hehe.. zostawmy może tą dyskusję Bascom / C na boku.. niech każdy pisze w tym, w czym lubi i szanuje innych
A wracając do tematu - w większości schematów odbiorników IR / RC5 spotkałem się z podpięciem odbiornika do INTx, a tylko w jednym projekcie zrealizowany był "bezprzewodowy" UART na IR-LED + TSOP1736 z podpięciem TSOP-a do Rx. Nie wiem, czy to sciema była, bo u mnie po 3 dniach walki to nadal nie działa..
Przebiegi na OC2 w ATmega8L są prawie idealne (F_CPU=1Mhz, PRESCALER=1, 35.7 kHz), dioda 950nm, czyli zgodna z rekomendacją Vishay odnośnie TSOP-a.
Będę wdzięczny za podpowiedź, czy to ma szansę działać.
Dodano po 10 [minuty]: euromatic napisał: może lepiej dodaj układzik NE555 i nim taktuj te 36kHz?
myślałem o tym, ale one (TSOPy) podobno mają pewną tolerancję, z wyliczeń wychodzi błąd f rzędu 0.8%, wtedy by miał mniejszy zasięg.. a póki co oba urządzenia się całkowicie nie widzą nawet z odległości 2-3 mm..
Czy F to jedyna możliwość błędu? Korzystam ze standardowego UART, U2X = 1, 8N1, 2400baud, a generator to CTC na TIMER2 (multimetr wskazuje na OC2 falę ~36kHz).
Fusy fabryczne.