logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterowania przekaźnikiem przez sygnał audio z karty muzycznej PC

sliver1 19 Wrz 2014 11:41 1083 6
  • #1 13972617
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    Szukam jakiegoś prostego schematu, który pozwolił by po pojawieniu się sygnału audio na wyjściu z karty muzycznej PC zasterowanie przekaźnikiem poprzez tranzystor. Czy w miarę prosto można osiągnąć takie rozwiązanie? Jakie napięcie powinno pojawiać się na wyjściu podczas odtwarzania sygnału? Próbowałem z różnymi sygnałami dźwiękowymi ale multimetr nic mi nie pokazuje a liczyłem na coć powyżej 0,5V.
  • #2 13972647
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 13972664
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13972834
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Zastosuj przekaźnik rezonansowy np taki: Schemat sterowania przekaźnikiem przez sygnał audio z karty muzycznej PC

Schemat z książki "Poradnik radioamatora"
  • #6 13972845
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    sliver1 napisał:
    Wystarczy mi efekt włączania urządzenia jak jest jakikolwiek dźwięk na jak najprostszym układzie.
    Znalazłem taki schemat: http://cbworld.republika.pl/projekty_eln.html#vox
    Sprawdzi się?

Sprawdzi się, w razie gdyby czułość była za mała trzeba będzie dołożyć przedwzmacniacz.
  • #7 13973047
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego schematu do sterowania przekaźnikiem za pomocą sygnału audio z karty muzycznej PC. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie wzmacniacza na tranzystorach, prostownika oraz układu histerezy, takiego jak przerzutnik Schmitta lub komparator. Inny użytkownik zasugerował użycie układu NE567 do detekcji określonej częstotliwości dźwięku. Użytkownik znalazł schemat, który może spełnić jego wymagania, ale pojawiły się wątpliwości co do czułości układu. Zasugerowano również użycie przekaźnika rezonansowego oraz ewentualne dodanie przedwzmacniacza, jeśli czułość będzie niewystarczająca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA