logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat czujnika otwarcia drzwi garażowych z diodą LED i zasilaniem 5V

juniorps 19 Maj 2014 17:16 3954 11
REKLAMA
  • #1 13616594
    juniorps
    Poziom 9  
    Witam Wszystkich forumowiczów.
    Dostałem od brata zadanie zlutowania układu, który będzie sygnalizował otwarcie drzwi garażowych ( jedna dioda led).
    Zastanawiam się czy jako zasilanie zastosować ładowarkę od telefonu (pobór prądu ok 100mA-ok 5V na wyjściu , posiadam kilka ) czy bezpośrednio z sieci zasilić ?
    Myślałem o instalacji przewodowej na końcu której będzie znajdował się kontaktron.
    Potrzebny jest mi schemat którego rozwarcie uruchomi diodę .
    Z góry dziękuję i proszę o pomoc .

PS główne założenia niski koszt elementów i jak najniższe koszty eksploatacji .
  • REKLAMA
  • #2 13616599
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1756
    Witam
    Oczywiście zastosowanie ładowarki (by było napięcie bezpieczne),kontaktron ,mały magnes i dioda z odpowiednim rezystorem ,odpowiednim do napięcia zasilania(w zależności jakie napięcie ładowarki).
  • #3 13616774
    juniorps
    Poziom 9  
    taki jest plan , potrzebny mi schemat w którym przerwanie obwodu wzbudzi diodę .
    da się teoretycznie obliczyć zużycie prądu czy to zależnie od użytych elementów ?
  • REKLAMA
  • #4 13616920
    nikusert
    Poziom 41  
    Diodę połączoną szeregowo z odpowiednim rezystorem ,łączysz również szeregowo z kontaktronem .Całość podłącz pod zasilacz.Pobór prądu możesz zmierzyć multimetrem w pozycji mA.W zależności jaką diodę (kolor)masz zamiar zastosować prąd może się różnić ,jest to przeważnie około 20mA.
  • #5 13617063
    juniorps
    Poziom 9  
    wydawało mi się, że jest potrzebny układ elektroniczny w którym przerwanie obwodu uruchomi diodę (jakieś tranzystorki).
    wnioskuję , że te kontraktony różnią się - 2 rodzaje jeden w polu magnetycznym jest połączony a drugi odwrotnie i odpowiednio usunięcie pola zamknie obwód lub go otworzy?
    jeśli dobrze kombinuję to biorę się za poszukiwania elementów i odkurzam lutownicę :-)
    Dziękuję i pochwale się wynikami .
  • #6 13617127
    nikusert
    Poziom 41  
    Kontaktron możesz zastosować zwierny lub rozwierny,w zależności jak ma dioda sygnalizować.
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #7 13617355
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Może coś takiego jak poniżej:
    Z lewej kontaktron zwarty, z prawej kontaktron rozwarty.
    Schemat czujnika otwarcia drzwi garażowych z diodą LED i zasilaniem 5V Schemat czujnika otwarcia drzwi garażowych z diodą LED i zasilaniem 5V

W teorii działa.
  • #8 13692169
    juniorps
    Poziom 9  
    wygląda na konstrukcję którą jestem sam w stanie wykonać , miałbym prośbę czy mógłbyś opisać elementy . widzę rezystory, tranzystor, diodę ,źródło prądu i kontraktorowy czujnik . a te kółka co oznaczają?
  • REKLAMA
  • #9 13692361
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Te "kółka" to mierniki z programu Yenka. W rzeczywistości to wyglądać ma tak:

Załączniki:
    • czujnik_otwarcia_drzwi.zip (81.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 13692560
    juniorps
    Poziom 9  
    teraz już wszystko jasne , dam radę - dzięki wielkie . to się nazywa pomoc.
  • #11 13692594
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Nie sprawdzałem w rzeczywistości czy działa (bo mi się teraz nie chce ;)). No ale może sprawdzę wieczorem przy okazji czegoś innego. Co prawda może być pewien problem, jeśli Twoja ładowarka będzie mieć więcej niż 5 V w rzeczywistości - wtedy trzeba będzie inne wartości rezystora diody. Np. dla 7,5V ok 270-560 Ohm (dla 270 Ohm będzie świecić z nominalnym prądem 20mA).
  • #12 13692652
    juniorps
    Poziom 9  
    ja zastosuję ładowarkę od telefonu 5.0V plus /minus myślę że wszystko zagra jak w zegarku . Jeszcze raz dzieki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum poszukiwał pomocy w zlutowaniu układu sygnalizującego otwarcie drzwi garażowych za pomocą diody LED zasilanej napięciem 5V. Zasugerowano użycie ładowarki od telefonu jako źródła zasilania oraz zastosowanie kontaktronu do detekcji otwarcia. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące połączenia diody z rezystorem oraz kontaktronem, a także obliczeń poboru prądu. W dyskusji omówiono różne typy kontaktronów (zwierne i rozwierne) oraz ich działanie w kontekście sygnalizacji. Użytkownik uzyskał również schematy oraz wyjaśnienia dotyczące elementów układu, co pozwoliło mu na dalsze działania w kierunku realizacji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA