logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór mocy przyłaczeniowej do zasilenia falownika..

Tekar 29 Maj 2014 14:53 2244 7
REKLAMA
  • #1 13645096
    Tekar
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam,

mam falownik 400VAC IN=168A
    do którego chcę podłaczyć silniki (zawsze tylko jeden w tym samym czasie)
    którego parametry wyglądają tak:
    U=400V Moc pobierana 40kVA, Inominalny=57,2A ; Irozruchowy=403A ; Iuderzenia=750A

Jaką moc powinno mieć zasilanie, aby móc uruchomić silnik na tym przewymiarowanym falowniku ?
    Lub co powininiemem jeszce wiedzieć aby uzyskać tą informację?

Zgodnie z informacją falownik 400VAC IN=168A może uruchomić silnik 110KW i pociągnie 168A, ale ile pociągnie gdy uruchomię silnik 40kVA ?
  • REKLAMA
  • #2 13645358
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    Tekar napisał:
    Zgodnie z informacją falownik 400VAC IN=168A może uruchomić silnik 110KW i pociągnie 168A, ale ile pociągnie gdy uruchomię silnik 40kVA ?

Zostawił bym to elektrykowi bo pisząc takie rzeczy widać że kolega nie elektryk.
    Dlatego że potrzeba dobrać zabezpieczenia do falownika i kable potrzeba obliczyć o uruchomieniu samego falownika nie wspomnę.
  • REKLAMA
  • #3 13645385
    Tekar
    Poziom 10  
    Akurat informacja którą Pan zacytował powyżej jest zamieszczona w specyfikacji falownika.
    Jeżeli nawet maksymalna moc na wyjściu falownika to 110KW to chyba taki silnik mogę podłaczyć?

Nie jestem elektrykiem, nie buduję tez instalacji, muszę tylko wiedzieć o ile powiniem zgłosić zwiększenie podobu mocy do dostawcy energii.
  • #4 13645497
    Krzysztof Reszka
    Tekar napisał:
    Jeżeli nawet maksymalna moc na wyjściu falownika to 110KW to chyba taki silnik mogę podłaczyć?

No oczywiście moc falownika jest prawie 3 razy większa od mocy silnika
  • REKLAMA
  • #5 13646803
    Tekar
    Poziom 10  
    Czyli jeśli będę używał tylko silników 36KW, na falowniku który udźwignie i 110KW to i tak falownik będzie potrzebował tylko 36KW + własne straty ?
  • #6 13646830
    Krzysztof Reszka
    Tekar napisał:
    Czyli jeśli będę używał tylko silników 36KW

Silnika bo to co kolega napisał sugeruje zasilenie więcej silników z tego jednego falownika.
    Tekar napisał:
    i tak falownik będzie potrzebował tylko 36KW + własne straty ?

A bo jeszcze mniej , bo po to jest falownik .
  • REKLAMA
  • #7 13647340
    Tekar
    Poziom 10  
    Napisałem, że w tym samym czasie będzie zasilany tylko jeden silnik.
    Nie sugerowałem sterowania kilkoma jednocześnie.

Dziękuję za pomoc.
  • #8 13648186
    tripp85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zapotrzebowanie na moc będzie tylko takie jak potrzebuje silnik.
    W większości falowników możesz ustawić moc silnika.

O zabezpieczenie silnika i ustawienie falownika powinien zadbać ktoś kto się na tym zna

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat doboru mocy przyłączeniowej do falownika 400VAC o prądzie wejściowym 168A, który ma zasilać silnik o mocy 40kVA. W dyskusji podkreślono, że falownik może obsługiwać silnik o mocy do 110kW, co sugeruje, że zasilanie powinno być dostosowane do mocy silnika oraz strat własnych falownika. Użytkownik został poinformowany, że zapotrzebowanie na moc będzie odpowiadać jedynie mocy silnika, a odpowiednie zabezpieczenia i ustawienia falownika powinny być przeprowadzone przez specjalistę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA