logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Clas One System 24 – CWU nie dogrzewa, tryb comfort, zbiornik z wężownicą

Abcdefg1234567 01 Sty 2026 21:56 480 5
REKLAMA
  • #1 21795932
    Abcdefg1234567
    Poziom 7  
    Ariston Clas One System 24 - kondensacyjny jednofunkcyjny.
    Problem jest z grzaniem CWU.
    Mam włączony tryb comfort.
    Temperatura na grzanie CWU to 65°C.
    Temperatura na grzanie CO to 35°C.
    Ciśnienie na piecu to 1,7 bara.
    Według instrukcji może być do 3 barów.
    Do kotła mam podłączony zbiornik z wężownicą.
    Wygląda to tak, że kocioł nie widzi spadku temperatury wody w zbiorniku CWU. Dopiero podczas prysznicu, po jakimś czasie ciągle lecącej wody, piecyk odpala się na grzanie.
    Jak biorę rano prysznic, woda jest letnia. Da się przeżyć, ale przyjemności żadnej. Dla żony jest już za zimna.

Co zrobić, żeby mieć cały czas ciepłą wodę w zbiorniku?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21796011
    Abcdefg1234567
    Poziom 7  
    Jak wyjąłem czujnik, to od razu załączyło się grzanie, ale sam czujnik strasznie „skorodowany” - bardziej guma niż sama końcówka.
    Czy może być to problem z uszkodzonym czujnikiem NTC albo jakimś opóźnieniem w ogrzaniu CWU? Że grzanie zaczyna się dopiero wtedy, jeżeli różnica pomiędzy oczekiwaną a obecną temperaturą sięga ok. 20°C?

Zardzewiały czujnik NTC wyjęty z podgrzewacza wody na tle etykiety urządzenia Zardzewiały czujnik NTC wyjęty z dolnej części bojlera CWU
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21796320
    madyd
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    W menu serwisowym kotła (parametr 840) można sprawdzić odczyt temperatury podawaną przez sondę NTC w zasobniku i porównać z rzeczywistą temperaturą wody. Może być tak jak wspomniał 78db78.
  • #6 21796504
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 199
    Przedłóż przewód od czujnika i wsadź go do oporu do samego dna. Czujniki fabrycznie mają za krótkie przewody i mierzy on temperaturę na górze zbiornika gdzie woda jest cieplejsza. Jak zanurzysz go do samego dna tej rurki to będzie dobrze.
REKLAMA