logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akai VS-G205EDG - jak podłączyć modulator RF E59-11-055 5 pin-ów poza VCR?

Steve4 22 Lip 2026 19:41 96 3
REKLAMA
  • #1 21943288
    Steve4
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Stary magnetowid Akai VS-G205EDG służył mi do tej pory jako prowizoryczny modulator do rozprowadzania sygnału AV z "maliny" (RPI3B) w mojej instalacji antenowej. Teraz chciałem to zrobić docelowo - porządnie w ten sposób, żeby wykorzystać z tego VCR tylko sam modulator RF (stare wideo nie jest już mi potrzebne i tylko zajmuje miejsce).
    Wylutowałem więc sam modulator aby go uruchomić wstępnie poza VCR i tu zaczęły się problemy. Nie wiem dokładnie jak go podłączyć. Na płytce modulatora nie ma opisu pin-ów. Nie wiem jakie jest jego napięcie zasilania. Układ scalony wewnątrz modulatora ma zatarty opis więc tu się też nic nie zdziała. Omomierzem jedynie ustaliłem GND, że jest na 4 pin-ie patrząc na modulator od strony druku i licząc pin-y od prawej strony złącza. Modulator ma łącznie 5 pin-ów. Posiłkując się tym, co znalazłem w necie próbowałem go uruchomić podłączając zasilanie 5V do 4 pin-a czyli GND i + 5V do 5 pin-a (licząc pin-y wg powyższej analogii). Na pin 1 podałem sygnał video, połączyłem masy do GND. Jednak po podłączeniu do mojej instalacji antenowej (w miejscu dotychczasowego VCR) - nie działa, brak obrazu na tym kanale, na którym mi działało jak szło z modulatora gdy był w magnetowidzie (modulatora nie przestrajałem). Prąd zasilania modulatora przy nap. 5V wynosi u mnie około 65 mA. Na modulatorze jest jeszcze naklejka na której są takie numery:
    E59-11-055
    4JE1001G
    Pewnie jednak coś źle podłączam lub nie takie zasilanie... Czy ktoś mógłby mi pomóc przy uruchomieniu tego modulatora poza magnetowidem?
  • REKLAMA
  • #2 21943587
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Nauczka na przyszłość, aby zmierzyć napięcia na poszczególnych pinach przed rozebraniem urządzenia. A tak, szukaj wiatru w polu. :D
    Masę podłącza się na obudowę, a jeśli dobrze zrozumiałem schemat, to pin 3 i 5 to zasilanie 5V.
    Akai VS-G205EDG - jak podłączyć modulator RF E59-11-055 5 pin-ów poza VCR?
  • REKLAMA
  • #3 21943591
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    Załączniki:
    • akai_vs-g204_vs-g205_vs-g206_vs-g211_vs-g212_vs-g215_vs-g217.pdf (11.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21944367
    Steve4
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dzięki wstępnie za podpowiedzi. Wczoraj trochę z tym walczyłem, ale na razie nie udało mi się rozwiązać problemu. Na pewno błędem było zasilanie (tylko na pin 5) ale wczoraj zrobiłem mostek i zasiliłem oba piny 3 i 5 (już wiem, że pin 3 to zasilanie modulatora a 5 to zasilanie chyba wzmacniacza w.cz.) No ale jednak nadal coś jest nie tak, bo nie mam obrazu z modulatora.
    Łączyłem na razie tak, że 5V na piny 3 i 5 (pobór prądu przez modulator od razu podniósł się do 95 mA więc chyba OK). Masy sygnału i minus zasilania do masy modulatora i oczywiście wyjście RF z mod. do inst. antenowej i brak obrazu.
    Na razie nie podłączałem sygnałów fonii tylko samą wizję, ale to chyba też powinno działać, bo są impulsy synchronizacji, ramki itd. (bo na samej fonii chyba by nie poszło?)
    Mam na szczęście jeszcze jeden kompletny, sprawny magnetowid
    (z modulatorem) więc w takiej sytuacji spróbuje do niego podłączyć, żeby wykluczyć ewentualny problem od strony "maliny" (już rok na malinie korzystam tylko z sygn. HDMI, ale niby cnfig.txt sprawdzałem i odpowiednie wpisy dla sdTV są tak jak były na miejscu).
    Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i w wolnej chwili podejmę kolejne próby i poinformuję o wynikach.
    Jeśli jeszcze ewentualnie są jakieś sugestie w temacie to jak najbardziej będą mile widziane.
REKLAMA