logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz 235W wystarcza dla procesora Duron 800 MHz? Komputer się restartuje

DJ Clone 12 Sty 2006 21:03 1179 6
REKLAMA
  • #1 2174348
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Mam Procesor Duron 800 MGH i zasilacz 235 Wat i Restartuje mi sie komputer nawet jak chce posłuchać muzyki. czy to moze być zpowodowane mała mocą zasilacz?? prosze o szybką odpowiedź!! Jak mozecie to podajcie jego wymogi w Watach
  • REKLAMA
  • #2 2174453
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Nie, ale jego uszkodzeniem lub uszkodzeniem płyty lub procesora lub niedostatecznym chłodzeniem procesora.
  • REKLAMA
  • #3 2174468
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Na początek radzę sprawdzić w biosie temperaturę procka. Jeśli jest w normie to podmień zasilacz i obserwuj co sie będzie działo. Gdy podmiana zasilacza nic nie da to przeskanuj kompa jakimś antywirusem
  • REKLAMA
  • #4 2174532
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Zalookaj na kondki na plycie czy nie spuchniete. Pozdro
  • #5 2174595
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    szybciej stawialbym na niedostateczne chlodzenie procesora choc jesli plyta to ktorys z modeli ECS to poogladaj kondensatory na plycie glownej
  • REKLAMA
  • #6 2174822
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    witam. ja stawiam na zasilacz, a konkretniej na kondensatory w nim . Koniecznie sprawdz czy kondensatory w zasilaczu nie są spuchnięte (szczegolnie te na lini +5V) .pozdrawiam
  • #7 2175561
    Narty_cepra
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Ja tez jestem za zasilaczem...
    Mialem ten sam problem i gdy wymienilem zasilacz wszystko bylo ok, a co do kondensatorow w zasilaczu to niekoniecznie musza byc spuchniete...
    Najlepiej pozycz od jakiegos kolegi zasilacz i sprobuj go podlaczyc.

Podsumowanie tematu

✨ Procesor Duron 800 MHz zasilany zasilaczem o mocy 235 W może powodować restartowanie komputera, jednak problem najczęściej nie wynika bezpośrednio z niewystarczającej mocy zasilacza. Należy sprawdzić temperaturę procesora w BIOS-ie, aby wykluczyć przegrzewanie się. Częstą przyczyną są uszkodzone lub spuchnięte kondensatory zarówno na płycie głównej, jak i w zasilaczu, szczególnie na linii +5V. Zaleca się wizualną kontrolę kondensatorów oraz ewentualną wymianę zasilacza na sprawny egzemplarz, np. pożyczony od znajomego, aby zweryfikować, czy problem ustąpi. W przypadku braku efektu warto przeskanować system antywirusem. Wskazano również, że modele płyt głównych ECS mogą być bardziej podatne na problemy z kondensatorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA