logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kondensatora do silnika. Jaki wzór jest właściwy?

andrzej59432 17 Sty 2018 22:23 23472 7
REKLAMA
  • #1 16969549
    andrzej59432
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć jak dobiera się kondensator pracy do silnika. Z informacji znalezionych w internecie znalazłem takie o to wzory:
    C[uF]=(1300 ÷ 2600) × P [W]/U²
    C[uF]=70uF/1kW
    C[uF]=60*√P[kW]
    Moje pytanie brzmi, który wzór należy stosować, ponieważ z każdego wychodzą inne pojemności kondensatora?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16969580
    andrzej59432
    Poziom 3  
    Ogólnie interesuje mnie silnik trójfazowy, lecz o jednofazowym też chętnie bym się dowiedział
  • #4 16969582
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.

Obawiam się że żaden, ponieważ pojemność kondensatora zależy nie tylko od mocy i napięcia zasilania silnika, ale również od sposobu ułożenia uzwojeń w silniku, kąta przesunięcia uzwojenia rozruchowego względem roboczego, i.t.p.

Z doświadczenia też wiem, że silniki o podobnych parametrach, ale różnych producentów, miały zastosowane różne pojemności kondensatorów rozruchowych.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 16969623
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5164
    andrzej59432 napisał:
    Ogólnie interesuje mnie silnik trójfazowy,
    Generalnie taki silnik nie powinien w ogóle pracować z kondensatorem. Bieda, nędza i prowizorka. Dość o tym było na Forum. Siniki jednofazowe są specjalnie skonstruowane do pracy z kondensatorem. Inaczej uzwajane, krótko mówiąc.

Rysio4001 napisał:
    kondensatorów rozruchowych.
    Raczej kondensatora pracy skoro o silniku trójfazowym mowa.
  • #6 16969654
    andrzej59432
    Poziom 3  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Siniki jednofazowe są specjalnie skonstruowane do pracy z kondensatorem. Inaczej uzwajane, krótko mówiąc.

A jak wygląda dobór kondensatora pracy w silniku jednofazowym? W nowych silnikach pewnie możemy to znaleźć w katalogach, a co w przypadku starych maszyn gdy mamy tylko tabliczkę znamionową?
  • REKLAMA
  • #7 16969680
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5164
    andrzej59432 napisał:
    przypadku starych maszyn gdy mamy tylko tabliczkę znamionową?
    Wówczas z regóły na tabliczce silnika jest podana wartość kondensatora. Napiecie jego pracy powinno zaś dwukrotnie przewyższać napięcie zasilania. Dlaczego ? Teraz ja zapytam ? :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru kondensatora do silników, szczególnie trójfazowych i jednofazowych. Użytkownicy wskazali, że pojemność kondensatora zależy nie tylko od mocy i napięcia, ale także od konstrukcji silnika oraz sposobu ułożenia uzwojeń. W przypadku silników jednofazowych, wartość kondensatora często jest podana na tabliczce znamionowej, a jego napięcie pracy powinno być co najmniej dwukrotnie wyższe od napięcia zasilania. Wskazano również, że silniki jednofazowe są specjalnie zaprojektowane do pracy z kondensatorami, podczas gdy silniki trójfazowe nie powinny być z nimi używane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA