logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD 120GB dzwoni - czy to oznaka awarii i czy gwarancja to obejmuje?

chwali 18 Kwi 2005 21:08 1100 9
  • #1 1417180
    chwali
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    witam
    mam dysk WD jak wyzej od wakacji zeszlego roku...
    wczesniej nie bylo z nim problemów(nie wiem czemu ale jak dam zworke na Master to wykrywa sie duuuuzo dluzej niz na Jumper no ale wykrywa) ...rano chodzil cichutko, bez problemu...
    wrocilem wieczorem do domu włączam kompa a dysk dzwoni jak szalony:(
    boje sie ze moze sie zepsuc a mam na nim wazne dane...
    czy moze to oznaczac problemy z dyskiem? zrobilem mu test programem ze strony WD i nie wykrył on zadnych błędow.
    wiecie moze czy gwarancja WD obejmuje cos takiego, bo dysk w sumie chodzi ale dzowni jak szalony....czy moze to byc podstawa wymiany/naprawy dysku?
    z gory dziekuje
  • #2 1422148
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Co rozumiesz pod pojęciem "dzwoni". Podaj jakiś przybliżony dźwięk. Może to głowica. Wtedy jest podstawa do reklamacji. Zgraj tylko dane (utracisz je przy wymianie dysku na nowy).
    Jeszcze raz sprecyzuj dźwięk dysku.
  • #3 1422161
    chwali
    Poziom 16  
    hmm
    dzwiek okresliłbym jako piszczenie, kiedys jak mialem IBM ktory mial problem z głowicami dzwiek był bardzo podobny...
    przed tym moj WD był praktycznie nieslyszalny a teraz wzbudza ciekawosc nawet nieznajacych sie na kopmuterach bo wytwarza tak głosny "świszący" dzwiek....
    a czy to ze na Master nie chce sie wykryc albo wykrywa sie bardzo powoli to nie jest oznaka końca?
  • #4 1422199
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    jezeli WD jest samotny na tasmie to master musi byc bez zworki, a jezeli jest cos z nim na tasmie to musi byc zwroka w pozycji master. tak masz zrobione ?
  • #5 1422213
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Ja miałem WD Caviara 80GB z 8MB cache i też po jakimś czasie zaczął piszczeć :-( i to dość głośno. Sprzedałem go ale jak masz go na gwarancji to poprzegrywaj dane na płytki i oddaj go do serwisu. Jeszcze jedno: jaki masz zasilacz bo ja u siebie podejrzewałem mojego codegena.
  • #6 1422422
    Pablos24
    Poziom 11  
    Wg mnie gdy dysk zaczyna dziwnie hałasować to jest baaaardzo duże prawdobodobieństwo że COŚ się z nim stanie...
    To taki zwiastun...
    Zgraj jak najszybciej dane...i zgłość go do reklamacji...
    tym bardziej że wcześniej nic takiego nie występowało.
  • #7 1422440
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ten dźwięk to jakby kawałek metalu szorował po płaskiej powierzchni (np talerzu obracającego się z prędkością 7200 obrotów)? Jeśli tak to masz odpowiedź - wywalona głowica. Teraz może działa i możliwe że nie będą chcieli go przyjąć na gwarancji (wiele zależy od sprzedawcy) ale na pewno niedługo twardy pójdzie do piachu. Sprawdż dysk na bady. Jeśli są to nie mają wyboru ii muszą go przyjąć. Wiadomo: uszkodzona głowica niszczy powierzchnię dysku.
  • #8 1423339
    chwali
    Poziom 16  
    dysk sprawdzilem programem WD i nie wykrył zadnych bledow...a dzwiek owszem jest cos jakby tarcie o metal...
    mam tylko jeden problem....dysk kupilem w USA i musze go teraz tam wyslac :( ale przynajmniej mam pewnosc ze mi wymienia bo tam klient na prawde nasz Pan a nie tak jak w Polsce
    dzieki
  • #9 1424488
    Kassiel
    Poziom 19  
    Sprubuj się dowiedzieć czy da się dać twardego na gwarancję w polsce. W końcu jedna firma. Radzę olać pomniejsze serwisy i od razu uderzać do serwisu centralnego (pewnie i tak dysk by tam trafił). Proponuję najpierw zapytać się czy jest podstawa do reklamacji.
  • #10 1976329
    chwali
    Poziom 16  
    dowiedzialem sie ze powodem uszkodzenia dysku byl najprawdopodobniej kiepski zasilacz ktory dal za duze napicie....
    dysk udalo mi sie wymienic na nowy dzieki miedzynarodowej gwarancji!
    jesli potrzebujesz pomocy z wymiana dysk WD na gwarancje daj znac bo jesli tylko dysk jest na gwarancji producenta (spraw na stronie WD) dysk na pewno! mozna wymienic na nowy-sluze pomocą
    pozdrawiam i zamykam temat
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Western Digital (WD) 120GB zaczął wydawać głośne, piszczące dźwięki przypominające tarcie metalu, co może wskazywać na uszkodzenie głowicy lub inne mechaniczne problemy. Pomimo braku błędów wykrytych przez oficjalny program diagnostyczny WD, hałas jest sygnałem ostrzegawczym potencjalnej awarii. Problemy z wykrywaniem dysku na pozycji Master mogą również świadczyć o kończącej się żywotności urządzenia. Zaleca się natychmiastowe zgranie ważnych danych oraz zgłoszenie reklamacji w ramach gwarancji producenta. W przypadku dysku zakupionego w USA możliwa jest wymiana w ramach międzynarodowej gwarancji WD, choć konieczne może być odesłanie urządzenia do serwisu zagranicznego. Przyczyną uszkodzenia mógł być wadliwy zasilacz dostarczający zbyt wysokie napięcie. Warto skontaktować się bezpośrednio z centralnym serwisem WD, aby potwierdzić podstawy do reklamacji i procedurę wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA