logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak w Delphi zapisać wyniki w grze w kości i blokować ponowne wybory?

ecik21 17 Kwi 2005 14:09 2280 4
REKLAMA
  • #1 1413094
    ecik21
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mam do napisania w Delphi grę w kości. Chodzi o to aby rzucać 5 kośćmi, losujemy które przy następnym rzucie mają być losowane. Te dwie rzeczy mam zobione. Chodzi mi o to jak zrobić aby po wylosowaniu można było zapisywać np. tylko jedynki, dwójki, strita czy pokera, ale aby wybrana raz funkcja jedynki, dwójki itp nie mogła być ponownie wybrana. Zaznaczam że jestem słaby z programowania. Liczę na podpowiedzi, a jeśli ktoś może niech napisze krótki algorytm. Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1419486
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Witam.
    Piszesz straszliwie chaotycznie (moze dlatego brak odpowiedzi). Napis powoli (i duzymi literami :)) o co dokladnie chodzi, bo na razie nic nie kumam. Co ten program ma robic? Strit i poker w kosciach?
  • REKLAMA
  • #3 1419790
    ecik21
    Poziom 12  
    Witam Spróbuje wytłumaczyć to prościej. Chodzi mi o to: mając pięć kości do gry, rzucać nimi, blokować kości które nie mają być losowane następnie, a np po drugim rzucie zablokować przycisk losuj. Po zablokowaniu owego przycisku chciałbym aby program podświetlij mi okienka w których mogę zapisać wynik np 2 trójki , strit lub poker (1,2,3,4,5- poker, tak jak w kartach). Zaznaczę ze rzucanie i blokowanie mam zrobione , chodzi mi o jakieś warunki lub petle do sprawdzania jaka kombinacja zostala wylosowana a co za tym idzie podswietlenie odpowiedniego okienka.
    Załączniki:
    • Project1.exe (415.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1419868
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    No, teraz to inna sprawa. Najprosciej bedzie to zrobic na warunkach, czyli
    (pisze jak dla c++, trzeba dopasowac do skladni danego jezyka):

if(kosc1 = 1) and (kosc2 = 2) and (kosc3 = 3) and (kosc4 = 4) and (kosc5 =5)
    {
    // tu mozna tez wstawic od razu wyswietlanie w oknie
    ilosc_pokerow = ilosc_pokerow + 1;
    }

Na tej zasadzie dla kazdej kombinacji. Oczywiscie, mozna to jeszcze uproscic (ale po co? :)). W razie problemow prosze pisac. Pozdrawiam.
  • #5 1419976
    ecik21
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki ZeeWolf Jak coś to będe jeszcze pytał. Może ma ktoś jakieś pomysły. Z góry Tenx :):):)
REKLAMA