logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Pirotec 201/1 - strasznie klei elektrody 2,5

gkmaster 25 Maj 2014 08:48 5439 2
REKLAMA
  • #1 13631807
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Witam
    Kupiłem spawarkę Pirotec 201/1 i przyznam, że nie jestem jakimś zawodowym spawaczem ale mam wrażenie, że spawarka jest uszkodzona.

Spawam elektrodą 3,2 na prądzie 120A i czasem klei elektrodę ale generalnie jako tako spawa natomiast jak założę elektrodę 2,5 i ustawię prąd 95-100A to potrafi tak przykleić elektrodę, że nie da się jej oderwać. Muszę odłączyć klemę od elektrody i odciąć elektrodę.

Nie wiem czy prąd jest nie odpowiedni, czy elektroda do bani czy spawarka jest uszkodzona?
    Ewentualnie spawacz do d... :)
  • REKLAMA
  • #2 13632431
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Logika, jeśli w jednym wypadku spawa, a w drugim nie, to wszystko wskazuje na elektrody. Tym bardziej w tym, cieńsza elektroda mniejsze zapotrzebowanie na prąd spawania, grubsza większy. Prawdopodobnie zawilgocone elektrody, niewłaściwa polaryzacja.
  • #3 13632522
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    manta napisał:
    Logika, jeśli w jednym wypadku spawa, a w drugim nie, to wszystko wskazuje na elektrody. Tym bardziej w tym, cieńsza elektroda mniejsze zapotrzebowanie na prąd spawania, grubsza większy. Prawdopodobnie zawilgocone elektrody, niewłaściwa polaryzacja.
    - i brak umiejętności spawania.

Dodam, że należy stosować elektrody niskonapięciowe- stosowane w urządzeniach o niskim napięciu zajarzenia U≧ 50V.
REKLAMA