logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepływowy ogrzewacz wody AEG DDLT 12KW rzadko lub w ogóle nie włącza się

lasic100 18 Maj 2014 19:29 6048 2
REKLAMA
  • #1 13613961
    lasic100
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam,

Mam problem z elektrycznym przepływowym ogrzewaczem wody. Jest to AEG DDLT 12 typ FDE 2031. Jest on trójfazowy o mocy 12KW. Na wstępie powiem, że przez dłuższy czas ogrzewacz na 2 stopniu grzania grzał zazwyczaj dość słabo (jak na 1) ale dało się z tym żyć więc nic nie było robione. Ostatnio jednak sytuacja ma się tak, iż żeby ogrzewacz się załączył trzeba kurek na maxa odkręcić. Chociaż i na to nie ma reguły ponieważ nie zawszę się on włącza. Dodam, że podczas zakręcania podkrzewacz wyłącza się w "normalnym" momencie czyli gdzieś pod koniec zakręcania kurka.

Co to może być ? Membrana ? Czy może coś związanego z ciśnieniem wody ?

W miarę możliwości chciałbym spróbować dojść sam do tego co może być przyczyną bo przy ostatniej wizycie spec skasował kilka stówek za sam przyjazd i 15 min roboty (nie mówię tutaj o cenie części), a niestety nie mam nikogo zaznajomionego, poleconego.

Pozdrawiam i będę serdecznie wdzięczny za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 13614066
    marcin273
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Na dojściu wody w mosiężnym przyłaczu zwykle jest filtr siatkowy ja bym zaczął od jego przeczyszczenia. Poza tym jak spec był niedawno to chyba dał jakąś gwarancję na swoją robotę.
  • #3 13618141
    lasic100
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam,

Sprawdzałem w zaznaczonych miejscach i nie widziałem żadnego filtra. Są jeszcze jakieś sugestie ?

Spec był kilka lat temu i w tym czasie coś mogło się po prostu zestarzeć.

PS. Sprawdziłem membranę i okazała się być dziurawa. Doraźnie ją skleiłem i jak na razie wszystko wróciło do normy. W między czasie trzeba się będzie rozejrzeć za nową :)
    Załączniki:
    • DSC00194.JPG (711.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA