logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać kondensatory przeciwzakłóceniowe w silnikach szczotkowych?

martinii 05 Cze 2014 13:11 5319 2
REKLAMA
  • #1 13681099
    martinii
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam

Wiem, że w silnikach szczotkowych powinno sie montować kondensatory przeciwzakłóceniowe. Wiem jak je zamontować, ale zastanawiam się jaka wartość pojemniosci powinny mieć? Od czego to zależy? Szukałem po internecie i najczęściej powtarzają się 47 nF i 100 nF, ale także inne wartosci? Czym owocuje źle dobrana pojemność kondensatorów w silniku?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13681919
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Typowym układem przeciwzakłóceniowym to filtr LC gdzie parametry dobierane są tak aby wyeliminować zakłócenia w określonym pasmie. W sprzęcie RTV gdzie zastosowano silniki DC chodzi o nie przenikanie zakłóceń głównie w torze audio dla innego sprzętu jest to sprawa indywidualna. Przy typowym zasilaniu silnika stałą wartością napięcia możliwe jest wyliczenia parametrów filtra natomiast przy PWM sprawa zaczyna się komplikować. Zwróć uwagę na to że poza podstawowymi parametrami dla filtra indukcyjność / pojemność należny uwzględnić max. prąd silnika pobierając odpowiedni dławik. Ponadto przy zasilaniu silnika napięciem PWM niewłaściwie dobrany filtr może spowodować że cała energia zostanie wytracona w filtrze a nie uzwojeniu silnika. Zapytam gdzie i po co chcesz zastosować taki filtr.
  • #3 13683338
    martinii
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Niektore silniki maja wewnetrzne kondensatory przeciwzakloceniowe umieszczone miedzy kazdym biegunem i obudowa:
    Ja dodatkowo dodaje jeszcze jeden miedzy biegunami tworząc cos takiego:

Dlaczego? Zeby silnik nie dostawal np. "czkawki": przyklad.
    Jeszcze raz powtorze: wiem jak sie montuje te kondensatory (pokazuje to google), ale nie wiem dlaczego akurat 47 czy 100 nF? A moze w ogole nie ma sensu tego rozwazac tylko zapewnic byleby te kondensatory byly?

Tu jeszcze znalazlem dosc obszerna dyskusje (ang.): LINK

Pozdrawiam
REKLAMA