logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ do przełączania sygnałów wejściowych jednym włącznikiem monostabilnym

gribek_elk 09 Gru 2003 21:46 1413 6
REKLAMA
  • #1 431046
    gribek_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Szukam jakiegoś magicznego :) układu co bedzie przy pomocy 1 włacznika monostabilnego bedzie przełanczał sygnały wejściowe moze ktoś ma jakiś schemacik ??
    DZeki I pozdro
  • REKLAMA
  • #2 431050
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    żeby rysować schemat trzeba mieć jakieś informacje
    napięcia , prądy, częstorliwości itp
    np
    przycisk->licznik->demultiplekser->przekaźniki
    przycisk->licznik->mux analogowy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 431328
    kozak84
    Poziom 12  
    Ocena: 55
    W dziale audio pozycja "82.Kompletny wzmacniacz m.cz". Ten wzmacniacz ma prosty 4-kanałowy selektor na jednym przycisku. :) POZDRO
  • #5 431377
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Nprawialem kiedys korektor technicsa na powazny blad -<brak przelaczania korektor-line> na ta chwile nie jestem w stanie znalezc tego co sobie zrysowalem (a to tez tylko dla tego ze uklad byl nieprawdopodobnie prosty i jeszcse na oddzielnej plytce) ale mam go i ci zeskanuje jest tam 1 spalak i pare pierdul dziala niezawodnie . Jest taka sekwencje pierwsze wcisniecie cos....... drugie......cos innego......itd
  • #6 432109
    gribek_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    zdanek15 o własnie o to mi chodzi jak byś o mnie nie zapomniał był bym wdzieczny :)

kozak84
    takie coś mnie nie przekonuje obawiam sie o SZUMY jakie wprowdzi taki układ a pozatym kiedy on był zaprojektowany :( zapewne od takmtego czasu pokazały sie układy znacznie lepsze
    DZEKI ZA WSZYSTKIE ODP
  • REKLAMA
  • #7 432866
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    to nie byl jakis tam sobie popierdulek TECHNICSA tylko korektor od normalnej wiezy . One wychodzily w 2 typach 1 mial potencjometry suwakowe po obydwu stronach displeja a ten co robilem to total elektronik teka wielka lampa chyba ze25 cm z bodaj 20 na strone korekcjami . Fakt ze nie szukalem tego schematu ale zrobie to dla ciebie z tego co pamietam to bodaj (ale mozliwe ze klamie) bylo to na CD4013 Napisz mi cokolwoiek na prv. zdanek 15(_at_)poczta.onet.pl to wysle ci to z firmy bo my tam uzywamy tylko modemu ale tam tez jest skaner ktorego to je niestety nie mam w domu .Jeszcze malo tego ten uklad robi taki fajny numer ze obsluguje 2 diodki albo to albo tamto!!! Czyli wyslij mi jakas fajna glupotke to bede mial adres zwrotny . :sm30:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy układu elektronicznego umożliwiającego przełączanie sygnałów wejściowych za pomocą jednego włącznika monostabilnego. Wskazano, że do zaprojektowania schematu potrzebne są szczegółowe dane dotyczące napięć, prądów i częstotliwości sygnałów. Proponowano rozwiązania oparte na licznikach, multiplekserach analogowych (MUX) lub przekaźnikach sterowanych przyciskiem. Jeden z uczestników zasugerował układ selektora wejść audio, który zmienia sygnał na kolejne wejście po każdym naciśnięciu przycisku. Wspomniano o prostym 4-kanałowym selektorze w kompletnym wzmacniaczu m.cz. oraz o korektorze Technicsa, który realizował podobną funkcję przełączania za pomocą układu CD4013 i jednego tranzystora (spalaka). Układ ten obsługiwał również sygnalizację diodową wskazującą aktualny stan przełączania. Autor wyraził obawy dotyczące szumów w prostych rozwiązaniach i poszukiwał bardziej nowoczesnych układów. Zaproponowano przesłanie schematu korektora po odnalezieniu dokumentacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA