logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ startowy do zasilania cewki elektrozaworu 230V

trafika 13 Cze 2014 09:52 2049 0
REKLAMA
  • #1 13703258
    trafika
    Poziom 12  
    Witam forumowiczów.Otóż mam taki problem.Posiadam elektrozawór w którym uległa spaleniu cewka zasilająca jak również układ elektroniczny zasilający tą cewke.Niestety układ ten "zalany" jest jakąś żywicą lub klejem.Nie jest możliwe stwierdzenie jaki jest schemat tego układu i jakie są tam elementy.Cewke bez problemu mi przewiną jednakże gorzej z elktroniką.Wiem że cewka ta zasilana była napięciem stałym 230v,zawór w momencie podciągnięcia trzpienia potrzebował silnego uderzenia prądowego a pózniej elektronika samoczynnie obniżała prąd na podtrzymanie tego trzpienia.I tu własnie brzmi pytanie.czy ktoś z forumowiczów wie jaki zastosować tu układ elektroniczny,starego nie mogę odtworzyć aby nie doszło do spalenia nowej cewki.Wymiary starej cewki to karakas srednicy ok 9cm i wysokości 4cm podejrzewam ze ma ona moc ok 200W ale mogę sie mylić.Jesli ktoś ma jakiś pomysł na ten problem bedę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
REKLAMA