logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy cyfrowych regulatorów obrotów do silników bezszczotkowych quadrokoptera

skiera166 15 Maj 2014 17:23 1326 2
REKLAMA
  • #1 13603688
    skiera166
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam , mam już płytkę sterującą quadrokopterem, posiadam już ramę i aparaturę sterującą, natomiast nie mam silników i regulatorów obrotów. Czy ktoś z was posiada schematy cyfrowych regulatorów obrotów do silników bezszczotkowych ? Chciałbym takowe zastosować, jednak nie wiem jakiej mocy użyć i czy jest możliwe zbudowanie takich regulatorów samemu i czy jest to opłacalne. Proszę o opinie i ewentualna pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 13603913
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1196
    Z uwagi na dokładność pracy napędów, najlepiej kupić gotowy zestaw.
    Domowa produkcja jest często znacznie gorsza jakościowo i wagowo. A tu każdy gram ma znaczenie.

A jakich silników potrzebujesz, to już wynika z parametrów twojej konstrukcji.

Silnik wraz ze śmigłem to cały zestaw napędowy, dający odpowiedni ciąg i biorący określony prąd, do którego należy dostosować regulator.

Pytanie brzmi, ile ma ważyć twój quad, z pełnym ładunkiem i zasilaniem - tzw "waga do lotu". Standardowo należy dobrać zespół tak, by stosunek ciągu do masy był co najmniej równy 2, przy pełnym obciążeniu.
  • #3 13855702
    skiera166
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Temat zamykam kupiłem po okazyjnej cenie na allegro.
REKLAMA