logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna ASUS P5B-E - komputer nie uruchamia się, świeci tylko dioda

Dobromir0 17 Maj 2014 11:51 1539 12
REKLAMA
  • #1 13609148
    Dobromir0
    Poziom 9  
    Witam.
    Trafił do mnie komp z defektem dysku. Komp chodził u mnie 3 dni, badsectory z dysku usunięte, testy itp eleganckie. Wsadziłem jeszcze dysk do wlasnego kompa. Posiedział tam godzine. Niestety zaczal dziwnie trykac przy próbie instalacji win7. Trudno, wyłączyłem, najwyżej dysk do wymiany. Ale... po ponownym wsadzeniu do tamtego kompa (płyta asusa) komp nawet nie dygnie. Jedynie pali się zielona dioda na płycie informująca że jakiś prąd do niej dochodzi. Z braku czasu sprawdziłem tylko czy zatrybi na drugim zasilaczu i obejrzałem kondensatory. Jakieś sugestie? Prosił bym od razu o kilka hurtem to będę miał co robić.
  • REKLAMA
  • #2 13609162
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Sprawdź czy się uruchomi kiedy zewrzesz piny Power SW.
    Z wyjętymi modułami pamięci/bez karty graficznej wydaje jakieś dźwięki?

Pełna konfiguracja z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?
  • #3 13609167
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Kolega (z całym szacunkiem) mocno "niefachowo" się za to zabiera:

Dobromir0 napisał:
    badsectory z dysku usunięte

Badsectorów się z dysku usunąć nie da.
    Jeśli się pojawiły to znaczy, że dysk niewątpliwie na wiele się już nie przyda.

Dobromir0 napisał:
    testy itp eleganckie.

Testy jakie? Jakim oprogramowaniem?

Dobromir0 napisał:
    czy zatrybi na drugim zasilaczu

model i marka obydwu zasilaczy?

od tego zacznijmy.

Multimetr jest na stanie?
  • #4 13609236
    Dobromir0
    Poziom 9  
    BSy były na początku dysku - zmniejszenie pojemnosci i jakos działa, ale dysk to pikuś, najwyżej się wywali. Testowane programem z płyty botującej do dysków danego producenta.
    Multmetra brak.
    Teraz siedzi feel 400atx a moja zapasówka to feel 500pro, szały nie ma ale ten 500 na 100% sprawny bo co raz go gdzieś wsadzam. Reszte specyfikacji podrzucę wieczorem jak również ten 400atx sprawdze w innym zestawie dla pewnosci. Teraz niestety już jestem spóźniony do roboty :( Z bebechów wyjmowałem tylko grafe, baterie i odpinalem wsio na kablach czyli hdd/fdd/dvd. Nie zwróciłem na to uwagi przy moim zasilaczu ale na tym co siedzi jesli wcisne wlacznik oczywiscie nic sie nie dzieje ale jak po tym wylacze zasilacz przełącznikiem lub wyjme kapel z zasilacza słychać jakiś dzwięk, jak by napięcie z kondensatorów uchodziło. Wiatrak na procu nie dyga nawet o milimetr jak to sie zwykle dzieje po wcisnieciu wlacznika gdy komp jest pozbawiony pradu.

Dodano po 1 [minuty]:

Aaa no i awaria wlacznika wyeliminowana - odpalalem stykajac piny. Bez reakcji.
  • REKLAMA
  • #5 13609309
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dobromir0 napisał:
    BSy były na początku dysku - zmniejszenie pojemnosci i jakos działa, ale dysk to pikuś, najwyżej się wywali.

Dobromir0 napisał:
    Niestety zaczal dziwnie trykac przy próbie instalacji win7.

Nooo powiedzmy, że ten dysk jest mocno niepewny.

Skupmy się więc na mobo, jednak jak rozumiem z pośpiechu nie udało się totalnie skomunikować - tekst poniższy jest dla mnie niezrozumiały:
    Dobromir0 napisał:
    Teraz niestety już jestem spóźniony do roboty :( Z bebechów wyjmowałem tylko grafe, baterie i odpinalem wsio na kablach czyli hdd/fdd/dvd. Nie zwróciłem na to uwagi przy moim zasilaczu ale na tym co siedzi jesli wcisne wlacznik oczywiscie nic sie nie dzieje ale jak po tym wylacze zasilacz przełącznikiem lub wyjme kapel z zasilacza słychać jakiś dzwięk, jak by napięcie z kondensatorów uchodziło. Wiatrak na procu nie dyga nawet o milimetr jak to sie zwykle dzieje po wcisnieciu wlacznika gdy komp jest pozbawiony pradu.

Dodano po 1 [minuty]:

Aaa no i awaria wlacznika wyeliminowana - odpalalem stykajac piny. Bez reakcji.

Od początku:
    pierwsze primo - prosimy pełną specyfikację
    Proponuję pozostawić jedynie testowaną płytę (asusa), w niej procesor i 1 jedyną kość ramu.
    Do niej podłączyć zasilacz lepszy - feel 500 (również do wymiany, tak jak i feel400).
    Upewnić się, że kable zasilające 24pin (i 4/6pin zasilające cpu - jeśli wejście jest na tej płycie) są prawidłowo podpięte.
    Upewnić się, że w płycie jest sprawna bateria, a zworka resetu CMOS jest w prawidłowej pozycji.
    Teraz zewrzeć piny POWER na płycie głównej służące do podpinania front panelu, albo uruchomić płytę przyciskiem power na obudowie (upewnić się, że przycisk działa i jest podłączony kabelkiem).
    Jeśli płyta nie posiada zintegrowanej karty graficznej prawidłowo powinna wydać sygnał dźwiękowy o jej braku (jeśli jest wyposażona w pc speaker).
    Jeśli nie wyda żadnego odgłosu, można wyjąć całkowicie ram i sprawdzić, czy wyda sygnał o jego braku.
    eh, rozpisałem się, ;) czekamy na info.
  • #6 13609347
    Dobromir0
    Poziom 9  
    Jedyną różnica ze slowami szanownego kolego jest ilość kości ram. Kable wpietę jak trzeba, zworki na miejscu, bateria żyje bo jak jeszcze komp działał to pamiętał datę i ustawienia. Pan też mnie chyba nie zrozumiał lub wybiegał mmyślami do przodu bo nie wlacza się wcale.
  • REKLAMA
  • #7 13609380
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dobromir0 napisał:
    Pan też mnie chyba nie zrozumiał lub wybiegał mmyślami do przodu bo nie wlacza się wcale.

Nigdzie nie wybiegałem, a specyfikacji jak nie dostałem, tak nie dostałem... ;)

Dobromir0 napisał:
    Jedyną różnica ze slowami szanownego kolego jest ilość kości ram.

safbot1st napisał:
    pozostawić
    safbot1st napisał:
    1 jedyną kość ramu.

Kasek21 napisał:
    Z wyjętymi modułami pamięci/bez karty graficznej wydaje jakieś dźwięki?

Wentylator na cpu po POWER ON w ogóle drgnie?
    Sekcja zasilania ciepła? :)
  • #8 13609550
    Dobromir0
    Poziom 9  
    W większości komputerów tak jest, dlatego patrykam wlacznikiem zanim wsadze ręce do srodla żeby resztek poradu się pozbyć. W pracy na telefonie siedze, pacyfikacja
    będzie wieczorem.
  • REKLAMA
  • #9 13609559
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dobromir0 napisał:
    pacyfikacja

lolz, czekamy ;)
  • #10 13609810
    Dobromir0
    Poziom 9  
    Ups słownik wygral

Dodano po 5 [godziny] 29 [minuty]:

Wybaczcie Panowie ale od razu po pracy lecę w miasto więc specyfikacje podam dopiero jutro l.
  • #11 13615564
    Dobromir0
    Poziom 9  
    Dysk sp2504c samsung 250gb
    płyta asus p5b-e
    procek pentium dual po 2,13 - tyle pamietam z biosu jak jeszcze sie uruchamial, teraz nichce zeskrobywac pasty bo nie mam nowej do nałożenia
    zasilanie feel 400atx
    ram 2x1gb TwinMOS pc2-5300
    grafa gt430 1gb ddr3 128bit
    Przepraszam że tyle to trwało ale miałem długi weekend.
  • #12 13615568
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Dobromir0 napisał:
    zasilanie feel 400atx

Do śmieci.

Sprawdź na normalnym PSU.

Do poczytania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    http://www.techfanatyk.net/zmien-zasilacz-przezornosc-czy-psychoza/
  • #13 13615580
    Dobromir0
    Poziom 9  
    Po zdemontowaniu z płyty wszystkiego co możliwe niestety płyta nadal nie chce ruszyć. Świeci się tylko dioda na zielono i znów słychać ten uchodzący prąd z zasilacza.

Dodano po 1 [minuty]:

Wiem że feel to dziadostwo ale nie mam zamiary fundowac komus nowego zasilacza. Komp dzialal do czasu wyjecia dysku, po 2h włożyłem dysk ponownie i przestał na cokolwiek reagować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną ASUS P5B-E, która nie uruchamia się, a jedynie świeci zielona dioda. Komputer wcześniej działał, ale po wymianie dysku twardego (Samsung SP2504C) przestał reagować. Użytkownik sprawdził zasilacz (Feel 400ATX) oraz kondensatory, ale nie uzyskał pozytywnych rezultatów. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie połączeń zasilających, testowanie z innym zasilaczem oraz wyjęcie komponentów, takich jak pamięć RAM i karta graficzna, aby zdiagnozować problem. Użytkownik potwierdził, że zasilacz jest wadliwy, ale nie planuje jego wymiany. Po demontażu wszystkich komponentów płyta nadal nie reaguje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA