logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy procesor Duron 800MHz przetrwał spalenie płyty ATX? Szanse na działanie?

chrobry 16 Kwi 2005 22:43 1914 15
REKLAMA
  • #1 1411775
    chrobry
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Zdaje sobie sprawę, że jest to dosyć głupie pytanie, bo zawsze może byc jakieś, ale...

Jednak czy moglibyście tak ogólnie powiedzieć jakie są szanse, że po tym jak spałiła się płyta główna procesor, będzie żył ;-)

Tym bardziej, że ne ma jakiś widocznych zwęgleń na procesorze, które by o tym świadczyły. Płyta była na ATX, a procek był to Duron 800MHz

Wogóle czy są jakoweś szanse ?
  • REKLAMA
  • #2 1411783
    haker85
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Zalezy jaka była przycyna spalenia płyty, możliwe ze procek przetrwał, ale musisz sie z tym liczyć ze nie
  • #3 1411851
    Urbas
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Zależy od sytuacji i od czego poszło spalenie zwarcie czy zasliacz zwariowal ale ogólnie na 70% procent procek przetrwał. Może coś bliżej (opowiedz troche o tym :d ) Duron 800 MHz ciągnie niecałe 40 watt i jest to dość wytrzymały procesor.
  • REKLAMA
  • #4 1411890
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    mogl przetrwac --- zalezy od przyczyny od jakiej plyta padla
  • REKLAMA
  • #5 1411897
    chrobry
    Poziom 13  
    A nie to żeb był mój tylko na allegro się przmierzam. A teraz każda aukcja się zaczyna nietestowany, a w tej było napisane, że ze spalonej płyty wyciągnięty, a gościu kupił sobie celerona.

Brak zwęgleń i się zasatanawiałem jakie są mniejwięcej szanse, że to prawda, a ja tak to jakie szanse są na to żeby to działało ;-)
  • #6 1411920
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Gdybyś miał spalona płyte z prockeim:)) I sprzedajać go zamiast wziaść za niego 40 mółbyś wziąść 140 nie pofatygował byś sie z nim do jakiegoś kolegi albo serwisu by go sprawdzili:))
    Myśle że już wszystko rozumiesz:))
  • #7 1411958
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    nie wierz w niesprawdzone z allegro na 99.99% zrabane
  • #8 1412351
    chrobry
    Poziom 13  
    No tyle, że na 99, 99% zrąbane to ja wiem, jednak czasami niektórzy ludzie naprawdę są niewiarygodni ze swoim lenistwem. Lub myślą, że kogoś przchytrzą, możliwe jest także, że ktoś był w "dobrym" serwisie opisał co się stało gdzie serwisant "sprawdził" procka na oko mówiąc, że niesprawny.

Ale fakt faktem bezpowrotnie mineły czasy na allegro, gdy kupując coś nietestowanego miało się większe szanse kupić coś dobrego niż gdy kupowało się 100% działające i dostawało się kawał dechy.

Teraz oszuści zamiast pisać, że w 100% sprawne przekwalifikowali się na nietestowanych sprzedawców.

Gorszymi aukcjami są aukcję gdzie ktoś ma 30 procesorów i sprzedaje za pół ceny, czyli o około 2 tyś taniej to jest doiero krętactwo.

Pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

"Procesor sprzedaję jako uszkodzony ponieważ w moim komputerze zawiesza system i nie wiem czy jest to wina procesora czy płyty głównej. Zawiesza się w trakcie ładowania systemu lub w systemie. Jądro posiada drobne ukruszenia "- jak myślicie jeżeli byłaby to prawda to bardziej stawialibyście na procesor czy płytę główną
  • #9 1412683
    zorbek
    Poziom 31  
    Kupiłem na alegro uszkodzony procesor Pentium chyba 766 jako uszkodzony. Spzredawany ponieważ "WŁAŚCICIELKA" nie miała gdzie go sprawdzić:)) Myślałem biedna kobietka to sobie u niej kupie. Dostałem procesorek i okazało sie ze ma dwa niewielkie ukruszenia. Po kontakcie z pania stwierdziła ze w serwisie pan powiedział ze one nie szkodza:)) A jednak była Pani sprawdzić w serwisie:))
  • REKLAMA
  • #10 1412861
    chrobry
    Poziom 13  
    Mam dosyc pilne pytanie jeżeli spaliła się płyta główna, a wraz z nią padł dysk twardy, ale nic absolutnie nie stało się karcie graficznej oraz kościom Ram i sieciówce, to jak kształtują się szanse na "przeżycie procesora".

z góry dzięki za odpowiedzi
  • Pomocny post
    #11 1412877
    zorbek
    Poziom 31  
    szanse spore:)) Ponieważ wygłada ze uszkodzenie poszło po lini 12V lub 5V:)
  • #12 1412889
    chrobry
    Poziom 13  
    Dzięki tak szybkiej odpowiedzi właśnie tak szybkiej potrzebowałem, a odrazu zadam pytanie, czy jeżeli włoże taki procesor do 100% sprawnej płyty są jakieś szanse na to, że może coś się z nią stać mało dobrego (złego;-))??
  • #13 1412923
    zorbek
    Poziom 31  
    raczej nie:) Tylko po włożeniu procka nie zapomnij przed właczeniem wyzerowac biosu:) Włóż sam procek bez pamieci grafiki czyli goła płytka jeżeli zacznie piszczes to powinno byc ok:)
  • #14 1412942
    chrobry
    Poziom 13  
    Zaraz to żeby było wszytsko w porządku to musi piszczeć myślałem, że tak błędy zgłasza chyba, że do tego jest potrzebny sprawny procesor a miało by to wtedy sens, i czy do tak krótkiego odpalenia jest potrzebny nam na procku wentylator z radiatorem, czy aż tak szybko procek się nie grzeje?
  • #15 1412971
    zorbek
    Poziom 31  
    absolutnie nie wlaczaj procka bez radiatora:) może byc bez wentyla ale radiator musi byc:)) Juz widzialem atlonka 2500 po probie strtu płytki bez radiatora:)) Podobno trwało to chwilke:)) A piszczeć bedzie ponieważ nie bedziesz miał włażonej pamięci i grafiki:))
  • #16 1412996
    chrobry
    Poziom 13  
    Czyli na samą taką próbę powinna wystarczyć pasta oraz radiator np od jakiegos pntiuma??, bo nie wiem czy będzie mi się opłacało specjalnie kupować radiator dla prawdopodobnie zepsutego durnia, znaczy się durona ;-), a o co chodzi z tym zerowaniem biosu, jeżeli dobrze zrozumiałem to należy zworkami zrestartować bios tak??

Dodano po 14 [minuty]:

A jeszcze co do tego durona wyzej opisanefo okazuje się że zd-rom i flop z niego działają. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ n szanse "życia" tego procka ale właśnie o tym się dowiedziałem.

Podsumowanie tematu

✨ Szanse na przeżycie procesora Duron 800 MHz po spalenie płyty głównej ATX zależą głównie od przyczyny uszkodzenia płyty. Jeśli uszkodzenie nastąpiło na linii zasilania 12V lub 5V, procesor ma duże szanse na przetrwanie, gdyż Duron 800 MHz jest stosunkowo wytrzymałym układem o niskim poborze mocy (~40 W). Brak widocznych zwęgleń na procesorze może wskazywać na jego nienaruszony stan. Przy testowaniu takiego procesora na sprawnej płycie należy wyzerować BIOS (np. przez zworki) i uruchomić płytę bez pamięci i karty graficznej, aby usłyszeć sygnały POST. Radiator jest konieczny podczas testu, wentylator nie jest bezwzględnie wymagany. Warto jednak zachować ostrożność, gdyż niektóre uszkodzenia mogą przenieść się na nową płytę. Wątpliwości co do stanu procesora pojawiają się przy zakupach na aukcjach internetowych, gdzie często sprzedawane są procesory z uszkodzonych płyt jako "nietestowane" lub "uszkodzone", co może być nieuczciwe. Dodatkowo, działające napędy CD-ROM i dyskietek w uszkodzonym zestawie niekoniecznie świadczą o sprawności procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA