Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niepracujący wentylator chłodnicy w Audi-80 1.8S

mar56 17 Apr 2005 17:38 3131 5
Relpol
    mar56
    Level 12  
    Mam następujący problem , od momentu jak kupiłem samochód gdzie

Dodano po 13 [minuty]:

Chciałem dokończyć mam taki problem nie pracuje mi wentylator chłodnicy silnika.Sprawdziłem czy dochodzi napięcie do silnika wentylatora i nie dochodzi czyli nie jest to wina silnika .Czujnik chłodnicy zmostkowałem bo tak mi poradzono i też się nie włacza wentylator.Czujnik prawdopodobnie działa na przekażnik . Tylko nie wiem jaki ,jest ich kilka mają różne oznaczenia. Czy ktoś się spotkał z podobnyn uszkodzeniem ,proszę o radę co robić !!!
  • Relpol
    morda85
    Level 14  
    postaraj się zlokalizować ten przekaźnik "idąc" po przewodach.
  • Relpol
    Slawek J
    Level 30  
    Tak mysle ze spalil sie przekaznik ale nie wiem gdzie go szukac wiec podjedz do elektryka i ci za grosze go znajdzie i powie czy jest uszkodzony czy nie.
    roy_
    Level 16  
    Witam .
    Sprawdz bezpieczniki .
    a czy sprawdzales czy pojawia sie napiecie na zaciskach silnika gdy zmostkowales czujnik temp?
    Jak sie pojawia to znaczy ze silnik padl.
    morda85
    Level 14  
    sprawdź napięcie zasilania wiatraka gdy silnik jest rozgrzany.
    niwe
    Level 15  
    Przekaźnik kolego masz w skrzynce przy podszybiu - tam gdzie bezpieczniki. Jest to któryś z tego rzędu, który jest bliżej kabiny, u mnie drugi, albo trzeci od lewej (patrząc od przodu).
    Najlepiej zrób tak: jedź na szrot kup jakiś przekaźnik, najlepiej z wielkim numerem 214, albo od np. poloneza za kilka złotych, zmostkuj czujnik temperatury, włącz zapłon i metodą podmieniania zobacz, który jest od wiatraka. W Audi jest bałagan w przekaźnikach i nie ma reguły, że we wszystkich modelach przekaźniki mają to samo gniazdo.
    AUDI :)