logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba w zdiagnozowaniu przyczyn bluescreenów, Windows 7.

lukasz1000051 22 Maj 2014 19:34 711 6
REKLAMA
  • #1 13625657
    lukasz1000051
    Poziom 9  
    cześć, mam problem dotyczący ciągłych resetów bluescreeny etc najgorzej jest podczas grania... Prośba w zdiagnozowaniu przyczyn bluescreenów, Windows 7. problem jest ciągle ten sam sprawdzałem już dysk przeskanowany żadnych błedów, ramy skanowałem niby coś wykryło ale bardziej obawiam się, ze to wina raczej zasilacza i prądożernej karty graficznej no ale proszę o pomoc, jeśli coś mam dodać do tego proszę napisać :) problem pojawił się od razu po instalacji systemu więc długo sie nim nie nacieszyłem

MB: ASUS M5A97 LE R2.0
    zasilacz: OCZ 500 W
    karta graficzna: GeForce GTX280
    ram: 4 gb (2x2) crucial ballistix
    procesor: AMD fx-6300
  • REKLAMA
  • #2 13625678
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    lukasz1000051 napisał:
    ramy skanowałem niby coś wykryło

"cos tam wykrylo" = poprostu problem z ramem
    wyciagnij jedna kosc i sprawdz jeszcze raz, potem z druga
    warto tez przeczyscic styki kosci jakims izopropanolem lub podobnie dzialajacym srodkiem [spirytus, od biedy rozpuszczalnik] i przedmuchac sloty sprezonym powietrzem
  • REKLAMA
  • #3 13626159
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Prosimy o wyniki bootowalnego memtesta dla każdej kości osobno i screena z CrystalDisk Info.
  • REKLAMA
  • #4 13626208
    Farmaceutyk_93
    Poziom 10  
    Sprawdź również temperatury ponieważ to też może być jedna z przyczyn.
    Oraz podeślij wyniki tych testów z postu powyżej.
    Pozdro
  • #5 13626326
    Toysan
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No i jeszcze przydał by się adress tego blue screena (czyli kiedy masz blue to spisz co jest na samymy dole).
  • REKLAMA
  • #6 13631495
    lukasz1000051
    Poziom 9  
    muszę kupić nowe ramy na to wyszło niestety... tak to jest jak się kupuje używane części z allegro no nic :) bo chyba ramów jako tak nie można naprawić mam na myśli błędów na nich tak ? na nic innego nie wskazuje tylko na ramy pogrzebałem trochę na necie
  • #7 13632382
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    lukasz1000051 napisał:
    na nic innego nie wskazuje tylko na ramy

Obydwie kości
    lukasz1000051 napisał:
    4 gb (2x2) crucial ballistix

wykazują błędy w memteście?
    lukasz1000051 napisał:
    pogrzebałem trochę na necie

I co kolega wyczytał?
    Błędy w memteście nie muszą być na 100% winą samych kości ram.
    Może być uszkodzony np. kontroler pamięci w procesorze lub płyta gł.

Dodano po 1 [minuty]:

ps. Dlatego pytam, czy obydwie kości wyświetlają błędy w memteście, bo to mało prawdopodobne, żeby były obydwie tak samo uszkodzone...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bluescreenami i ciągłymi resetami systemu Windows 7, szczególnie podczas grania. Po przeprowadzeniu skanowania dysku i pamięci RAM, które wykazały błędy, podejrzewa zasilacz lub kartę graficzną. Użytkownicy sugerują wykonanie testów pamięci RAM, w tym memtesta dla każdej kości osobno, oraz sprawdzenie temperatury komponentów. Wskazują również na możliwość uszkodzenia kontrolera pamięci w procesorze lub płycie głównej. Użytkownik planuje zakup nowych pamięci RAM, ponieważ błędy mogą być nieodwracalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA