logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana zewnętrznego adresu IP przy internecie kablowym i routerze TL-WR740N

fidor1 17 Maj 2014 09:10 4737 11
REKLAMA
  • #1 13608648
    fidor1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam internet z sieci kablowej połączony przez router TL-WR740N i na pewnej stronie został zablokowany mój adres ip. Proszę o pomoc, czy da się zmienić moje ip przez ten router, tak żebym mógł wejść na tą strone?
  • REKLAMA
  • #2 13608659
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    fidor1 napisał:
    Witam, posiadam internet z sieci kablowej połączony przez router TL-WR740N i na pewnej stronie został zablokowany mój adres ip. Proszę o pomoc, czy da się zmienić moje ip przez ten router, tak żebym mógł wejść na tą strone?

nie da sie. chyba ze dostales od dostawce pule adresow ip publicznych, to moglbys sobie wybrac ktorego uxywac.

marcin
  • #3 13608698
    fidor1
    Poziom 9  
    Czyli router nie zmieni mojego adresu ip jeśli mam adres wewnętrzny? A jest jakiś inny sposób?
  • REKLAMA
  • #4 13608699
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Dostałeś po prostu bana.
    Teraz zależy na co otrzymałeś bana:
    1. Nazwa użytkownika
    2. Adres mailowy
    3. IP
    Oczyść w przeglądarce ciastka i spróbuj bez logowania wejść na forum.
    Jak wejdziesz, to znaczy że adres IP nie został zbanowany i możesz stronę/forum przeglądać. Możesz nowe konto na nową nazwę użytkownika i nowego maila założyć, ale admin i moderatorzy szybko powiążą obydwa konta. Możesz się również pobawić serwerami proxy, ale one również mogą być już dodane do czarnej listy.
  • #6 13608730
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    fidor1 napisał:
    Czyli router nie zmieni mojego adresu ip jeśli mam adres wewnętrzny? A jest jakiś inny sposób?

Mozesz miec 100 komputerow w domu ze 100 roznymi (prywatnymi) adresami, a wlasciciel strony ktora Cie po IP zbanowala i tak widzi 1 publiczny ktory jest po stronie wan routera (lub dalej u dostawcy).

Inny sposob? Najpewniejszy do zaprzestac praktyk ktore doprowadzily do blokady.

marcin
  • REKLAMA
  • #7 13608750
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    fidor1 napisał:
    A jest jakiś inny sposób?

Jest jeszcze wniosek do providera i zmianę adresu, ale provider nie ma obowiązku realizacji zachcianek użytkowników w takim zakresie.
    A na przyszłość radzę nie wypisywać głupot przez internet...
  • REKLAMA
  • #8 13608817
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    m.jastrzebski napisał:
    Inny sposob? Najpewniejszy do zaprzestac praktyk ktore doprowadzily do blokady

jdubowski napisał:
    A na przyszłość radzę nie wypisywać głupot przez internet...

Kolega fidor1 nie pisał jaki był powód blokady. Powód blokady równie dobrze mógł być nie związany z jego wypowiedziami.
  • #9 13608876
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    dedito napisał:
    Kolega fidor1 nie pisał jaki był powód blokady. Powód blokady równie dobrze mógł być nie związany z jego wypowiedziami.

To fakt, jeżeli adres IP jest współdzielony to wtedy niekoniecznie autor tematu musi być winny tego bana.
  • #10 13608989
    fidor1
    Poziom 9  
    Dzięki za wyrozumiałośc, ponieważ nie zasłużyłem na tego bana...prawdopodobnie komuś nie podobały się moje wypowiedzi:-( Więc nic nie zdziałam bez kontaktu z usługodawcą?
  • #11 13609276
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    fidor1 napisał:
    Więc nic nie zdziałam bez kontaktu z usługodawcą?
    dedito napisał:
    Skorzystaj z bramki proxy www.
    http://prx.centrump2p.com/

Skorzystanie z wybranej bramki spowoduje, że na zablokowanej stronie będziesz widziany pod innym adresem co umożliwi wejście na stronę, ale na konto już się raczej nie zalogujesz.
    W tym wypadku to powinieneś się skontaktować z adminem tej strony aby poznać powód i czas trwania blokady, aczkolwiek to powinno być wyświetlone przy próbie wejścia na stronę. Poproś admina o ponowne rozpatrzenie sprawy.
    Być może blokada jest tylko przez określony czas np. kilka dni. Ban bezterminowy to się dostaje zazwyczaj tylko za "zbrodnie przeciw ludzkości" lub "namiętną recydywę" ;)
  • #12 13958731
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    =Temat archiwalny ale może innym się przyda=
    A czy z kafejki internetowej albo od sąsiada?
    Jeżeli internet masz po LAN i statyczny adres IP to do administratora sieci albo próbować z innego komputera.
    Jeżeli po HFC (modem kablowy) to spróbować zmienić adres mac routera, ewentualnie mac karty sieciowej tudzież wstawić drugą kartę sieciowa za 15zł.
    Kiedyś przy niektórych ograniczeniach , kombinowałem z przełączaniem komputera na przemian na RJ45 i USB w sieci widziany byłem jako dwa różne komputery.

:cry: to może nie przejść :cry:

jeżeli masz modem kablowy to spróbuj wyłączyć go na kilka dni może adres IP przejdzie do puli adresów i go komuś przydzielą a tobie dadzą nowy,
    albo go zalać wodą (a później dokładnie wysuszyć) zgłosić usterkę i udać że nie wiesz o co chodzi niech wymienią modem na innego producenta może ten będzie miał przydzieloną inną pulę IP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące zmiany zewnętrznego adresu IP, ponieważ jego adres został zablokowany na pewnej stronie internetowej. Odpowiedzi wskazują, że zmiana adresu IP przez router TL-WR740N nie jest możliwa, jeśli użytkownik ma tylko wewnętrzny adres IP. Sugerowane rozwiązania obejmują: użycie serwerów proxy, kontakt z administratorem strony w celu wyjaśnienia powodu blokady, a także możliwość zmiany adresu IP przez dostawcę usług internetowych. Wskazano również, że blokada może być związana z innymi czynnikami, takimi jak nazwa użytkownika czy adres e-mail. Dodatkowo, zmiana adresu MAC routera lub karty sieciowej może pomóc w uzyskaniu nowego adresu IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA