logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC nie rozpoznaje urządzeń USB po aktualizacji do Windows 7 - brak sterowników?

RembiRox 03 Cze 2014 14:11 1566 19
REKLAMA
  • #1 13660478
    RembiRox
    Poziom 9  
    Otóż mam (na pozur ) poważny problem, bowiem komputer odwrócił sie odemnie i w ramach focha przestał czytać urządzenia USB. Wczoraj przed 15 podstawiłem nowy system, wszystko ok, internet jest, aktualizacje pościągane. Gdzieś od 16 zaczęło się wszystko aktualizować, restarty pc, czekanie - ogólnie Win7. Po tym zacząłem personalizować komputer.Tu zaczął się problem, niema internetu, pendrive niewidać, telefon oznajmił iż jest odłączony, zresetowałem komputer. Po ponownym uruchomieniu powitał mnie monit " Nie rozpoznano urządzenia USB". Przeszukałem już 20 tematów, zrobiłem przynajmniej 10 wzmianek w systemie, a nawet postawiłem go od podstaw AŻ 3 razy.Co może być nie tak ? Porty nie są chyba uszkodzone, gdyż telefon informuje, że jest ładowany, a podłączenie innego urządzenia przywołuje monit. Z góry mówie, nie instalowałem sterowników płyty głównej, wcześniej działo bez nich, a w dodatku nawet na stronie AsRock"a niema ich dla systemu Windows 7. Teraz jest już gorzej, po małej grzebaninie w BIOS"ie nie widzi USB wcale, mimo przywracania ustawień i wyjmowania bateri CMOS.

Specyfikacja komputera:

Płyta główna AsRock ConRoe1333 dvi/h
    Procesor Intel Pentium Dual-Core e1200
    DDR2 2gb
    Karta graficzna Nvidia GeForce gt8600 ( desperacko zmieniana też na 9800GTX, możliwe iż zasilacz niedaje wystarczającego napięcia)
    Zasilacz Deer 400w
  • REKLAMA
  • #2 13660492
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Na tym
    RembiRox napisał:
    Zasilacz Deer 400w
    , wszystko jest możliwe.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

RembiRox napisał:
    Karta graficzna Nvidia GeForce gt8600 ( desperacko zmieniana też na 9800GTX, możliwe iż zasilacz niedaje wystarczającego napięcia)

Mam nadzieję, że nie uszkodziłeś "desperacko" płyty głównej.
    Zasilacz jest do wymiany.

Do sprawdzenia kondensatory na płycie głównej, kartach graficznych i w samym "zasilaczu".
  • REKLAMA
  • #3 13660498
    RembiRox
    Poziom 9  
    Karta pracowała ok 2min na niej (tyle co zabotować system)
    Po czym zmieniłem już na docelową.

EDIT: fakt, koło cpu jeden kondensator jest luźny. GPU wporządku, PSU także.
  • #4 13660502
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej:
    https://downloadcenter.intel.com/SearchResult...l%C2%AE+Chipset+Software+Installation+Utility

RembiRox napisał:
    Karta pracowała ok 2min na niej (tyle co zabotować system)
    Po czym zmieniłem już na docelową.

Nie szkodzi. Przy rozruchu karta potrafi pobrać bardzo dużo prądu, tak jak pozostałe podzespoły. Nawet praca w BIOS, to nie stan IDLE. To jest swego rodzaju stan STRESS.
  • #5 13660505
    RembiRox
    Poziom 9  
    Zainstalowane dawno już.
  • #6 13660518
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    RembiRox napisał:
    Zainstalowane dawno już.

Zatem
    swiercm napisał:

i sprawdź czy problem ustąpi.
    USB w BIOS oczywiście włączone.

Na tą chwilę spróbuj jeszcze wykonać CLR_CMOS i ustawić jeszcze raz BIOS.
  • REKLAMA
  • #7 13660532
    RembiRox
    Poziom 9  
    Bios daje load default. Zmieniam jedynie support USB na enabled. Zasilacz zmieniany na corsaira 650w + dysk sata, nic.

Crl_Cmos, czyli całkowity reset ? Robiony ze 20 razy już.
  • #8 13660540
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ściągnij obojętnie jakiego Live CD Linux i sprawdź, czy USB działa.
  • #9 13660547
    RembiRox
    Poziom 9  
    Na live z Nint"em 9 trup.
    To jest już dziwne, bo wczoraj jeszcze BIOS znajdywał USB botowalne, dziś już trup, i na systemie i biosie.

Tym bardziej że wszystko działało, po aktualizacji coś się posypało.
  • REKLAMA
  • #10 13660565
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Wcześniej miałeś XP?
  • #11 13660578
    RembiRox
    Poziom 9  
    Wcześniej był, w wersji Home Edition, został on zmieniony na 7 Ultimate. Mam jeszcze jeden dysk z systemem XP, też nie widzi. Bynajmniej, na Win7 po wciśnięciu rozwiąż problemy, znajduje tylko dwa "root hub" , gdzie XP już normalnie 6. Tak teraz patrze i na Win7 po włączeniu "pokaż ukryte" w nieznanych znalazłem "nieznany sprzęt", który po aktualizacji wskazuje że jest to jakiś USB, a drugi sprzęt to kontroler Video, co z tego że sterowniki od 8600gt są poprawnie wykryte.
  • #12 13660585
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    swiercm napisał:
    Zatem
    swiercm napisał:

i sprawdź czy problem ustąpi.

RembiRox napisał:
    Zasilacz zmieniany na corsaira 650w + dysk sata, nic.

Ubiłeś płytę główną w mojej opinii, skoro nawet na innym systemie nie działa, ba, nawet z poziomu POST, nie da się wystartować poprzez USB.
  • #13 13660602
    RembiRox
    Poziom 9  
    Pytanie jak, skoro skoku napięcia raczej nie miało, a problemy zaczęły się po aktualizacji systemu.

EdIT: Bios widzi USB. Magia .
  • #14 13660622
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Masz coś podłączone pod USB na stałe?
  • #15 13660627
    RembiRox
    Poziom 9  
    Nie. Wcześniej był modem i pendrive. Teraz podłączyłem telefon, pokazał, że jest on ładowany (AC), system na to że nierozpoznano urządzenia. Raczej nie chodzi o sterowniki, wcześniej wszystko chodziło tak jak Win tonsobie ustalił.
  • #16 13660632
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Na wszystkich gniazdach to samo?
    RembiRox napisał:
    Teraz podłączyłem telefon, pokazał, że jest on ładowany (AC)

Czyli zasilanie jest. Sygnału brak.
  • #17 13660639
    RembiRox
    Poziom 9  
    Dziwne cuda. Ogólnie też dziwne rzeczy o samych informacjach komputera, pokazuje on "sterowniki niezgodne z plug and play" i stacje dyskietek której niema. Wczoraj pokazywał jeszcze że jest to PC dwuprocesorowy z dziwnym interfejsem.
  • #18 13660657
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    swiercm napisał:
    Na tym
    RembiRox napisał:
    Zasilacz Deer 400w
    , wszystko jest możliwe.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Podmień zasilacz na tego z Corsair'a i zrób test pamięci z bootowalnego nośnika.

Daj zrzut z CristalDiskInfo.
  • #19 13660937
    RembiRox
    Poziom 9  
    Jutro spróbuje dać.
    Jakieś inne pomysły ?

Edit. Taka sprawa. Otóż pokazuje mi 5 koncentratorów USB ( mam 4 porty... ) i tak :
    1. Koncentrator - liczba dostępnych portow :2 wymagane zasilanie 0ma
    2. To samo.
    3.To samo
    4. To samo
    5. Liczba dostępnych portów : 8 , wymagane zasilanie 0mA

Rozszezony kontroler hosta USB2 i cztery USB.

Wszystkie kontrolery działają z pełną prędkością, zaś piąty z "dużą".
  • #20 13681057
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3574
    Zastosuj najpierw program USB Oblivion:
    https://code.google.com/p/usboblivion/

Pokaż to co wcześniej opisałeś w formie zrzutu ekranu z programu USB Device Tree Viewer:
    Załączniki:
    • USB_Device_Tree_Viewer_v2_3_7_0.zip (204.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozpoznawaniem urządzeń USB po aktualizacji do systemu Windows 7. Po zainstalowaniu systemu i przeprowadzeniu aktualizacji, komputer przestał wykrywać pendrive'y i inne urządzenia USB, mimo że porty USB są zasilane. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym resetowania BIOS-u, instalacji sterowników chipsetu oraz testowania zasilacza, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, wykonanie testów pamięci oraz użycie programu USB Oblivion do usunięcia niezgodnych sterowników. Użytkownik zauważa, że BIOS widzi urządzenia USB, ale system operacyjny ich nie rozpoznaje, co sugeruje możliwe uszkodzenie płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA