logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarno-biały obraz w Video Sharp VC-MA30B po czyszczeniu - jak naprawić?

Gierczak G 16 Mar 2003 15:00 1938 8
REKLAMA
  • #1 134333
    Gierczak G
    Poziom 2  
    Czyściłem je kilka razy, może poprostu coś nie doczyściłem
    poprostu wrzucając taśmę mam czarno biały obraz, może ktoś coś poradzi.............. już kiedyś miałem tą awarię i troche mnie to kosztowalo w serwisie chcialbym sam sprobowac szczescia...

wielkie dzieki za propozycje........

growl
  • REKLAMA
  • #2 136822
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Jest kombinacja z klawiaturą na panelu przednim(nie pamiętam niestety kolejności)-sprawdź w instrukcji obsługi-wybór systemu koloru.
  • REKLAMA
  • #3 136860
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    :arrow: marioer , chcesz powiedzieć że jest menu ukryte w tym modelu , i że to tak dużo kosztowałe w serwisie :?:

a tak na marginesie , widziałem już głowice czyszczące przez klientów ,
    obraz masz czarnobiały bez zakłuceń ?
    daj szukaj , coś podobnego było ostatnio przerabiane ...

:!: rada - nie kręć wszystkim czym się da ... pomiary , logika :wink:
  • REKLAMA
  • #4 137118
    skorpi
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Wymień bęben z głowicami wizyjnymi.
  • REKLAMA
  • #5 137394
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    witam....
    najprosciej jest wymienic glowice, opisz czy po wlozeniu kilku innych kaset objaw jest ten sam czy nie, oraz napisz czy sa jakies smuzenia na obrazie? a moze ty masz po prostu zwalone kable polaczeniowe ? sprawdz i opisz na forrum bedziemy myslec dalej....
  • #6 138328
    marioer
    Poziom 26  
    Re: picador
    Kombinacja klawiszy,którą opisywałem jest procedurą ogólnie dostepna w tym modelu (pod warunkiem posiadania instrukcji obsługi) i służy m.in do ustawienia systemu koloru,kanału video itp.
  • #7 139809
    Gierczak G
    Poziom 2  
    mialem mala awarie z kompem bawilem sie zasilaczem i poszla plyta gl elektrolity powystrzelaly dlatego nie odpisywalem.......

a video ma kilka ustawien systemow ale to juz przgladalem i nic mam wlaczony auto system.....
    staram sie to czyscic delikatnie ale czym fachowo powinno sie ja czyscic ta glowice znajomy operator kamery powiedzial ze spirytem

w serwisie mowili ze oni czyscili caly tor po ktorym leci tasmaw szystkie roleczki pokolei

nie wiem na co zwrocic szczegolna uwage?????

kable tez sa w porzadku, na wszystkich kasetach tak jest, i obraz jest czysty tylko jest czarno bialy
  • #8 140061
    marioer
    Poziom 26  
    Jeżeli obraz masz "czysty" ,bez snieżeń,zakłóceń itp a tylko czarno-biały to usterka tkwi elektronice ( nie czyść na siłę głowicy ).
  • #9 167734
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    :arrow: lukiluk
    A Ty nie wiesz , że jest dział SZUKAM SCHEMATU?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy czarno-białego obrazu w magnetowidzie Video Sharp VC-MA30B po czyszczeniu głowicy. Użytkownik zgłasza, że po wielokrotnym czyszczeniu i włożeniu taśmy obraz jest pozbawiony koloru, mimo że jest czysty i bez zakłóceń. Wskazano, że w tym modelu istnieje ukryte menu serwisowe na panelu przednim, umożliwiające ustawienie systemu koloru i kanału wideo, co warto sprawdzić w instrukcji obsługi. Zalecane jest unikanie nadmiernego czyszczenia głowicy, gdyż usterka może leżeć w elektronice urządzenia. Sugerowano także wymianę bębna z głowicami wizyjnymi oraz sprawdzenie kabli połączeniowych. W serwisie czyszczono cały tor taśmy, w tym wszystkie rolki, co może mieć znaczenie. Użytkownik potwierdził, że kable są w porządku, a problem występuje na wszystkich kasetach. Wskazano, że jeśli obraz jest czysty, a problemem jest tylko brak koloru, to najprawdopodobniej usterka jest elektroniczna, a nie mechaniczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA