logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić automatyczne oświetlenie LED po otwarciu drzwi?

ludwik1991 03 Lip 2008 20:49 1866 25
  • #1 5308979
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam!
    Od pewnego czasu są wakacje...Dużo wolnego czasu i spokoju:) Ostatnio rozmyślając wpadłem na taki oto pomysł. Jako, że w moim pokoju jest dosyć ciemno jak wracam do domu:) , a znalezienie wyłącznika jest trochę pracochłonne, wpadłem na pomysł, aby wykonać urządzenie mające na celu oświetlenie 2,3 diod LED po otwarciu drzwi.. Czy jest coś takiego możliwe? Myślałem o takim rozwiązaniu: na futrynie i drzwiach są rozmieszczone + i - i po otwarciu obwodu dioda zapala się... jest tylko jeden problem...jak zrealizować to, aby światło zapalało się po otwarciu drzwi? Układ miałby działać coś na zasadzie bramki NOT, ale jak to wykonać i na jakich elementach?
    Pozdrawiam
  • #2 5309000
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Musisz przy futrynie zamontować wyłącznik, taki który w chwili otwarcia drzwi zewrze styki.
  • #3 5309020
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym wyłączniku?:)
  • #4 5309061
    elkard
    Poziom 36  
    Co tu dużo mówić.
    To powinien być mikroprzełącznik monostabilny. To znaczy że działa gdy go trzymamy naciśniętego a gdy puszczamy, wraca do poprzedniego stanu.
    I musi posiadać styk NC (normalnie zamknięty). Czyli gdy nie będzie naciśnięty to będzie zwarty.
    Np. taki: http://www.tme.pl/mikroprzelacznik-spdt-5a-bez-dzwigni/arts/pl/a25/wlk-1mini.html
  • #5 5309075
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Cześć!
    Na bazarkach albo w "marketach" sprzedają alarmy do okien lub drzwi. Jest tam magnesik, kontaktron, baterie no i oczywiście przeraźliwa syrenka.
    Kosztuje to coś ok. 2-3zł.
    Myślę, że z powodzeniem możesz to wykorzystać :D
  • #7 5309138
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Ja mam tak podłączoną czujkę ruchu od alarmu ustawioną na drzwi. W jej górnej części zamontowane 3 ledy białe z czasówką na około 20sek. Świecą w sufit i w pokoju jest na tyle jasno, aby się nie zabić przy wchodzeniu.
  • #8 5309163
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Bardziej skłaniam się do opcji z kontakrtonami ponieważ mało miałem co do czynienia z nimi, a chciałbym się też czegoś nauczyć;) W jaki sposób miałoby to działać?
  • #9 5309191
    prezeswal
    Ludwik, powiedz - tylko bez urazy - czy umiesz "czytać" schematy ideowe (znasz symbole elementów) :?:
    Pytam, bo nie wiem, czy warto rysować :D
  • #10 5309201
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Spokojnie:) Umiem czytać układy na technice i fizyce nie spałem a i trochę czytałem na elektrodzie, żeby na durnia nie wyjść:)
  • #11 5309219
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5309257
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Taak...:) Najprościej się też da...ale można coś zrobić bardziej coś skomplikowanego i nauczyć się czegoś nowego ,niż tylko podłączenie wyłącznika
    PS.Jeśli uraziłem to przepraszam ale podłączanie wyłączników mam już za sobą...:)
  • Pomocny post
    #13 5309411
    prezeswal
    No to spróbuj czegoś takiego:

Jak zrobić automatyczne oświetlenie LED po otwarciu drzwi?
  • #14 5309430
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Mam tylko pytanie co do kontraktonu...Czy ma mieć jakieś specjalne wymagania(wytrzymałość styków max. napięcie charakterystyka)?
    Jaki byłby najlepszy do tego układu?
  • #15 5309478
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    ludwik1991 napisał:
    Mam tylko pytanie co do kontraktonu...Czy ma mieć jakieś specjalne wymagania(wytrzymałość styków max. napięcie charakterystyka)?
    Jaki byłby najlepszy do tego układu?

Pytasz o układ z postu wyżej z ledami jako obciążenie?
    Tu możesz jakiekolwiek styk dać :D
    Jaką charakterystykę chcesz tu znać? Przełacznika? Nie bardzo kumam w czym rzecz... Żadne charakterystyki nie są tu tobie potrzebne... Tranzystor też nie ma wielkiego znaczenia tylko jakiś z serii BD. Ewentualnie informacja, że niewielki radiatorek mógłbyś przykręcić do tranzystorka, chociaż najpier dla ćwiczenia policz, jaki prąd popłynie przez tranzystor i policz czy radiator jest potrzebny :D Zobaczymi ile na tej fizyce uważałeś :D

Pozdro
  • #16 5309537
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Jeśli dobrze widzę, to prąd tutaj płynący to będzie 3*20mA(od każdej diody)czyli 60mA....nie jestem pewien ale chyba tak jest:)
    Co do charakterystyki chodzi mi o typ kontaktronu (jest ich kilka:) i nie chciałbym kupić w ciemno i żeby potem się okazało, że "to nie ten"
    Pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc:)
  • #17 5309573
    prezeswal
    Co do kontaktronu, to racja - nie ma żadnych wymagań co do niego.
    Rezystor do bazy (R4) dałem trochę za "duży", tranzystor może się nie nasycić. Zmień go na np.10k. Analogicznie rezystory ograniczające prąd LED-ów - ich wartość zależy od typu diod i wymaganej jasności świecenia.

No i nie każdy tranzystor BD się "nadaje", np. BD136 raczej "nie ruszy" w tym układzie :D
    A radiatorów nie musisz stosować - nie męcz się liczeniem :|

Kontaktron - styki normalnie rozwarte, zwierają sie pod wpływem pola magnetycznego (kup ten "alarm - masz tam i kontaktron i magnes, piękną obudowę i jeszcze parę rzeczy :D ).
    Kontaktrony "wyciągałem" ze starych klawiatur komputerowych - były kiedyś takie :!:
  • #18 5309585
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Co do rezystorów przy Ledach to wiem że to już jest zalezne jakie sobie tam wybiorę:)
    A co do liczenia... Tak na przyszłość..może ktoś mi podpowiedzieć jak obliczyć taką rzecz;>?
    Pozdrawiam
  • #19 5309611
    prezeswal
    Co policzyć? Radiator?
    Hehe:D
    Niech ci kol. komornik w kilku słowach powie, jak to się robi :!:
  • #20 5309615
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Radiatora nie da sie zasadnczo policzyć:)....ale jaki prąd przepływa poprzez tranzystor chyba tak...:)i o to bardziej mi chodzi
  • #21 5309641
    prezeswal
    Chyba trochę przesadziłeś :D
    Nie wierzę, że nie znasz prawa Ohma :!:
  • #22 5309683
    ludwik1991
    Poziom 11  
    Niezbyt rozumiem...:)Prawo Ohma znam....:) Czy mógłby ktoś to wszystko tak łopatologicznie wytłumaczyć:)?
  • #23 5309825
    elkard
    Poziom 36  
    Rezystory ograniczające prąd diod obliczasz wg. wzoru; R=U/I
    R - rezystancja
    U - napięcie zasilania minus napięcie przewodzenia diody minus napięcie przewodzenia tranzystora.
    I - prąd diody.

Przykład:
    Przy zasilaniu 12V i np. białej diodzie (3,6V) i prądzie diody 20 mA.
    R= (12-3,6-0,2) / 0,02 = 410 Ω
  • #24 5310028
    ludwik1991
    Poziom 11  
    No tak..ale tu mam wątpliwość...Wynik wyszedł ale....Jeśli dobrze rozumiem to teraz potrzebab by było Przekształcić wzór aby obliczyć z niego prąd jaki przepływa przez tranzystor...Bo teraz jest obliczone jaki opór jest na układzie 1diody +tranzystora...Czy tak jest?
    wiem że mówie pewnie nie od rzeczy:)ale prosilbym o wyjaśnienie...
  • #25 5310052
    krk
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Prąd jednej diody - 20mA (obliczenia kol. elkarda), trzy diody to 60mA - tyle popłynie przez tranzystor. Proponuję zapoznać się z pierwszym prawem Kirchoffa.
  • #26 5311344
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Cześć

Wpisz w google "EdW", wyszkoczy Ci elportal.pl i poczytaj zawartość dla początkujących. Znajdziesz tam masę artykułów o tranzystorach i innych elementach-poczytaj to lepiej :D Z tamatych artykułów pamiętam wzmiankę o mocy (1 czy 2 artykuły) i było podane, że dla mocy rzędu1-1,5W nie potrzeba radiatora, ale spotkałem się z BC313 (Pmax=1W) i podobnymi beczułkami, że miały radiatorak w postaci takiego "słoneczka". Zapewne odprowadzanie ciepła im służy mimo, że 1W nie przekraczały... :D

Pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

krk napisał:
    Prąd jednej diody - 20mA (obliczenia kol. elkarda), trzy diody to 60mA - tyle popłynie przez tranzystor. Proponuję zapoznać się z pierwszym prawem Kirchoffa.

Jeżeli 1991 w jego nicku to rocznik, to dopiero w II LO jest prad elekryczny... Mimo to mógłbyś się z tym zapoznać :D II też warte uwagi. Mi jakoś nie sprawiło to większego problem :D

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji automatycznego oświetlenia LED uruchamianego po otwarciu drzwi. Proponowane rozwiązania opierają się na zastosowaniu mikroprzełącznika monostabilnego z stykiem NC lub kontaktronu z magnesem, które wykrywają otwarcie drzwi poprzez zmianę stanu styku. Kontaktron jest szczególnie polecany ze względu na prostotę i dostępność w zestawach alarmowych do drzwi i okien. Układ sterujący może wykorzystywać tranzystor z serii BD (np. BD136 jest mniej odpowiedni), który zasila 2-3 diody LED o prądzie około 20 mA każda, co daje łącznie około 60 mA przez tranzystor. Rezystory ograniczające prąd LED oblicza się ze wzoru R = (U_zasilania - U_diody - U_tranzystora) / I, przykładowo dla 12 V zasilania i białej diody (3,6 V) przy 20 mA rezystor powinien mieć około 410 Ω. Radiator dla tranzystora zwykle nie jest konieczny przy tak małych mocach. Wskazano również na potrzebę znajomości schematów ideowych i podstaw prawa Ohma oraz prawa Kirchhoffa dla poprawnego doboru elementów i obliczeń. Podano linki do przykładowych elementów (mikroprzełącznik, kontaktron) dostępnych w sklepie TME.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA