. Jestem ciekaw Waszych opinii.
  • REKLAMA
  • #2 14110558
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    To trochę nie ten model, w którym mowa o "inwestycji". Raczej będziesz zamawiał sprzęt wtedy, gdy zgłosi się do Ciebie inwestor skłonny ten sprzęt (z usługą) zakupić.

O inwestycji byłaby mowa gdybyś kupował sprzęt zanim znajdziesz kupca, a później próbował odsprzedać (z zyskiem). W klasycznym przypadku instalatorskim ryzyko jest dużo mniejsze, a więc i premia nie tak duża.

A poziom rabatu? Zależy na co, od kogo, dla kogo itp. itd. Faktem jest że instalatorzy są przyzwyczajeni do większego poziomu rabatów (w stosunku do cen detalicznych), ale może w tym przypadku mowa o rabacie od ceny hurtowej?
  • REKLAMA
  • #3 14110844
    zendenman
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Instalatorzy są przyzwyczajeni do większego rabatu z prostego powodu. Zakładamy urządzenie i tu nie kończy się nasza praca. Zdarza się, że takie urządzenie musimy zdemontować odesłać na serwis i zamontować ponownie. Nie jesteśmy w stanie tego przewidzieć więc zarobienie 10% na sprzęcie jest z mojego punktu widzenia mało zachęcająca do szukania rynków zbytu.
    Co do cen to już dawno główny dostawca pomija hurtownie docierając do instalatorów, hurtownie ( duże sklepy) zakładają systemy na boku. Cena hurtowa czy detaliczna to tylko pojęcie względne.
  • #4 14111051
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    zendenman napisał:
    Instalatorzy są przyzwyczajeni do większego rabatu z prostego powodu. Zakładamy urządzenie i tu nie kończy się nasza praca. Zdarza się, że takie urządzenie musimy zdemontować odesłać na serwis i zamontować ponownie. Nie jesteśmy w stanie tego przewidzieć więc zarobienie 10% na sprzęcie jest z mojego punktu widzenia mało zachęcająca do szukania rynków zbytu.
    Co do cen to już dawno główny dostawca pomija hurtownie docierając do instalatorów, hurtownie ( duże sklepy) zakładają systemy na boku. Cena hurtowa czy detaliczna to tylko pojęcie względne.

Cóż... procenty procentom nie równe.
    Na sprzęt popularnego polskiego producenta SSWiN dostaniesz bez trudu rabat 27-30%, tyle że co z tego, skoro klient oczekuje sprzętu z rabatem 25-27% bo on za tyle może sprzęt kupić.

Faktem jest że 10% nie wygląda imponująco, ale być może handlowiec sprawdzał Twoje zdolności negocjacyjne. Otworzył na 10%, powiedz mu 40% - może się spotkacie w sensownym punkcie :)
REKLAMA