logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Maximus IV extreme - uszkodzenie mechaniczne socket'u.

indianka 15 Wrz 2012 22:56 3834 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić mechaniczne uszkodzenie plastikowej części gniazda procesora w płycie Asus Maximus IV Extreme LGA1155?

Taki ubytek można naprawić przez odtworzenie brakującego plastikowego wypustu z tworzywa i wklejenie go klejem epoksydowym, a potem dopasowanie nożykiem tak, by procesor znów siedział stabilnie [#11325847] Jeśli uszkodzony jest tylko jeden wypust, można też próbować montażu opierając CPU o stronę z całym ogranicznikiem i ewentualnie zabezpieczyć to kroplą kleju po sprawdzeniu działania [#11320498] Inna wskazana metoda to wymiana samego gniazda na element z innej, uszkodzonej płyty, ale to jest trudna operacja i niewiele firm chce się jej podejmować [#11479478][#11327169]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 11315114
    indianka
    Poziom 16  
    Ocena: 132
    Witam Szanowne Grono.
    Mam taki problem z wyżej wymienioną płytą - w trakcie składania komputera doszło do mechanicznego uszkodzenia plastikowej części socket'u, która orientuje prawidłowe założenie procesora. W serwisie centralnym asusa odmówiono mi naprawy - uszkodzenie z winy użytkownika a postępowałem z tą płytą niezwykle ostrożnie. No ale do rzeczy: czy ktoś może pomóc mi naprawić tą płytę? Obecnie jest ona w firmie Proline gdzie ją zakupiłem ale sądzę, że muszę znaleźć kogoś sam do tej naprawy.
  • REKLAMA
  • #2 11315135
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Nie da się zamontować CPU?
    Piny są powyginane?
    Jakieś zdjęcie?
  • #3 11318292
    indianka
    Poziom 16  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Piny nie są powyginane(nie dotykałem ich w ogóle). Natomiast plastikowa ramka w której umieszcza się procesor posiada z dwóch stron wypustki, które wchodzą w zagłębienia w obudowie procesora tym samym nie pozwalając na jego odwrotne założenie. Jedna z tych wypustek jest odłamana i procesor nie ma stabilnego umieszczenia w sockecie i się przesuwa. Niestety w chwili obecnej nie mogę zrobić zdjęcia bo nie mam płyty u siebie. Jak ją otrzymam to wykonam fotki żeby było jaśniej. Dla sprecyzowania podam iż jest to socket 1155. Miałem z tą płytą nie lada problem bo chciałem złożyć komputer samodzielnie, zresztą nie mój pierwszy. Ale okazało się,że płyta wymaga aktualizacji biosa i nie chciała mi odpalić. Zaniosłem więc wszystko do sklepu, w którym było zakupione i po próbie rozłożenia i złożenia z powrotem całości okazało się to uszkodzenie - więc ani nie sugerowałem, że to nie mi się przydarzyło bo wiem, że i tak nic by to nie dało. Zaczęła się procedura próby naprawienia wyżej wymienionego uszkodzenia, asus się wypiął, a w serwisie centralnym sklepu mają sprawdzić czy dają radę. Więc pozwoliłem sobie na założenie tego tematu.
  • #4 11320498
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Skoro tylko jedna z wypustek jest ułamana a druga jest cała wydaje mi się że nie powinno być problemu aby cpu prosto zamontować. Ja zamontował bym trzymając się krawędzi tam gdzie wypustek jest cały. Po sprawdzeniu działania dać trochę kleju, chociaż metalowa nakładka z góry do zamykania socketu powinna trzymać cpu.
  • #5 11322036
    indianka
    Poziom 16  
    pawelcb33 napisał:
    Skoro tylko jedna z wypustek jest ułamana a druga jest cała wydaje mi się że nie powinno być problemu aby cpu prosto zamontować. Ja zamontował bym trzymając się krawędzi tam gdzie wypustek jest cały. Po sprawdzeniu działania dać trochę kleju, chociaż metalowa nakładka z góry do zamykania socketu powinna trzymać cpu.

No niestety nie jest tak prosto gdyż po założeniu procesora do socketu bez jednej wypustki następuje jego nieznaczne przemieszczenie i piny przestają pasować. Ale pomysł z odrobiną kleju jako awaryjny jest ok. Czekam do czasu aż moja płyta wróci i jeśli nie będzie naprawiona będę próbował.
  • #6 11322481
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zaznacz na TYM zdjęciu co jest wyłamane.
  • #7 11323910
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Pewnie te wypustki plastiku u góry. A jakbyś dał tam klej który po wyschnięciu twardnieje i lekko nożykiem oskubał tak aby uformował brakujący kawałek plastiku ?
  • #8 11325244
    indianka
    Poziom 16  
    Ułamał się ten kawałek ;-( Jak mi tego nie naprawią to zrobię dosłownie wszystko, żeby ten plasticzek odtworzyć, bo płyta jest fabrycznie nowa i taki ZONK!

Asus Maximus IV extreme - uszkodzenie mechaniczne socket'u.
  • REKLAMA
  • #9 11325425
    Kasek21
    Poziom 43  
    pawelcb33 napisał:
    A jakbyś dał tam klej który po wyschnięciu twardnieje i lekko nożykiem oskubał tak aby uformował brakujący kawałek plastiku ?

Taki zabieg powinien pomóc bez wymiany całego socket'u.
  • #10 11325847
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Tak, to można naprawić. Ja bym wykonał z tworzywa taki element, trochę większej szerokości aby wpasować go w puste miejsce za oryginałem, wkleić na jakiś klej epoxydowy i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #11 11327169
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Dokładnie też tak można zrobić jak kolega wyżej pisze. Wydaje mi się że nie wiele osób/firm podejmie się wymiany socketu. Ja na twoim miejscu próbował bym pokombinować z klejem lub tworzywem i uformować go.
  • #12 11328832
    indianka
    Poziom 16  
    Witam Was. Problem z socketem został rozwiązany, jednak to nie koniec moich perypetii z tą płytą. Dziś odebrałem komputer i włożyłem kartę graficzną. Po uruchomieniu i instalacji windowsa 7 wystąpiły mi przy uruchamianiu czterokrotnie pod rząd krytyczne błędy grafiki - ekran zrobił się nieostry z przewagą koloru zielonego i komputer się restartował. Następnie windows przestał włączać się, wentylatory chodzą, płyta jest podświetlona i pali się na niej dioda odpowiadająca za jakichś błąd ddr. Na płycie jest też wyświetlacz led na którym wyświetla się błąd 55 - (Memory not installed). Pamięci ddr3 są włożone w swe sloty jak wcześniej.Totalna katastrofa, już nie mam siły do tego kompa. Co gorsza karta grafiki (asus gtx 680) chodziła u mnie w drugim komputerze bez problemu. Chyba jutro znowu czeka mnie wycieczka do serwisu. Poddaję się. Zmarnowałem dziś chyba pół dnia i taka porażka. Ta płyta jest chyba dla mnie za mądra :-(
  • #13 11328924
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Podaj specyfikację komputera.
  • #14 11328963
    indianka
    Poziom 16  
    Płyta -jak w tytule Asus Maximus IV extreme 1155, proc -i7-3770 3,4GHz, grafika asus direct cu II top gtx 680 , pamięć kingstone hyper 2x4GB, dysk twardy 1T nie pamiętam jaki, no i blu ray.
  • #15 11329203
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Czy socket w serwisie ci wymieniali ?
    Jeśli tak to źle skoro masz problem z pamięciami. Idź i reklamuj.
  • #16 11329259
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    indianka napisał:
    Płyta -jak w tytule Asus Maximus IV extreme 1155, proc -i7-3770 3,4GHz, grafika asus direct cu II top gtx 680 , pamięć kingstone hyper 2x4GB, dysk twardy 1T nie pamiętam jaki, no i blu ray.

Jaki masz zasilacz ?

Musieli coś popsuć przy naprawie socketu.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • #18 11332083
    indianka
    Poziom 16  
    pawelcb33 napisał:
    Czy socket w serwisie ci wymieniali ?
    Jeśli tak to źle skoro masz problem z pamięciami. Idź i reklamuj.

Wymieniali w serwisie.
    Dj Haker napisał:

Jaki masz zasilacz ?

Musieli coś popsuć przy naprawie socketu.

Zasilacz ma bequiet dark power pro 10 1200W

DriverMSG napisał:
    Clear CMOS wykonałeś po podłączeniu kości pamięci?

Kurna, za przeproszeniem, teraz jużnie mam do końca pewności czy to było przez sprawdzeniem ramu czy po ale robiłem clear'a. Atakowałem ten komputer wczoraj do późnego wieczora. Próbowałem zmienić biosa, bo ta płyta ma dwa ale po wciśnięciu swicha od biosa nie zmieniały się led'y odpowiadające za zmianę. Ogólnie rzecz biorąc ta płyta ma takie możliwości ustawień, że ja kapituluję. Myślałem, że będzie prosto, jest trudno. Pozdrawiam Was i dziękuję, że zainteresował Was mój może prozaiczny problem.
  • #19 11332658
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Zrób clear CMOS jak kolega radzi, czyli wyciągnij na chwilę baterie i włóż.
    Włóż jedną kość ramu i uruchom kompa i zobacz czy działa, sprawdź na każdym banku pamięci. Jeżeli wiesz że pamięci były dobre a nadal nie odpala płyta a socket był robiony to wg. mnie winą jest właśnie socket, pewnie się odgrzał. W procesorach i3,i5,i7 kontroler pamięci jest właśnie w cpu.

Reklamuj płytę, ogólnie nie potrzebnie dawałeś do wymiany socket, je ciężko się wymienia.

Powodzenia
  • #20 11477715
    indianka
    Poziom 16  
    Temat odświeżam,jak już koledzy napisali wyżej wymiana socketu to nie był dobry pomysł. Mam pytanie: czy jest ktoś w Polsce kto ma odpowiedni sprzęt aby wymienić socket??? Z tego co wiem, to jeżeli już ktoś próbuje, to robi to "ręcznie". Bo już prawie straciłem nadzieję.
  • #21 11478062
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Przeglądnij Alle...o są ogłoszenia o naprawach BGA, zapytaj się czy ci wymienią socket.
  • #22 11479478
    Józek 13
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam .Kolego ,od razu było dokonać wymiany gniazda z innej płyty uszkodzonej. Nie będę oceniał pracę serwisu ,który dokonywał naprawy.Dokonałem naprawy poprzez wymianę gniazda.Po założeniu procesora ,komputer pracował prawidłowo.

Niezwłocznie doprowadź post do zgodności z zasadami języka polskiego.
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #23 11482016
    indianka
    Poziom 16  
    pawelcb33 napisał:
    Przeglądnij Alle...o są ogłoszenia o naprawach BGA, zapytaj się czy ci wymienią socket.

Właśnie przeszukałem oferty, jutro zadzwonię i będę pytał o jakieś konkrety. Jest multum ofert napraw laptopów ale komputerów stacjonarnych już nie.

Józek 13 napisał:
    Witam .Kolego ,od razu było dokonać wymiany gniazda z innej płyty uszkodzonej. Nie będę oceniał pracę serwisu ,który dokonywał naprawy.Dokonałem naprawy poprzez wymianę gniazda.Po założeniu procesora ,komputer pracował prawidłowo.

No właśnie tego chciałem dokonać. Z informacji jakie uzyskałem w punkcie zakupu komputera, płyta na wymianę socketu powędrowała do serwisu centralnego Asusa. Niestety po powrocie problemy były w dalszym ciągu. Bujam się z tą płytą już ze trzy miesiące bez rezultatu.
  • #24 11482343
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Skoro płyta była w serwisie Asusa i nadal to samo to czemu nie reklamujesz naprawy ?
  • #25 11482491
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Reklamować płytę główną aż do skutku wymiany na nowy egzemplarz.
  • #26 11482522
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jaki serwis wymieniał socket?
  • #27 11485853
    indianka
    Poziom 16  
    Kasek21 napisał:
    Jaki serwis wymieniał socket?

Podobno centralny Asusa taką otrzymałem informację. Reklamować płyty się nie da bo przez uszkodzenie mechaniczne o którym kilka postów wyżej cała wina spada na mnie.
  • #28 11485864
    Kasek21
    Poziom 43  
    indianka napisał:
    Reklamować płyty się nie da bo przez uszkodzenie mechaniczne o którym kilka postów wyżej cała wina spada na mnie.

No właśnie - jeżeli Twoja wina to na jakiej podstawie serwis podjął się naprawy? Odpłatnie?
  • #30 11490725
    Kasek21
    Poziom 43  
    Oni wymienili socket czy dali Ci inną płytę - bo wątpię, że za darmo i przy usterce z Twojej winy wymienialiby cokolwiek.

Tak czy inaczej sytuacja nieciekawa - bo gwarancji to pewnie niem masz? Pytam bo jeżeli robili coś grzecznościowo to może i gwarancję dali?!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Asus Maximus IV Extreme, w której doszło do mechanicznego uszkodzenia plastikowej wypustki socketu 1155, co uniemożliwia prawidłowe zamontowanie procesora. Serwis Asusa odmówił naprawy, uznając uszkodzenie za winę użytkownika. Użytkownicy sugerowali różne metody naprawy, w tym użycie kleju epoksydowego lub stworzenie nowego elementu z tworzywa. Po naprawie socketu pojawiły się nowe problemy z pamięcią RAM i kartą graficzną, co skłoniło użytkownika do dalszych wizyt w serwisie. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na oddanie płyty, ponieważ nie był w stanie rozwiązać problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA