logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

i5 2500K - Uszkodzenie mechaniczne a wada oraz naprawa gwarancyjna

MrMalo82 05 Cze 2014 17:17 3126 15
REKLAMA
  • #1 13681660
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Witam!
    Mam taki problem, jakiś czas temu zastanawiałem się dlaczego na wielu płytach raz uruchamia się pamięć w trybie dual a raz nie, albo dlaczego po włożeniu kości w sloty A1 lub A2 komputer się nie uruchamia. Problem leży w uszkodzeniu mechanicznym procesora tzn jeden z rowków z boku w procesorze gdzie wchodzi wpust z gniazda socketu na płycie został nieudolnie dopasowany i po zamknięciu gniazda socketu uległ uszkodzeniu (poniżej zdjęcia).
    Teraz moje pytanie jest takie czy jeśli ten procesor (i5 2500K) jest jeszcze na gwarancji sklepowej, można go wysłać do serwisu do sprawdzenia na gwarancji? Czy nie warto? czy jest jakaś szansa że sklep przyjmie to, pomimo wady i uszkodzenia mechanicznego?
    Po drugie czy taka wada, gdzie teoretycznie wg mnie nie są naruszone żadne piny może powodować problemy z komunikacją i obsługą pamięci?

Czy uważacie, że tego typu uchybienie to tylko sprzedaż za grosze na portalach aukcyjnych i koniec? Czy warto jakoś to naprawić? wymienić na gwarancji?

Poniżej przedstawiam zdjęcia tego procesora i jeśli jest ktoś, kto zna się na tego typu elektronice prosiłbym o kilka zdań.

Dzięki!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13681691
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    Reklamowałem już kilka procesorów uszkodzonych wewnątrz, przegrzanych itd nigdy nie było problemów ale coś takiego reklamować no to już delikatna przesada
    MrMalo82 napisał:
    szansa że sklep przyjmie
    bardzo bardzo wątpliwe
    MrMalo82 napisał:
    Czy warto jakoś to naprawić?
    Ukruszony jest laminat więc to raczej nie "naprawialne".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13681793
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Przypomina mi się historia oddanego telefonu na naprawę gwarancyjną z potrzaskanym LCD z dopiskiem od klienta: "po otrzymaniu SMSa coś się stało z wyświetlaczem" :)
    Wracając do tematu, skoro go wyjąłeś, to albo nie miałeś plomb, albo sam rozplombowałeś. Szanse na rozpatrzenie reklamacyjne = mniej niż zero.
  • #4 13682362
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Rozumiem...ale apropo tego że go wyjąłem to znaczy? Ja kupiłem oddzielnie procesor, płytę, pamięci itd..to nie jest komputer składany przez sklep i odebrany jako gotowiec.

Czyli tylko pozostaje wystawienie na jakieś aukcji - a ile tak orientacyjnie można żądać za taki procesor z taką wadą? Kupi ktoś za 200 pln? Czy raczej ciężko będzie?
    Po prostu nie wiem jak się odnaleźć, z drugiej strony przeglądałem aukcje uszkodzonych procesorów i mnóstwo jest takich gdzie fizycznie, mechanicznie nic nie jest uszkodzone a komputer w ogóle nie uruchamia się , system nie wstaje, tutaj wszystko ok, jedynie ta komunikacja z pamięciami, bo pewnie coś jest z kontrolerem.

No ok to chyba nie ma co..jeszcze sklep nałoży jakieś opłaty za ekspertyzę lub/i wysyłka za pobraniem, szkoda pieniędzy chyba..
    Po prostu nie wiem czy w ogóle próba reklamacji jest opłacalna, stąd ten mój temat cały apropo tego i5 2500K.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 13682423
    MrMalo82
    Poziom 12  
    No właśnie, chyba tak..zastanawiam się czy można ścisnąć czymś ten odwalający się odłamek czy na razie lepiej nie? bo tak jakby odchodzi od linii prostej tam gdzie jest ten rowek. Może dlatego procesor bardziej "luźno" leży w sockecie, w gnieździe.

A jak nie to najwyżej zakupie inny. Ten odsprzedam, na pewno ktoś się skusi, chociaż wiadomo że atrakcyjność takiej sprzedaży jest mizerna.
  • #7 13682724
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    MrMalo82 napisał:
    Kupi ktoś za 200 pln?
    Mocno wątpię, jeśli nie do końca opiszesz możesz mieć nieprzyjemności, jeśli dokładnie - mało chętnych. Jedyną opcją jakiś "ryzykant".
    MrMalo82 napisał:
    czy można ścisnąć czymś ten odwalający się odłamek
    Może kolega ubić do końca procesor- to delikatna materia.
  • Pomocny post
    #8 13682984
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Z tego co widzę to uszkodzenie jest z dala od "kropek" więc jeśli laminat bardzo się nie rozwarstwił to jest szansa że wszystko będzie działać, problemy z pamięciami mogą mieć zupełnie inną przyczynę. Ja bym sprawdził procka w innej płycie z innymi pamięciami bo szkoda.
  • #9 13683008
    MrMalo82
    Poziom 12  
    No tak, tylko że sprawdzałem na różnych płytach i z różnymi pamięciami - ciągle ten sam objaw że sloty A1 i A2 jakby nie funkcjonują w tej konfiguracji.

To w sumie nie wiadomo co robić..sprzedać za grosze typu 40 zł?
    Jak ktoś nie potrzebuje więcej niż 8 Gb ram, włoży jedną kość lub 2x 4gb, to będzie mieć jeszcze wydajny procesor, kwestia dobrego ułożenia żeby nic dalej nie poszło.
    On działa dobrze..testowałem różnymi aplikacjami i przez 5 godzin oczywiście na fabrycznym zegarze był pod obciążeniem i bez problemów wszystko działało.

Ewentualnie mogę spytać oddział serwisu w sklepie internetowym czy z takim czymś w ogóle warto z nimi "rozmawiać". Jakoś do końca 2014 jest gwarancja.
  • Pomocny post
    #10 13683072
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Czy zawsze działa tylko jeden kanał w kontrolerze pamięci (IMC) procesora, czy losowo - raz działa jeden, a raz obydwa? ;)

Dodano po 11 [minuty]:

To się wg. mnie zrobiło po "wierzchniej stronie" bardziej niż w środku, ale na Twoim foto właściwie nic nie widać...

Dodano po 4 [minuty]:

Za to w inny miejscu nieźle usmarowany pastą (zaznaczyłem na zielono).
    Ta pasta, której używasz na pewno nie przewodzi prądu?
    Procesor na foto masz nieźle "usmarowany" - czy to już po "usterce" tak wysmarowałeś?
  • #11 13683982
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Pastę jaką używam to Zalman STG1, być może po prostu zbyt chaotycznie była rozłożona i się rozlała pod wpływem ciepła, ale czy to może mieć wpływ?

Jeśli chodzi o działanie pamięci to odbywa się to tak: gdy tylko jakaś kość jest włożona w slot A1 lub A2 - komputer nie uruchamia się.
    Czyli żadna z takich konfiguracji nie może mieć miejsca typu:
    Singiel Channel A1/A2
    Dual Channel A1/B1
    Dual Channel A2/B2

komputer działa tylko gdy pamięci włożone są w singiel channel B1/B2
    Próbowałem różnych modeli płyt i pamięci -ciągle to samo.

Sloty A1 i A2 to te pierwsze najbliżej gniazda procesora.

Ostatecznie mogę przedzwonić do sklepu i dowiedzieć się albo/i przesłać im może ciut lepiej wykonane zdjęcia (niech sami ocenią) czy warto wysyłać czy też nie ma sensu bo i tak tego nie przyjmą...
  • #12 13684002
    safbot1st
    Poziom 43  
    MrMalo82 napisał:
    Zalman STG1

Nie przewodzi prądu - więc luz.

MrMalo82 napisał:

Kolega w ogóle zaglądał do instrukcji płyty gł?
    Można prosić o model płyty gł?
  • #14 13684110
    safbot1st
    Poziom 43  
    MrMalo82 napisał:
    Sloty A1 i A2 to te pierwsze najbliżej gniazda procesora.

Ok, wszytko jasne: uszkodzony/niedziałający cały 1szy kanał kontrolera w tym cpu.
    Nie losowo niedziałający ale na stałe.
    Czyli niezależnie od płyty maksymalna ilość obsługiwanej pamięci spada do 50%.
    Dodatkowo nie działa dual - wg. mnie mała strata, bo w wydajności single/dual różnicy właściwie nie ma.
    Pytanie tylko, czy uszkodzenie nie będzie postępować dalej?
    Np. nie przeniesie się na drugi kanał (IMC)? - śliska sprawa taki procesor dawać na aukcję.
  • #15 13684134
    Ogr-odnik
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    MrMalo82 napisał:

A to aż taki ubytek sprawności dla kolegi? Jakbym zrobił takie kuku u siebie to cieszyłbym się że w ogóle działa. Do tego przy zwykłym korzystaniu z komputera np. gry, internet, office itp. nie odczuwa się różnicy między single/dual channel.
    Jeśli procesor działa stabilnie to chyba można sobie dać spokój ze sprzedażą + wymianą i zwyczajnie jechać na single channel. Gwarancja na pewno nie obejmie uszkodzenia wynikającego z nieumiejętnego/nieostrożnego obchodzenia się ze sprzętem.
  • #16 13684136
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Ja testowałem trzy modele płyt:
    - Asrock P67 Pro3
    - Asus Z77a
    - Gigabyte Ga-Z77M- D3H

Na każdej ten sam objaw.
    No w sumie ryzyko dawać na aukcję ale przecież nie będę opisywał 100% sprawności procesora, ludzie licytują też procesory które w ogóle oznak życia nie dają.
    Moim zdaniem coś trzeba z tym zrobić albo zwrócić się do sklepu.
    Z resztą nawet za 80-100 zł taki procesor to zawsze coś.

No jest to jakaś tam wada ale czy to będzie postępować - trudno powiedzieć.
    Na razie nic się nie zmienia i działa ciągle tak samo.

Ogr-odnik napisał:
    MrMalo82 napisał:

A to aż taki ubytek sprawności dla kolegi? Jakbym zrobił takie kuku u siebie to cieszyłbym się że w ogóle działa. Do tego przy zwykłym korzystaniu z komputera np. gry, internet, office itp. nie odczuwa się różnicy między single/dual channel.
    Jeśli procesor działa stabilnie to chyba można sobie dać spokój ze sprzedażą + wymianą i zwyczajnie jechać na single channel. Gwarancja na pewno nie obejmie uszkodzenia wynikającego z nieumiejętnego/nieostrożnego obchodzenia się ze sprzętem.

No tak, ale ja planowałem dołożenie do 12 Gb ram stąd dla mnie to jest jakiś problem, mało tego znajomy przesiada się na laptopa więc mogę mieć od niego i5 3570K, stąd kwestia czy warto reklamować czy sprzedaż czy zostawić..
    Jedynie w tym układzie zwiększenie pamięci to 2x 8gb.
    O ile..fakt..nic dalej nie będzie postępować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z procesorem i5 2500K, który ma uszkodzenie mechaniczne w postaci uszkodzonego rowka, co wpływa na działanie pamięci RAM w trybie dual channel. Zastanawia się, czy uszkodzenie to można zgłosić do serwisu w ramach gwarancji, mimo że jest to uszkodzenie mechaniczne. Odpowiedzi wskazują, że szanse na uznanie reklamacji są niewielkie, a uszkodzenie może powodować problemy z komunikacją pamięci. Użytkownik rozważa sprzedaż procesora na aukcji, mimo że jego wartość może być niska z powodu uszkodzenia. W dyskusji poruszane są również różne modele płyt głównych, na których testowano procesor, oraz wpływ uszkodzenia na wydajność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA