Potwierdzam,miałem taki sam przypadek,problem można rozwiązać wchodząc w service mode,ale wsad jak najbardziej,tylko trzeba zazwyczaj skorygować balans bieli i geometrię obrazu,czasami się uda i nic nie trzeba poprawiać.
Pozdrawiam.
Wielkie dzięki za wiadomość jak wejść w tryb serwisowy[,] ale nic niepomogło przestawianie. A może istnieje jeszcze coś oprucz zaprogramowanie od nowa pamięci[,] bo to już dla mnie czarna magia[.]
Witam ponownie[.] tv troche pochodził na tym szumie i szum znikł[,] ale niema dźwięku wogule [;] końcówka mocy sprawna, fonia podmieniona i nic. A jakim prostym programatorem można to zaprogramować i jaki scalak?
Podmienialem wszystkie. Ale jak dotkne plyte od strony ścieżek to dźwiek niby chodzi ale jest ten szum. A pamiec to 24w04 tak jak kolega wyzej mówil dzisiaj sprubuje zmienic wsad.
Dodano po 4 [godziny] 44 [minuty]:
TDA8842 jest chyba uszkodzony bo na nodze 15 (Aud Out) powinny być 3V a jest 0. Czy dobrze myśle?
Zrobiłem wszystko tak jak był wcześniej i niema szum[u][,] a powstal on po tym[,] jak TV sam zgasł[;] po paru prubach włączenia startowała tylko przetwornica i za chyba 5 razem włączył sie[,] ale już bez szumu.
✨ W telewizorze Thomson TX807 pojawił się problem z brakiem dźwięku, początkowo objawiający się szumem niezależnie od ustawienia systemu dźwięku (BG, DK). Rozwiązaniem okazało się wgranie nowego wsadu pamięci EEPROM (24w04) za pomocą programatora, np. PONY-PROG. Wejście w tryb serwisowy uzyskuje się poprzez włączenie TV w tryb czuwania, wyłączenie zasilania sieciowego, a następnie włączenie z przytrzymanym przyciskiem TXT na pilocie. Po wgraniu wsadu konieczne może być skorygowanie balansu bieli i geometrii obrazu. Pomimo wgrania nowego wsadu, problem z brakiem dźwięku utrzymywał się, a pomiary wykazały brak napięcia na nóżce 15 układu TDA8842 (Audio Out), co sugeruje uszkodzenie tego scalaka. Sprawdzano również filtry 5,5 MHz i 6,5 MHz oraz podłączano fonie równoległą do filtra 5,5 MHz w celu diagnostyki. Końcówka mocy audio była sprawna, a dźwięk nie pojawiał się również na wejściu AV. Zalecano sprawdzenie sygnałów mute i regulacji głośności z procesora. Problem pojawił się po samoczynnym wyłączeniu się telewizora i kilku próbach ponownego uruchomienia, kiedy to startowała tylko przetwornica.