logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stary monitor Amigi z wtykiem LPT do karty VGA PC?

MaKo2 14 Kwi 2005 10:42 2615 5
REKLAMA
  • #1 1404043
    MaKo2
    Poziom 10  
    Mam stary monitor z AMIGI. Kabel sygnałowy jest dziwny i nie da się go podpiać pod kartę VGA z PC. Czy istnieje i czy wogóle da się podpiać taki monitor pod kartę graf. z PC???? Bardzo proszę o pomoc. Końcówka tego monitora przypomina wtyk LPT
  • REKLAMA
  • #2 1404066
    ostag
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Nie będzie łatwo, Amiga miała częstotliwości odświeżania jak w TV, można zastosować przejściówkę, ale obraz będzie mizerny. Do tego złącza trzeba dostarczyć sygnały R,G,B,SH,SV, można był też doprowadzić composit video (chyba tylko w niektórych modelach)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1405096
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    To nie bedzie dziłać, bo:
    - fH monitora Amigi - 15kHz;
    - fH monitora VGA - 31kHz.
    Sama przejściówka zatem nic tu nie da.
  • REKLAMA
  • #4 1412211
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Nie zostało określone dokładnie jaki to monitor, to po pierwsze. Faktem jest że jednym z najbardziej popularych był commodore 1084, philips 8833, i że oba pracowały w PAL. Jednak Amiga to nie tylko Amiga 500 i PAL, to również Amiga 1200/4000 i tryby tzw. "podwojone", czyli Super72, Multiscan, DoublePAL. Tu częstotliwości zbliżone są już do typowych "pecetowych" (od 28Khz wzwyż). Do tych trybów były produkowane monitory np. Microvitec M1438, lub Mitsubishi (taka 14", świecąca na biało bez sygnału, której symbolu nie pamiętam). Taki monitor da się podłączyć do peceta, i z pewnym samozaparciem odpalić na nim jakąś rozdziałkę w rodzaju 800x600x60Hz...
  • REKLAMA
  • #5 1414682
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Masz rację jeśli chodzi o Microvitec'a (miałem taki) jak i Mitsubishi. Obecnie mam jeszcze monitor f-my Simens-Nixdorf, który zachowuje się podobnie do 2 powyższych. Tylko żaden z nich nie posiadał wtyczki takiej jak do LPT. Podobna była w oryginalnych monitorach. Miały one 23piny a nie 25 (LPT). Zatem przez domniemanie problem dotyczy tych starych monitorów, a nie tych nowszych (podanych wyżej), które mają typowe wtyczki VGA.
  • #6 1833712
    bundek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    widzę, ze temat umarł bez konstruktywnej odpowiedzi, a ja mam teraz właśnie taki problem. dokładnie to nie jest to monitor, ale projektor. jego parametry wejściowe to Vsync = 60hz; Hsync = 15khz, niestety samo podzielenie Hsync z wyjścia VGA nic nie daje bo plamki "zapalają się" jak dla częstotliwości 31kHz czyli mam 2 obrazy obok siebie przedzielone czarnym pasem wygaszania. wiem że urządzenie do konwersji istnieje i kosztuje do 50$ do 350$ w zależności od wersji. natomiast elementy do tego nie powinny kosztować więcej niż 10-15$. osobom zainteresowanym i chącym pomóc mogę przekazać to co udało mi się odczytać i pomierzyć z modułu wejściowego projektora (numery układów scalonych, ich opisy, połączenie - niestety nie wszystko więc nie mam kompletnego schematu) na razie udało mi sie podłączyć to tak, ze jest obraz, ale nie nadaje się on kompletnie do oglądania.
    proszę o pomoc
REKLAMA