logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować zmianę tapety na pulpicie po komunikacie fatal error?

yonek 17 Kwi 2005 11:01 1113 8
REKLAMA
  • #1 1412549
    yonek
    Poziom 11  
    Mam serdeczną prośbę.Jakieś świństwo pomimo zainstalowanych any wira spyboota itp. zablokowało mi dostęp do zmiany tapetydodatkowo wyświetlajac komunikat na środku ekranu "fatal error" itd..
    Jak odzyskać dostęp do tej funkcji?Dadam że po kliknięciu prawym ma właściwości mam dostęp tylko do ustawienia wygaszacza a nie ma do tapety.
  • REKLAMA
  • #2 1412553
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Yonek, po uzyskaniu od Ciebie informacji o błędzie:

yonek napisał:
    wyświetlajac komunikat na środku ekranu "fatal error" itd..

Mogę Ci poradzić tak: należy po prostu to świństwo znależć, itd..
  • #3 1412570
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    Start->Uruchom->regedit
    przejdz do tej galezi:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

I ustaw we wszystkich wartosc 0 to powinno przywrocic wszystkie zakladki :-)

Do tego poczytaj:
    http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=31936
    Nie zaszkodzi tez poczytac:
    http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=12510
  • REKLAMA
  • #4 1412626
    yonek
    Poziom 11  
    dzięki wielkie.W tej gałęzi znalazłem jeszcze wpis"wallpaper c:\wp.bmp" to właśnie jest ta tapeta.Czy można usunąc ten wpis?
    Zakładka się pojawila ale nie nie da się zmienić tła.Nie działa przesuwanie okienka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1412639
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    Mozna usunac, jest to nawet napisane w linku, ktory Ci dalem :-)
    Wszystko co potrzebne juz Ci podalem wiec poczytaj pierwszy link i zrob to co jest tam opisane, jest tam i o kasowaniu wallpaper i o odblokowaniu zmiany tapety itd.

Wklej tez tutaj log z hijackthis:
    http://www.spychecker.com/program/hijackthis.html
    Bo pewnie masz tam wiecej gosci ;-)
  • REKLAMA
  • #6 1413560
    yonek
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc .pousówałem śmieci,pomogło.Jednak mam jeszce jeden problem.Mianowicie proces nvsvc32.exe obciąza procesor w 100%.W menedżerze azdań go zakończyłem i natychmiast obciazenie spadło.Co to za syf i czym to się je?Szukałem na goglach podobnego tematu ale nic z tego.Może tutaj.Co zrobić z tym procesem ,czy można się go pozbyc na stałe?Przypuszczam,że jest to coś związane z kartą N.Vidia więc nie wiem czy można to spokojnie wywalić.Z górki dzięki
  • #7 1413587
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    nvsvc32.exe jest instalowane podczas instalacji sterowników Nvidii. A co do wyrzucenia - zdania są podzielone.
  • #9 1414336
    yonek
    Poziom 11  
    \dzięki wszystkim za pomoc.\jakoś udało mi się a tym uporać chociaż wyskoczyło również pare innych problemów.\na dobre wywaliłem ten plik i mimo że namieszało się sporo to na razie wszystko o.k.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z blokadą zmiany tapety na pulpicie objawiał się komunikatem "fatal error" oraz brakiem dostępu do ustawień tapety w właściwościach ekranu, pozostawiając jedynie możliwość zmiany wygaszacza. Rozwiązaniem było edytowanie rejestru systemowego Windows w gałęzi HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem, gdzie należało ustawić wartości na 0 oraz usunąć wpis "wallpaper" wskazujący na zablokowany plik tapety. Dodatkowo zalecano użycie narzędzia HijackThis do wykrycia i usunięcia potencjalnych złośliwych wpisów. Po usunięciu niechcianych wpisów funkcja zmiany tapety została przywrócona. W dalszej części dyskusji pojawił się problem z procesem nvsvc32.exe, który obciążał procesor do 100%. Proces ten jest powiązany ze sterownikami kart graficznych Nvidia. Użytkownik usunął plik nvsvc32.exe, co chwilowo rozwiązało problem, choć mogło powodować inne komplikacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA