logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić i przerobić uszkodzoną kulę plazmową z zasilaniem 220V?

SzReQ 20 Lip 2006 09:30 5095 6
REKLAMA
  • #1 2835809
    SzReQ
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam na forum szukałem już sporo na elektrodzie ale mało konkretów ..ja sobie sprawiłem taką sporą kule plazmową,lecz po 2 godzinach prazy zapaliła sie elektronika rozwaliło elektrolit tylko niewiem juz jaki bo sie nie da odczytać i ceramika,zastanawiam sie jak zrobić aby użyć powielacz z tego układu,cały układ fabrycznie jest zasilany z sieci 220V niżej dodaje fotki tej kuli i jak wygląda płytka tylko teraz jest już w miare wyczyszczona. Da sie jakoś przerobić aby nie grzała sie i nie dużo przerabiać.chyba ze jakiś prosty schemat z trafem???
    Załączniki:
    • Zdjęcie007.jpg (40.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie006.jpg (32.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie005.jpg (33.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie000.jpg (36.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2838795
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Ładny pożar musiał się rozpętać na tej płytce :)
    Płytka którą pokazujesz to przetwornica napięcia.
    Jeśli masz odrobinę pojęcia o elektronice - może złożyć samemu takie urządzenie. Wpisz w polu Szukaj hasło LAMPA PLAZMOWA (lub zajrzyj tutaj: http://vault16.webpark.pl/ ) i wykorzystaj jej schemat. Będzie Ci potrzebne:
    - stare trafo z TV
    - transformator 230/20-40V 80 lub więcej W
    - NE 555
    - troche elektroniki dyskretnej.
    Warto zastosować dwa tranzystory w stopniu końcowym - mniej się grzeje.
  • REKLAMA
  • #3 2838842
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Proponuję spróbować zrekonstruować ten układ, jeśli transformator WN nie jest uszkodzony to są duże szanse na zadziałanie. Wylutuj pozostałe elementy zapisując sobie ich położenie i bardzo dokładnie wyczyść płytkę. Wszystkie elementy posprawdzaj, uszkodzone wymień na nowe i poskładaj całość z powrotem. Przy pierwszym uruchamianiu zasilanie 230V podłącz przez włączoną w szereg żarówkę o mocy 60-100W aby ograniczyć prąd w razie ew. zwarcia w obwodzie. Pamiętaj też o wlutowaniu odpowiedniego bezpiecznika w obwód zasilający układ.
    Ten spalony czerwony kondensator na fotce to nie elektrolit, lecz stały (polipropylenowy MKP) o wartości 2,2uF/400V (oznaczenie 225/400V).

Aha jeszcze jedno - układ ze strony podanej powyżej (vault16.webpark.pl) sprawia bardzo dużo kłopotów początkującym i nie polecam jego budowy.
  • REKLAMA
  • #4 2845517
    SzReQ
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Wiem ze kondensator to nie elektrolit napisałem ze ceramik a elektrolit to wywalił tak ze nieznałem wartości już wszystko zrobiłem ale dopiero teraz spojżałem na elektrode ..zamiast elektro;ita dałem inny o podobnej wartości lecz na 400V a zamiast tych ceramików które były połączone w szereg z układem dałem trafo 50V 500mA które zasila układ i wszystko działa zamontowałem wszystko w innej obudowie zamontowałem duży radiator i wentylator teraz efekt jest lepszy bo pare elementów nie dało sie odczytać wartości i dałem takie wartości jakie pamiętałem na oko jakie były wczesniej...teraz kula działa.Efekt jest super nawet przez szkło kula lekko kopie...naprawde super wkrótce dołącze fotki mojej ztuningowanej obudowy
  • #5 3204472
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Może trochę przesadziłeś? Kula nie powinna "kopać", bądż świadomy że takie silne wyładowania mogą zrobić mikroskopijne dziurki w szlkanej bańce co bardzo skróci żywotność Twojej plazmy. W bańce panuje podciśnienie a przebicie bańki iskrą o fi=0,1mikrometr szybko wyrówna w niej ciśnienie, kwestia godziny.

Pomyśl nad trafem mniejszej mocy, zamiast 80W maximum 60W,
    a jeżeli nie poskutkuje to zwiększ częstotliwość na tafie wys. napięcia poprzez zmniejszenie pojemności kondensatora wpiętego w obwód sprzężenia.
    Wyższe częstotliwości bardziej rozproszą iskry, lepszy będzie efekt, ponadto napięcie rozłoży się powieżchniowo i nie powinno już "kopać".

Nie zapominaj że masz do czynienia z bardzo wysokim napięciem rzędu nawet kilkunastu kilowoltów, takie pole elektryczne może zakłucać pracę urządzeń elektronicznych w bardzo dużym promieniu.
  • #6 5269753
    barcam
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam ,Kiedys Jusz Pisalem Na Foróm Ale Niestety mi niedoradzono ... mój problem polega na tym ze kupilem kule z identycznym ukladem jak ten ktury kolega wyrzej wzucil na fotkach poszedl kondesator odrazu po Pierwszym podlonczeniu (220uf 50V) , ktury niedawno wymienilem na nowy i dzieje sie to samo poprostu szczela ten sam doradzcie mi co moge jeszczet am zrobic bo cala plytka wyglonda na sprawną a jednak coś jest nietak kule mam jednak troche mniejsza od kolegi okolo 30 cm czy moglo pujsc trafo i co to konkretnie jest bo niejetsem jeszcze tak bardzo wtajemniczony

Post raportowany,
    proszę poprawić pisownię,
    należy korzystać z funkcji pisownia.
    And!
  • REKLAMA
  • #7 5271214
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    Jeśli kondensator się pali, to znaczy, że jego parametry znamionowe są zbyt słabe. Może po prostu wymienić go na taki o większym napięciu znamionowym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy i modyfikacji uszkodzonej kuli plazmowej zasilanej z sieci 220V. Uszkodzeniu uległa elektronika oraz kondensator stały polipropylenowy MKP 2,2uF/400V (oznaczenie 225/400V), a także elementy ceramiczne. Zalecane jest dokładne oczyszczenie i sprawdzenie płytki, wymiana uszkodzonych elementów oraz zastosowanie bezpiecznika i ogranicznika prądu (np. żarówka 60-100W) przy pierwszym uruchomieniu. Proponuje się wykorzystanie schematów dostępnych na stronie vault16.webpark.pl, choć są one trudne dla początkujących. W celu zmniejszenia nagrzewania i poprawy działania sugeruje się zastosowanie transformatora o mocy 60-80W, dwóch tranzystorów w stopniu końcowym oraz zwiększenie częstotliwości pracy poprzez zmniejszenie pojemności kondensatora w obwodzie sprzężenia. Wymiana zasilania na transformator 50V 500mA oraz montaż radiatora i wentylatora poprawiły efektywność i stabilność działania kuli. Użytkownicy ostrzegają, że silne wyładowania mogą uszkodzić bańkę szklaną, dlatego należy unikać zbyt dużych napięć i natężenia iskier. W przypadku powtarzającego się przepalania kondensatora elektrolitycznego 220uF 50V, wskazane jest zastosowanie kondensatora o wyższych parametrach napięciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA