logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego przedwzmacniacza mikrofonowego do CB - gdzie znaleźć?

pawelbestia 20 Kwi 2005 00:16 13851 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1421458
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    "Profsjonalne wzmocnienie" hahaha ale KIT. To zwykły wzmacniacz pochodzący z zestawów głośnomówiących od złomowanych komórek.
    Pochodzi to to chyba z giełdy elektronicznej we Wrocławiu. Koszt 20groszy/szt jak kupi się 10szt. Kupiłem sporo tych płytek na części ze względu na dobry kondensator SMD 10uF/16V. Mam całą sterte tych płytek tyle że trzeba wlutować kondensator i będą działać. Kto z forumowiczów się pofatyguje do mnie osobiście dostanie w prezencie taką płytke. Info na P.W.
    Facio robi niezły biznes 125 - krotna przebitka.
    p.s.
    schemat tego mam rozrysowany - jak znajde podrzuce na forum
  • #4 1423302
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Ja byłem zadowolony z takiego! Tranzystory stosowałem różne tylko wtedy trzeba było zrobić korekcję rezystorów polaryzujących bazę T1. Bardzo dobrze współpracował z "Alanem 87" bo kompresja wewnętrzna ustalała automatycznie jego wzmocnienie.
    Załączniki:
    • Schemat prostego przedwzmacniacza mikrofonowego do CB - gdzie znaleźć? Mikr. elektr..GIF (4.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1423473
    pawelbestia
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Chodzi mi o taki schemat, aby mozna było podłaczyć do mikrofonu bez doprowadzania oddzielnego zasilania. Nie chcę po prostu ingerować w radio ze wzgledu na plombę gwarancyjną.
  • REKLAMA
  • #6 1428848
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Witam. Też szukam czegoś takiego i chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób zasilany jest ten przedwzmacniacz przez linie m.cz.

Pozdrawiam i dołączam się do prośby. Sadek
  • REKLAMA
  • #8 8831214
    norbert-17
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Witam koledzy Proszę o sprawdzenie tego schematu którego rysowałem w oparciu o zdjęcia ze strony http://www.e.strefa.pl/articles.php?lng=pl&pg=175 na tej stronie został już zamieszczony schemat ale na moje oko może się i mylę nie odpowiada jego wykonaniu po zlutowaniu na płytce
    Chodzi mi dokładnie o schemat tego małego przedwzmacniacza w wersji smd a nigdzie nie mogłem znaleźć tego schematu
    to jest ten co ja rysowałem

a ten to schemat ze strony
    a chodzi mi o ten przedwzmacniacz

Dodano po 1 [minuty]:

sq6ade jeśli możesz to gdybyś znlazł właściwy schemat tego cuda co wcześniej pisałeś było by Fajnie

Moderowany przez c2h5oh:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic284832.html#1420728

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu prostego przedwzmacniacza mikrofonowego do CB, który można podłączyć bez konieczności doprowadzania oddzielnego zasilania, aby nie ingerować w radio i nie naruszać plomby gwarancyjnej. Wskazano, że jest to zwykły, prosty wzmacniacz, często w wersji SMD, dostępny m.in. na forum elektroda.net oraz w zasobach ampr.poznan.ws. Jeden z użytkowników podkreślił, że układ pochodzi z zestawów głośnomówiących ze złomowanych telefonów komórkowych i jest zasilany tak samo jak mikrofon pojemnościowy, czyli przez linię m.cz. Wspomniano o konieczności korekcji rezystorów polaryzujących bazę tranzystora przy stosowaniu różnych tranzystorów. Przedwzmacniacz dobrze współpracuje z radiem Alan 87 dzięki automatycznej kompresji wewnętrznej. Jeden z uczestników przedstawił własny schemat rysowany na podstawie zdjęć i prosił o weryfikację, gdyż dostępny schemat na stronie e.strefa.pl może nie odpowiadać rzeczywistemu wykonaniu płytki. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i zdjęć przedwzmacniaczy SMD oraz uwagi dotyczące ich budowy i zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA