logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy procesor mógł ulec uszkodzeniu po awarii zasilacza?

elektrokiler 09 Sie 2005 23:21 1644 16
REKLAMA
  • #1 1721207
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam!
    Mam kompa w którym padł zasilacz. Po podstawieniu dobrego zasilacz i włączeniu kompa płyta niby startuje bo kręci sie wentylator na procu i na karcie graficznej ale monitor sie nie włącza.

Zarówno grafika jak i monitor są na pewno sprawne.

Speaker nie brzeczy gdy odpale płyte bez pamięci.

Z tego wynika, że na pewno walnięta jest płyta.

Pytanie brzmi następująco: czy często przy przepięciach na zasilaniu padają procesory? Albo inaczej czy jest duże prawdopodobieństwo, że procesor żyje, czy, że nie żyje?
  • REKLAMA
  • #2 1721226
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Jezeli ekran jest czarny a komputer niby startuje to najprawdopodobniej uszkodzony jest procesor i ewentualnie (choc tu juz niekoniecznie) plyta glowna. Co do procesora to raczej kiepsko ma sie sytuacja a jezeli chodzi o plyte to po takiej awarii do wymiany z reguly nadaja sie kondensatory i stabilizatory napiecia.

Pozdrawiam
    adamdn
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1721385
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Jezeli ekran jest czarny a komputer niby startuje to najprawdopodobniej uszkodzony jest procesor i ewentualnie (choc tu juz niekoniecznie) plyta glowna.

A skąd taka teoria?

Procesor ma przetwornicę na płycie. Nie bierze zasilania bezpośrednio z PSU.
    To że kręci się wiatrak na CPU nie oznacza że płyta jest sprawna!

Cytat:

jezeli chodzi o plyte to po takiej awarii do wymiany z reguly nadaja się kondensatory i stabilizatory napiecia.

Po takiej awarii możesz zrobić z niej jakieś dzieło sztuki (postawić za szybą etc). Do wymiany jest cała płyta - naprawa jest najczęściej zbyt kosztowna.

Procesor z pewnym prawdopodobieństwem przeżył, podobnie pamięć. Ale nie przekonasz się dopóki nie sprawdzisz. Można samemu (ryzykujesz uszkodzenie sprzętu gdy włożysz CPU czy pamięć) lub oddać do "serwisu" (zapłacisz za ekspertyze, ale serwis ryzykuje swoim sprzętem).
    Decyzja należy do Ciebie. W moim przypadku poleciała płyta, przeżyła pamięć i CPU. Pamięć sprawdziłem w własnym zakresie (włożyłem w inną płyte), procka (nie miałem płyty w którą by wlazł) sprawdzili mi za friko w "serwisie" (chciałem go sprzedać).
  • Pomocny post
    #4 1721432
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Mowie na przykladzie swojej plyty Abita oraz Celerona 533. Dostal procesor z ktorego do dzis mam breloczek, plyta glowna byla OK. Padla dopiero po 2 tygodniach - byc moze wogole nie z tego powodu.

Do wymiany nadawaly sie kondensatory (chyba 9 szt.) i stabilizatory napiecia (bodajze 2 szt.) za ktore zaplacilem nieco ponad 30zl. Objaw byl taki ze ekran czarny, wentylator chodzil, komputer nie reagowal na nic oprocz wyciagniecia tacki CD. Trzeba pamietac ze kazdy przypadek jest zupelnie inny i nie da sie go rozpatrzec w ten sam sposob.

Pozdrawiam
    adamdn

P.S. Procesor zostal sprawdzony w innym egzemplarzu tej samej plyty. Wlozenie uszkodzonego procesora raczej nie grozi zadnymi negatywnymi skutkami.
  • #5 1721564
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    elektrokiler napisał:
    Pytanie brzmi następująco: czy często przy przepięciach na zasilaniu padają procesory? Albo inaczej czy jest duże prawdopodobieństwo, że procesor żyje, czy, że nie żyje?

Z tego co słyszałem to w 80% przypadów palący sie zasilacz zabiera ze sobą pytę główną i procesor. W moim przypadku zabrał tylko dysk.
  • #6 1721571
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Mi padły 2 zasilacze. Pierwszy przez elektrownie, a drugi od przegrzania. Nie pociągneły za sobą niczego. Więc to 80% jest troche przesadzone :D
  • REKLAMA
  • #7 1722074
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Cytat:
    Mi padły 2 zasilacze. Pierwszy przez elektrownie, a drugi od przegrzania. Nie pociągneły za sobą niczego. Więc to 80% jest troche przesadzone

Bo to zależy jak pada zasilacz- czy sterowanie przetwornicą, czy może z przegrzania któryś element mocy po wtórnej.

Dobra płyta odpali (pokaże sie coś na monitorze) bez proca ?

Jeśli płyta nie reaguje na wyjęcie pamięci pipczeniem to chyba bankowo jest walnięta.
  • Pomocny post
    #8 1722089
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    Killer.PL napisał:
    Mi padły 2 zasilacze. Pierwszy przez elektrownie, a drugi od przegrzania. Nie pociągneły za sobą niczego. Więc to 80% jest troche przesadzone :D

:arrow:... gdyby Ci padło 10 zasilaczy i 2 zasilacze by nie pociągnęły za sobą nic więcej to masz właśnie 80% :!:
    Więc Twój limit został wyczerpany kolego i miej się na baczności :D
  • #9 1722163
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Odpowie jakiś fachowiec na moje pytanie :?:
  • Pomocny post
    #10 1722307
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Dobra płyta odpali (pokaże się coś na monitorze) bez proca ?

A dobry samochód odpali bez silnika? (zapali się kontrolna na desce rozdzielczej - brak silnika - nie pojedziemy :) )
  • #11 1722381
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Chodzi mi o to czy odpli monitor i czy będzie jakiś komunikat o błedzie procesora lub coś podobnego. Dla ludzi którzy na codzień sie zajmują komputerami to pewnie śmieszne pytanie ale dla mnie odpowidź nie jest oczywista.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1722400
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Komputer nie odpali bez procesora i nie będzie piszczał. Tylko czarny ekran.
  • #13 1722441
    przemas84
    Poziom 16  
    Oczywiscie ze plyta nie odpali bez proca. Dobrze mrrudzin napisal :). To prawda ze najczesciej przy pechowej awarii zasilacza (zlawszcza zasilacza za 60 zl) pada plyta i procek. Spotkalem sie z przypadkiem ze zasilacz mercury pociagnal ze soba calego kapa. Doslownie calego. Kazde z uzadzen milo widoczne przypalenia.
    A ostatnio z podobnymi objawami komputer mial padnieta plyte, tez po awari zasialcza. Uszkodzony procesero nie powinien zrobic krzyyywdy innej plycie wiec mozesz sprawdzic go na jakims innym sprzecie. Oczywiscie zawsze jest ryzyko ze proc jest jakos dziwnie uszkodzony i moze cos sie stac, ja jednak wielokrotnie tak robilem i jeszcze nic sie nigdy nie stalo - odpukac :P
  • #14 1722551
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    Jeżeli zasilacz pada w wyniku przegrznia, a nie przepięcia (burzy) jest duża szansa, że uszkodzi się tylko to co było zasilane bezpośrednio z linii 3.3V, 5V i 12V, czyli płyta, napędy i część kart rozszerzeń PCI/AGP. Procesor i pamięć powinny przeżyć.

Płyta główna bez procesora oczywiście nic nie zrobi, bo BIOS i procedury POST to też programy jak każde inne i na czymś muszą się wykonać...
  • #15 1722726
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Zasilacz nie padł w wyniku przegrzania tylko w wyniku wyschnięcia elektrolita po pierwotnej (zbyt wysokie napięcia na KA7500 itd...). Dał wysokimi napięciami po wyjściach (przynajmniej na 12V bo uszkodziło dysk, dokładniej zwarło mu 12V do masy).
  • #16 1722758
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    elektrokiler napisał:
    Dał wysokimi napięciami po wyjściach (przynajmniej na 12V bo uszkodziło dysk, dokładniej zwarło mu 12V do masy).

Oznacza to, że na dysku przepalił sie transil. Jeżeli go wylutujesz, to może okazać się, że dysk bedzie działał. Ale co gorsza, 12V dochodzi również do płyty głównej (zasilanie stopni wyjściowych portów RS232C chociażby). Co jeszcze gorsze, jeżeli skoczyło do góry 12V, to również mogło skoczyć do góry i 5V, co zazwyczaj zabiera ze sobą cały komputer.
  • #17 1723150
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Dysk już działa :)

Przyjmuję, że proc i płyta są do wyrzucenia i kupię nową płyte, proca i pamięc. Grafike mam sprawną- riva tnt2 64 i zastanawiam sie czy będzie działać na nowszym AGP ?

Dzięki wszystkim za pomoc.

Kupilem nową płyte i proca.
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

-----------------------------------------------------------------

Podsumowanie tematu

✨ Po awarii zasilacza, która spowodowała przepięcia i uszkodzenie dysku, komputer nie wyświetla obrazu mimo uruchomienia wentylatorów procesora i karty graficznej. Monitor i karta graficzna są sprawne, a brak sygnałów dźwiękowych przy uruchomieniu płyty bez pamięci wskazuje na uszkodzenie płyty głównej. Procesor zasilany jest przez przetwornicę na płycie, więc nie pobiera bezpośrednio napięcia z zasilacza, co zmniejsza prawdopodobieństwo jego uszkodzenia przy przepięciach. W praktyce często uszkodzeniu ulega płyta główna, zwłaszcza kondensatory i stabilizatory napięcia, które można wymienić. Procesor i pamięć mają większe szanse na przeżycie, choć ostateczne potwierdzenie wymaga testów na innym sprzęcie lub w serwisie. Uszkodzony procesor nie powinien uszkodzić innej płyty, więc można go bezpiecznie sprawdzić. W przypadku awarii zasilacza z wysokim napięciem na wyjściach (np. 12V), uszkodzeniu ulega zwykle cała płyta i inne podzespoły, co potwierdza konieczność wymiany płyty, procesora i pamięci. Karta graficzna Riva TNT2 64 pozostaje sprawna i może wymagać sprawdzenia kompatybilności z nową płytą i nowszym standardem AGP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA