Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka Pirotec nie spawa.

siwak11 13 Feb 2017 11:35 2166 10
    siwak11
    Level 9  
    Witam, zakupiłem spawarkę Pirotec. Po podłączeniu kabli, wpięciu elektrody 2,5mm chciałem przystąpić do spawania i po przyłożeniu elektrody do spawanego materiału czepiło elektrodę i włączyła się lampka termostatu. Po wyłączeniu i włączeniu spawarki lampka ostrzegawcza zgasła, ale po ponownej próbie robiło się tak samo. I tak kilkanaście razy. Teraz to jakby ustało, ale znowu spawanie jest bardzo mizerne czy ustawie prąd na 100 czy na 300 to elektroda pali się jak zimne ognie i prawie nie robi spawu. Czy ktoś coś podpowie?
    Wawrzyniec
    Level 38  
    siwak11 wrote:
    ustawie prąd na 100 czy na 300 to elektroda pali się jak zimne ognie i prawie nie robi spawu. Czy ktoś coś podpowie?
    Tak. Już odpowiadam. Pytaniem. Umiesz ty spawać? Bo spawanie elektrodowe nie polega na przyciśnięciu elektrody do spawanego materiału, chociaż to może tak wyglądać jak się stoi z boku i przygląda.
    siwak11
    Level 9  
    Dopiero zaczynam przygodę ze spawaniem, ale wiem ze przy spawaniu elektroda nie jest przystawiona centralnie do materiału, tylko delikatnie uniesiona. Ale chodzi o to że teraz nieważne jaki amperaż jest ustawiony, to elektroda ledwo hewta. Bylem też u znajomego, to zauważył że ma duże przebicie.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    siwak11 wrote:
    zaowazyl ze ma duze przebicie
    Co to znaczy? Jak to rozumieć?
    siwak11
    Level 9  
    Jak szukal wylacznika dotknał sroby ktora jest przykrecona oslona wentylatora i go popiescilo
    Wawrzyniec
    Level 38  
    A ja podejrzewam że spawarka nie ma przebicia, tylko znajomy ma niesprawną instalację. Nie zauważyłeś że tą spawarkę można podłączać tylko do sprawnego gniazda? Gdyby gniazdo było sprawne (prawidłowo podłączone) i właściwe dla tego typu spawarki to nie ma takiej możliwości by go "popieściło", bo obudowa byłaby wtedy podłączona do PE, lub PEN.
    siwak11
    Level 9  
    Ale tez ma inwentora i jest elektrykiem to gniazdka ma raczej ok a poza tym to w kilku miejscach jiz ja sprawdzalem i w domu mam nowa instalacje w tamtym roku robiona i w normalnym gniazdku probowalem i w takiej skrzynce co jest gniazdo silowe i obok normalna wtyczka. Moze jest cos z tym amperomierzem ze wartosci na wyswietlaczu sie zmieniaja a nie przenosi sie to na elektrode
    Wawrzyniec
    Level 38  
    siwak11 wrote:
    spawanie jest bardzo mizerne czy ustawie prąd na 100 czy na 300
    Co to za Pirotec? Na "zwykłe" 16A gniazdo z prądem 300A? Ma jakiś symbol?
    siwak11
    Level 9  
    Pirotec sic 301/1 . chodzi o to ze w instrukcji pisze ze przy elektrodzie 2.5 ustawic potencjometr od 90 do 100. I tak robie a ze spawania nici ogolnie mozna regulowac od 9 do ponad 300 ale na kazdym zakresie spawa jednakowo slabo
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    siwak11 wrote:
    zakupiłem spawarkę Pirotec.

siwak11 wrote:
    Bylem też u znajomego, to zauważył że ma duże przebicie.

Proszę oddać urządzenie do naprawy gwarancyjnej.

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.