logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przełącznika audio: radio vs muzyka, eliminacja opóźnień przekaźnika

pietia434 07 Cze 2014 23:48 1917 4
  • #1 13688184
    pietia434
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Witam,
    Poszukuję schematu urządzenia o następującym działaniu:
    Po wykryciu sygnału audio (radio) ma "odciąć" sygnał (muzyka) i jednocześnie podać sygnał "radio" na wzmacniacz mocy.
    Zrobiłem tak:
    Schemat przełącznika audio: radio vs muzyka, eliminacja opóźnień przekaźnika
    Ale czy przekaźnik jest dobrym rozwiązaniem? Wprowadza też pewne swoje opóźnienie.
    Może ma ktoś jakiś pomysł? Najlepiej coś na operacyjnych(bo pełno tego mam).
  • #2 13688363
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Nie bardzo można zrobić przełącznik na wzmacniaczach operacyjnych ;)
    Przekaźnik sam w sobie nie wprowadza opóźnień, jedynie czas potrzebny na ruch kotwicy z jednego położenia w drugie. Jest to bardzo krótki czas.
    W tym układzie opóźnienie wprowadzone jest celowo, elektrolit na schemacie wprowadza swego rodzaju histerezę aby przekaźnik cały czas nie przełączał.
    Jeśli nie pasuje przekaźnik to proponuje zastosować do tego właśnie stworzone układy elektronicznych przełączników: CD4051, CD4052, CD4053. W twoim przypadku każdy się nada.
    Jednak histereza i tak musi być zastosowana.
  • #3 13688837
    pietia434
    Poziom 22  
    Wojtek44 napisał:
    Nie bardzo można zrobić przełącznik na wzmacniaczach operacyjnych

Rozumiem:)
    Ale może coś na kształt blokady szumów? Czyli sygnał "radio" by blokował (np poprzez tranzystor) ten sygnał muzyka?
    To ma być w miarę tanie i wolałbym to zrobić z zapasów:)
  • #4 13689008
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Oczywiście, że można.
    Co do ceny, proponowane przeze mnie układy na pewno masz w jakiś złomie elektronicznym ( daje sobie kończyny poucinać ;) ), nowy taki natomiast kosztuje mniej niż 1zł.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić to na tranzystorach tak jak piszesz.
  • #5 13689179
    pietia434
    Poziom 22  
    Wojtek44 napisał:
    daje sobie kończyny poucinać

Oj to by było zdziwienie:)
    Wiem, że na kluczach było by dobrze, ale na bank nie mam:/
    Co do ceny, uszłaby ale do najbliższego sklepu, w którym mógłbym to nabyć mam 30km:/
    O tyle kwestia zblokowania jednego sygnału drugim nie jest trudna, o tyle jak to zrobić aby jednocześnie "przełączać" te sygnały...
    Poczekam, może ktoś coś podpowie....
REKLAMA