logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić płynność YouTube na starym PC z Celeron 2400 MHz i Radeon 9200?

ak6 13 Cze 2014 20:02 3558 25
REKLAMA
  • #1 13704954
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Pojawiła się nagła potrzeba ściągnięcia ze strychu zabytkowego komputera i ponownego jego uruchomienia.
    Zaczynam ten temat w dziale software, choć mam wrażenie, że skończymy na hardware.

Parametry:
    płyta: ABIT IS7-E
    procesor: Celeron 2400 Mhz
    RAM: 1 GB
    Grafika: Radeon 9200 (128 MB) AGP
    Dysk Seagate 40 GB
    Zasilacz: badziewny FEEL (uprzejmie proszę nie wypisywać mi teraz notek o zmianie zasilacza. Wiem co to jest i czym to grozi, ale chodzi mi o uruchomienie tego komputera bezkosztowo)
    System XP świeżo postawiony. Sterowniki najnowsze z możliwych, aktualizacje poinstalowane.

No i problem jak w temacie. Filmy na Youtube tną i nie da się ich oglądać.
    Przeglądarka Firefox 30 (na Chrome jest jeszcze gorzej), Adobe Flash Player najnowszy. Włączenie na youtube odtwarzacza HTML5 nic nie daje.

Teraz pytanie co jeszcze mogę zrobić systemowo, żeby dopomóc staruszkowi?
    A jeśli sprzętowo to iść raczej w kierunku procesora czy karty graficznej?
  • REKLAMA
  • #2 13704982
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Przęglądarkę midori testowałeś ?
    Jest dosyć lekka.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13705082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 13705117
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Wystarczy, że reklama flashowa leci obok okna youtube i już zżera połowę mocy cpu.

Dodano po 2 [minuty]:

Adblocka warto zapuścić - zobaczyć czy się opłaci.
  • Pomocny post
    #5 13705141
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Podstawowy błąd jest taki, że zainstalowałeś najnowszego Flash Playera na tak zabytkowy PC. Zmień przeglądarkę na Operę 12.15. Chrome i FF nie są przeglądarkami na tak stare komputery (wymagający silnik). Flash player 10.x.x nie obciąża tak CPU jak najnowsze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13705259
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ja jestem ciekaw czy w ogóle akceleracja sprzętowa działa koledze na YT. 320p powinny iść gładko.
  • REKLAMA
  • #7 13705379
    ak6
    Poziom 31  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Po kolei:
    Midori się nie sprawdziła. Ten sam efekt.
    Programy zewnętrzne nie wchodzą w grę.
    Adblock wypróbuję jutro i dam znać.
    Jak na razie Opera w wersji 12.15 i flash w wersji nieco ponad 10 sprawdziły się najlepiej. Nie jest może idealnie ale da się już coś obejrzeć.
    Akceleracji rzeczywiście nie sprawdziłem. Postaram się zajrzeć do tego jutro. Problem w tym, że system jest po rosyjsku. Mój rosyjski zatrzymał się na końcu szkoły podstawowej kupę lat temu, :) a i z XP już dawno nie miałem do czynienia. Ale jutro postaram się z tym uporać.
  • #8 13706025
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    ak6 napisał:
    RAM: 1 GB

ak6 napisał:
    uruchomienie tego komputera bezkosztowo

Pomimo tego założenia przydałoby sie jednak dołożyć jeszcze 1 GB RAMu.
  • #9 13706452
    ak6
    Poziom 31  
    iagre napisał:
    Pomimo tego założenia przydałoby sie jednak dołożyć jeszcze 1 GB RAMu.

Tak, tak... wiem... przydałoby się. Procesor też :)
    Ale na razie nie mam i nie będę dokupował. Swoją drogą jakie to były piękne czasy kiedy człowiek zdobył za ciężkie pieniądze PIII 450 MHz i 128 MB ramu, i cieszył się jak dziecko, że w końcu może zainstalować XP... To były dopiero hardcorowe podejścia o sprawy :D
    Adblock nie pomógł a nawet paradoksalnie nieco pogorszył sytuację.
    Akceleracja sprzętowa jest rzeczywiści wyłączona i nie mogę jej włączyć. To już będzie problem sprzętowy raczej.
    Przez: opera:gpu dostaję komunikat:

Hardware acceleration Disabled
    OpenGL
    Blocklist status
    Blocklist version 1.1.1
    Direct3D 10
    Backend not supported Could not load library

Nie mogę również wymusić włączenia akceleracji poprzez: opera:config#UserPrefs|EnableHardwareAcceleration i ustawienie Enable Hardware Acceleration na 2
  • Pomocny post
    #10 13706470
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    360P na youtube powinno płynnie się odtwarzać jeżeli w tle nie masz otworzonych innych zakładek i programów.
    Daj jeszcze zrzut ekranowy z Crystal Disc Info.
    Sprawdź kondensatory na płycie głównej i w zasilaczu.
    Ile programów masz w autostarcie? wrzuć zrzut ekranowy z msconfig zakładki uruchamianie.
    Oczywiście powyłączaj też zbędne efekty wizualne windows.
    Trzeba wszystko odchudzić ile się da.

Dodano po 3 [minuty]:

ak6 napisał:
    A jeśli sprzętowo to iść raczej w kierunku procesora czy karty graficznej?

Procesor i pamięć ram. Karta graficzna ostatecznie też, a jak już modernizować to zacząć od zasialcza.
    Problem w tym, że w płytę główną nie złożysz żadnego procesora core 2 duo czy dual core, więc żadna modernizacja tu się nie opłaca, bo włożenie cpu pentium 4 nic ci tu nie da także są za słabe na dziś do flasha.
  • #11 13707435
    ak6
    Poziom 31  
    Dysk jest szmelc

W autostarcie pusto

Kondensatory wymieniałem. Są OK
    Efekty ograniczone do minimum. Prawie wszystko wyłączone.
    kasiunia7777 napisał:
    Procesor i pamięć ram. Karta graficzna ostatecznie też, a jak już modernizować to zacząć od zasilacza.

Jak już pisałem wcześniej, modernizować go nie będę. Zrobię co się da, tak jak jest i idzie na prezent dla biednej rodziny na Ukrainie.
    Zastanawiam się jeszcze nad antywirusem. Jakiś musi być, ale chętnie bym tego Avasta zastąpił czymś lżejszym.
  • #12 13707531
    safbot1st
    Poziom 43  
    ak6 napisał:
    Jakis musi byc

Koniecznie? W przypadku tego systemu to się skończy totalnym zamuleniem.
    ak6 napisał:
    W autostarcie pusto

A listę procesów można prosić?

EDIT:
    SOUNDMAN.EXE w uruchamianiu można wyłączyć, zamiast tego dać na pulpit skrót do exe`ca, który jest w WINDOWS\ .

Dodano po 4 [minuty]:

Zamiast antyvira lepiej na jakiś czas przeskanować czymś profilaktycznie niż trzymać toto w procesach.

Dodano po 1 [minuty]:

ak6 napisał:
    Dysk jest szmelc

Temu jednmu "sektoru" (C5) należy się remap, bo komp dojedzie na miejsce i system z dnia na dzień padnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Listę włączonych usług może kolega wkleić - coś tam da się jeszcze "odchudzić".
  • #13 13707685
    ak6
    Poziom 31  
    safbot1st napisał:
    ak6 napisał:
    Jakis musi byc

Koniecznie?

Wydaje mi się, ze tak. Chodzi mi o to żeby "komputer był bezobsługowy" dla laika.
    Choć jeszcze się nad tym zastanowię. Całkowite wywalenie antywirusa by mu mocno odpuściło. Może się skusze.
    SOUNDMAN.EXE faktycznie wywalę z autostaru. Grunt że dźwięk gra i to wystarczy.

Lista procesów:

Lista usług nie będę was katował. Większość jest po rosyjsku. Siądę na spokojnie przełożę to sobie na ludzki język i powyłączam co się da.
  • #14 13707728
    safbot1st
    Poziom 43  
    Widzę coś dziwnego systemkservice.exe co to jest?
    Ubiłbym to ;D
    Poza tym sporo svhost - na pewno nie potrzeba aż tyle. :D
    4 sztuki spokojnie wystarczą ;)

ak6 napisał:
    Chodzi mi o to zeby "komputer byl bezobslugowy" dla laika.

Laik i z antywirusem w ciągu miesiąca zainstaluje 40 toolbarów :D
  • #15 13707846
    ak6
    Poziom 31  
    safbot1st napisał:
    Widzę coś dziwnego systemkservice.exe co to jest?
    A cholera wie co siedzi w tym ruskim systemie :) ... Ubiłem... system na razie nie umarł :)
    safbot1st napisał:
    Laik i z antywirusem w ciągu miesiąca zainstaluje 40 toolbarów :D

To prawda święta. Ale na to już nie mam wpływu :)

Zastanawiam się czy tego dysku nie wymienić. Leży jeszcze jakiś w szufladzie. Wolałbym, żeby nie padł zaraz po oddaniu komputera... Jak myślicie?
  • #16 13708487
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Pierwsze co trzeba zrobić to wykonać zerowanie dysku twardego, żeby pozbyć się tego niestabilnego sektora. Z tym sektorem system na pewno ci pracuje dużo wolniej. Po zerowaniu oczywiście trzeba wgrać na nowo wszystko bo to kasuje wszystkie dane z dysku.
    ak6 napisał:
    Wolałbym, żeby nie padł zaraz po oddaniu komputera... Jak myślicie?

Zasilacz, który posiadasz może powodować uszkodzenie dysku więc z nim to loteria.

Dodano po 30 [sekundy]:

ak6 napisał:
    Zastanawiam się czy tego dysku nie wymienić. Leży jeszcze jakiś w szufladzie

Jeżeli jest sprawny to tak, zamiast zerować ten uszkodzony.
  • #17 13714305
    ak6
    Poziom 31  
    Z dyskiem się już ogarnąłem.
    Dostał mi się jeszcze procesor P4 2,8. Muszę tylko podnieść bios do wersji 24. Jedyny plik z tym biosem znaleziony w sieci ma rozszerzenie exe. a FlashMenu do aktualizacji biosa wymaga pliku z rozszerzeniem bin. Nie mogę nigdzie namierzyć tego biosu araz nie mogę wyodrębnić tego pliku z exe.
    Załączam plik exe pobrany ze strony:
    http://abit.ws/page/en/download/download_bios...TITLE_ON_SCREEN=IS7-E&pSOCKET_TYPE=Socket+478
    Załączniki:
    • is724.exe (407 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 13714552
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ja też nie mogę wyodrębnić.
    Wygląda jak plik wykonywalny DOSa - może wystarczy go odpalić pod dosem z usb?
  • #19 13714558
    ak6
    Poziom 31  
    Cholera wie co to jest?
    Na stronie, którą podałem jest opis, z którego wynika, że powinien się wyodrębnić plik biosu oraz potrzebne narzędzia.

Jak go odpalić pod DOS z usb?
  • #20 13714613
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Specjalistą IT nie jestem, ale pytanie: czy na tm komputerze MUSI być Windows? Może jakaś lekka dystrybucja linuksa np. Lubuntu? I na j.ruski też pewnie można zlokalizować. Sam takiego postawiłem na P4 2GHz, 1GB RAM, badziewna grafika na MB Intel-a i całość - z Firefoxem 29 - śmiga całkiem przyjemnie na YT. Czasami ma przycinki przy wczytywaniu filmu, ale po paru sekundach rusza i jedzie bez problemu.
    Jeśli komp miałby być do lekkich robótek, to może zrezygnować z Windowsa?
    To tak ode mnie; laika linuksowego ;) siedzącego cały czas na Windowsie :)
  • #21 13714648
    ak6
    Poziom 31  
    Niestety windows i tylko windows.
    Sam system chodzi przyzwoicie. Youtube na Opera 12.15 i Flasch 10 też jest już do zniesienia.
    Pozostaje problem aktualizacji biosu i włożenia procesora P4 2,8
  • #23 13717413
    3daniel33
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Zobacz szybkość internetu: Google i wpisz: speedtest .
    Jakiego masz dostawcę internetu?
  • Pomocny post
    #25 13718134
    safbot1st
    Poziom 43  
    No, tak, ślepi my jesteśmy - plik 407bajtów! :D nie może być biosem.
    Na stronie Abit w ogóle są same uszkodzone pliki w supporcie, nie wiem dlaczego.
    Dra98 - ratujesz życie - to prawidłowy bios dla ABIT IS7-E + P4 2,8.
    Właśnie zorientowałem się, że dałem zły link do poradnika:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1374781.html
    W skrócie - odpalasz program rufus z opcją FAT32 i freeDOS.
    Jest jakaś wzmianka że na penie nie może być ani autoexec.bat (to jasne), ani config.sys.
    Bootujesz freedosa z usb do linii komend.
    Odpalenie exe z pena spowoduje ekstrakcję plików (domyślam się w to samo miejsce gdzie znajduje się plik EXE).
    W linii komend wpisujesz RUNME.BAT.
  • #26 13718372
    ak6
    Poziom 31  
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie.
    Komputer został już przekazany z procesorem Celeron 2,4 - niestety. Zabrakło mi nieco czasu na dalsze kombinacje z biosem, ponieważ znajomy musiał już jechać na Ukrainę. Trochę szkoda, bo myślę, że ten P4 2,8 minimalnie dodał by mu siły.

safbot1st napisał:
    Na stronie Abit w ogóle są same uszkodzone pliki w supporcie, nie wiem dlaczego.
    Abit rzeczywiście już jakiś czas temu zaniechał wsparcia i zaprzestał udostępniać bios. Teraz pojawiły się te pliki, które jak się okazuje nic nie wnoszą. Miałem nadzieję, że jednak znajdę na czas prawidłowy bios. Ale cóż. Mówi się trudno.

Zmieniłem dysk, i dołożyłem 512 ramu. Da się już na nim jako-tako pracować.

Edit.
    Okazało się, że wyjazd komputera opóźnił się o jeden dzień, co pozwoliło mi zmienić procesor. Jak było do przewidzenia na tym P4 chodzi nieco szybciej. Można już spokojnie pracować na Firefoxie i świeżym flashu.
    Informacyjnie tylko potwierdzę, że bios podany wyżej faktycznie jest do tej płyty.
    Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uruchomił stary komputer z procesorem Celeron 2400 MHz, 1 GB RAM, kartą graficzną Radeon 9200 oraz systemem Windows XP, napotykając problemy z płynnością odtwarzania filmów na YouTube. W odpowiedzi na problem, uczestnicy dyskusji sugerowali różne rozwiązania, w tym zmianę przeglądarki na Operę 12.15 oraz użycie starszej wersji Adobe Flash Player (10.x.x), co poprawiło sytuację. Zwrócono uwagę na konieczność wyłączenia akceleracji sprzętowej, co może być problematyczne z uwagi na ograniczenia sprzętowe. Użytkownik rozważał również zwiększenie pamięci RAM oraz wymianę dysku twardego, a także zainstalowanie lżejszego oprogramowania antywirusowego. Ostatecznie, po wymianie dysku i dodaniu 512 MB RAM, komputer zaczął działać lepiej, a po zainstalowaniu procesora Pentium 4 2,8 GHz, wydajność znacznie się poprawiła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA