logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja Mercedes S W220 2003 - gorące powietrze z prawej kratki, co sprawdzić?

januszewa48 18 Maj 2014 18:12 2358 7
REKLAMA
  • #1 13613695
    januszewa48
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam, w Mercedesie s W 220 z 2003 stwierdziłem następującą nieprawidłowość. Po załączeniu klimatyzacji i ustawieniu temperatur niskich z wylotów wypływa prawidłowo zimne powietrze. Natomiast z kratki znajdującej się po prawej stronie w narożniku przy drzwiach leci gorące powietrze. Nie zmienia sie to gdy włączam sterowanie ręczne, ani cokolwiek. Z kratek środkowych i pod nogami wszystko jest zgodne z zadaną temperaturą. Proszę o jakąś radę, ewentualnie co jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #2 13614072
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6385
    A na szyby jak leci?
  • REKLAMA
  • #3 13614110
    januszewa48
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Na szybę przednią nadmuch jest prawidłowy, ale czy na boczną prawą jest nadmuch tego po prostu nie wiem.
  • REKLAMA
  • #4 13639721
    januszewa48
    Poziom 9  
    Witam, niestety sam tego problemu nie rozwiązałem, natomiast fachowiec mechanik ustalił, że zacina się jeden z zaworów zaworu dwudrożnego sterujący ciepłym płynem dochodzącym do nagrzewnicy. Zawór dwudrożny znajduje się w przegrodzie silnikowym pod podszybiem tuż pod mechanizmem wycieraczek i steruje on przepływ ciepłej cieczy na prawą i lewą stronę nagrzewnicy.
  • #5 13639806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 13639834
    januszewa48
    Poziom 9  
    Mechanik diagnozę swą oparł na obserwacji wskazań komputera do diagnostyki który wykazywał mu błąd w pracy zaworu dwudrożnego. Po kilkakrotnym podnoszeniu temperatury i obniżaniu jej w trakcie jazdy jeden z zaworów nie zamykał przepływu ciepłej cieczy chłodzącej do prawej części nagrzewnicy. Myślę, że działanie i ocena uszkodzenia jest prawidłowa. Okaże się jak zostanie zamontowany nowy zawór.
  • #7 14724723
    tom2600
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Jak wyszła naprawa usterki? Mam taki sam objaw i przyznam, że jest to irytujące.
  • #8 15531862
    januszewa48
    Poziom 9  
    Mój problem polegał na tym, że układ nie równo rozdzielał powietrze. Na prawą stronę zawsze szło powietrze gorące, pomimo ustawienia na chłodne. Naprawa polegała na tym, że w podszybiu pod wycieraczkami znajduje się rozdzielacz płynu. Sterują nim dwa elektrozawory, jeden na lewą drugi na prawą stronę. Ten od prawej strony prawej zaciął się i nie reagował na zmiany ustawienia temperatury. Wystarczyło rozebrać go i przeczyścić by rdzeń elektrozaworu poruszał się swobodnie. Trudność może polegać na dobraniu się do rozdzielacza. Trzeba wysunąć panel plastikowy spod szyby. Nie robić tego gdy jest zimno bo może pęknąć.

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie S W220 z 2003 roku występuje problem z klimatyzacją, gdzie z prawej kratki wydobywa się gorące powietrze mimo ustawienia niskiej temperatury. Użytkownik zauważył, że nadmuch na szybę przednią jest prawidłowy, ale nie ma pewności co do bocznej. Mechanik zdiagnozował usterkę zaworu dwudrożnego, który steruje przepływem ciepłej cieczy do nagrzewnicy. Po kilku testach stwierdzono, że jeden z zaworów nie zamyka przepływu ciepłej cieczy, co prowadzi do nieprawidłowego rozdziału powietrza. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem, że problem można rozwiązać przez oczyszczenie elektrozaworu w rozdzielaczu płynu, który znajduje się w podszybiu pod wycieraczkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA