logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston CLAS 24/28 - Wyłącza po chwili grzanie cwu -brak błedów na wysw.

ertes232 15 Maj 2014 11:49 4176 4
REKLAMA
  • #1 13602775
    ertes232
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    Witam kolegów

Proszę o pomoc z nast. usterką w

Ariston CLAS 24/28 pracuje juz ponad 5 lat -po gw.

Wyłącza po chwili grzanie cwu -brak błędów na wysw.

Na co pracuje ok !!!

Po odkręceniu cwu slychać na moment uruchomienie pieca
    tj. odgłos działania palnika, ciepła woda leci tylko przez chwile, po czym coś wyłącza grzanie ale na wysw. nie ma żadnych kodów z błędem .

--------------dodam że -----------
    Jakiś czas temu (kilka m-cy rozłączyła się rurka od presostatu , trzeba było ją przy okazji przeczyścić wówczas był błąd 601

Proszę kolegów o pomoc
    pozdr. ertes
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13609540
    GZ50
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Kocioł prawdopodobne wymaga gruntownego czyszczenia ( nie widział dawno dobrego serwisanta ) . :|
  • REKLAMA
  • #3 13620271
    ertes232
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    Problem był w zanieczyszczonej turbince miernika przepływu cwu
    jest podane ( na str 32 !!! instr serw i obsł jak miałem wczesniej z tym problemy wysłałem na elke ) jak to rozmontować i czyścic , ale najważniejsze było jak sie okazało zresetowanie kotła przez wyjęcie wtyczki zasilania na 10 min

ruszył od razu i wszystko jest ok
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13875725
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    U mnie też wyłączał palnik 10sek po odkręceniu wody (zmiana trybu "p" na "h") ale temperatura na wyjściu (kod 833 w menu serwisowym) pokazywała na "zimno" - czyli np. po całym dniu nieobecności - 62 stopnie. Ewidentnie uszkodzony czujnik NTC CWU. Pomiar rezystancji czujnika w temperaturze pokojowej dał 2,2kΩ - dużo za mało, bazując na instrukcji serwisowej. Rezystor 5k6 wstawiony zamiast czujnika poinformował logikę pieca o temperaturze 40 stopni na wyjściu CWU. Ustawiłem temperaturę CWU za pomocą pokrętła na 40stopni - piec nie wyłącza palnika - co potwierdza diagnozę.

Zbyt niska rezystancja NTC przekłada się na zawyżoną wartość temperatury, którą odczytuje logika pieca i w następstwie wyłącza palnik po krótkiej pracy - wszak otrzymuje nieprawidłową informację ze piec nagrzał wodę do temperatury powyżej 62 stopnie.
REKLAMA