logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przestroić przenośne radia RS-101 i R102SR10? TOMATRONIX

tomatronix 16 Mar 2003 20:28 5642 9
REKLAMA
  • #1 134735
    tomatronix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Czy ktoś wie jak przestroić te dwa radyjka przenośne.
    Proszę o pomoc .
    Wiem że w erze radyjek po 4zł to zabytki ale szkoda je skasować.
    :( :( TOMATRONIX :( :(
  • REKLAMA
  • #2 134886
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    moja odpowiedz brzmi następująco. Zasada przestrajania kaZdego radia jest taka że wymieniasz 2 kondensatory jeden od czułości radia a drugi od częstotliwości odbioru. Są one umieszczone zazwyczaj równolegle z trymerami i mają OKOŁO (nie mówie że zawsze tyle mają) 30pF. Wymieniasz je na 10pF stroisz trymerami i zrobione. A najprostrza metoda to konwenter :) . Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 134979
    hemodializa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    co do ilości "pikaców" to bym sie sprzeczał, bo to zależy od zastosowanego wmacniacza wejścowego. sa przypadki że trzeba zmienić wsamym wzmacniaczu aż 5 kondensatorów. A co do stosowania konwerterów to życze powodzenia w ustaleniu odpowiedniego wzmocnienia dla częstotliwości dolnej i górnej, a jakość tych "cacek" jest beznadziejna, co ciekawsze w większości radyjek wogóle one nie pracują poprawnie. reasumując jak masz schemat do tych radyjek to mi je prześlij a dokładnia opiszę ci co trzeba zmienić i na jaką wartość. Może być sama głowica FM. Jednakże jeżeli sam wcześniej znajdę te schematy do też je dożuce wraz o opisem. A co do wartości to KAŻDE polskie radio jest warte 1000 koreańskich, pozdrawiam. hemodializa(_at_)poczta.onet.pl :roll:
  • REKLAMA
  • #4 135103
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    zgadzam sie z tobą ale ja to napisałem pobierznie żeby osoba która nie przestrajała radia wiedziała mniej wiecej o co chodzi i w 70% wystarczy ze wymienisz 2 kondziory a jak nie działa to sie bierzesz do dalszej pracy. Strój może ci sie uda "święci garnków nie lepią" A jak nie to wrzuc schemacik i ci pomożemy
  • REKLAMA
  • #5 135948
    tomatronix
    Poziom 12  
    Muszę się przyznać że przestroiłem kilka radyjek z dobrym efektem tylko one miały głowice strojone diodami pojemnościowymi , a te radyjka są miniaturowe stereo z głowicami strojonymi kondesatorami dwu i trzysekcyjnymi.
    Jak je przestroiłem dobierając kondesatorki równoległe przy sekcjach to straciły na czułosci a co do schematów to ich nie znalazłem w internecie.
    Proszę o pomoc TOMATRONIX. :cry: :cry:
  • #6 136550
    krikla
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    OR przenosny RS-101 < SKAN JAKO GIF - NIE NAJLEPSZY>
    KRIKLA
    Załączniki:
    • Jak przestroić przenośne radia RS-101 i R102SR10? TOMATRONIX RS101.gif (118.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 141027
    tomatronix
    Poziom 12  
    RS-101 przestrojony-idzie lepiej od tandety za 4zł,dzięki za schemat.
    Pozostały tylko schody do pokonania czyli radyjko R 102 SR 10 produkowała je UNITRA ELTRA SRB w kooperacji z RFT , nigdzie nie mogę znależć schematu a tam są elementy SMD .
    Proszę o pomoc .
    TOMATRONIX :cry: :cry:
  • #8 1554055
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    tomatronix napisał:
    produkowała je UNITRA ELTRA SRB w kooperacji z RFT

Gwoli ścisłości - te napisy na radiu wprowadzają w błąd. "SRB" czyli "Stern Radio Berlin" to właśnie cześć koncernu RFT. A Eltra to Eltra (czyli Unitra Eltra), nie żadne SRB.
    Jeżeli chodzi o taki skomplikowany radiomagnetofon z dwiema antenami i mechanizmem "soft touch", to nie warto przestrajać. Wszystkie ezgzemplarze, które spotkałem, mają tragiczną czułość "od nowości". Tak apropos, to ten radiomagnetofon powinien mieć też jakieś polskie oznaczenie "RMS ileś tam". Jak poszukasz wg tego "RMS" to powinno coś być albo chociaż schemat.
  • #9 19353615
    glass2
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Ma ktoś może serwisowkę od tego radia? Lub rozmieszczenie elementów. Szukam C118? No ciasno tam jest i znaleźć nie mogę.
    Wdzięczność ogromna.
  • #10 19355689
    glass2
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witajcie. chciałby się podzielić moim "przepisem" na Unitra Rzeszów RS-101.
    C118 z 47pF - na (u mnie go nie było), C115 z 22pF na 10pF (zamontowany od spodu aby był dostęp do trymera), C109 18pF - usunąć,.
    Cewka L103 skrócona o 2 zwoje z dłuższej strony. Ekran polecam zostawić (bardzo odstraja, ale zmniejsza wrażliwość na dłonie :) ).
    Reszta to już normalne strojenie z tym że tu jest znacznie utrudniony dostęp do trymerów.
    Jak oni to fabrycznie robili? :)

Spokojnych Świąt życzę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia przenośnych radioodbiorników RS-101 i R102SR10 produkowanych przez TOMATRONIX oraz UNITRA ELTRA SRB we współpracy z RFT. Podstawowa metoda przestrojenia polega na wymianie dwóch kondensatorów (zazwyczaj około 30pF) na kondensatory o pojemności około 10pF oraz dostrojeniu trymerów, co w większości przypadków poprawia odbiór. Jednak w niektórych modelach, zwłaszcza z bardziej skomplikowanymi wzmacniaczami wejściowymi, konieczna jest wymiana większej liczby kondensatorów, nawet do pięciu. W przypadku RS-101 zalecane jest m.in. usunięcie kondensatora C109 (18pF), wymiana C115 (22pF na 10pF) oraz skrócenie cewki L103 o dwa zwoje, przy zachowaniu ekranu dla stabilności. Radyjka R102SR10 są bardziej zaawansowane, zawierają elementy SMD i brak jest dostępnych schematów, co utrudnia ich przestrojenie. Wskazano, że radiomagnetofony z mechanizmem "soft touch" i dwiema antenami mają niską czułość fabryczną i ich przestrojenie może być nieopłacalne. Wskazano również na możliwość poszukiwania schematów pod oznaczeniem "RMS" dla modeli UNITRA. Ogólnie, przestrojenie wymaga precyzyjnego doboru kondensatorów i dostrojenia trymerów, a w przypadku braku schematów pomocne jest udostępnienie ich przez użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA