Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z kartą graficzną - Po 10min korzystania, ekran ma dziwne paski.

15 Cze 2014 00:00 1782 24
  • Poziom 7  
    Witam !
    Wczoraj sobie czyściłem karte graficzną, bo była bardzo zakurzona. Podłączyłem ją do komputerka, no i działało. Wszystko dobrze chodziło do dzisiaj :( Grałem sobie w gierke skończyłem, poszedłem do innego pokoju na meczyk, wracam po 20min, a tu co ? Czarny ekran i nic ;(
    Resetuje komputer jest normalnie i nagle ekran sie defragmentuje i pojawiają się biało czerwone paski ( białe takie grubsze, a czerwone takie chudzsze )
    Pytanie jest czy wie ktoś jak coś takiego naprawić ?
    Obecnie korzystam z zamontowanej wcześniej zintegrowanej karty graficznej, ale to jest porażka :(

    Aha no i oczywiście moja karta to :
    AMD Radeon HD 4750
  • PCBway
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Witam
    Proponuję zacząć od banalnej rzeczy jaką jest wentylator. Proszę sprawdzić jak zaczyna karta szwankować czy po prostu wiatrak pracuje na dużych obrotach...
    Często jest tak że użytkownicy nie widzą wiatraka ze względu na umieszczenie go pod spodem karty.
  • PCBway
  • Poziom 7  
    Wiatrak lata tak na ok. 40-50 obrotach i raczej nie szwankuje tylko chodzi bez problemów. Ilość obrotów patrze w MSI afterburnerze.
    SPECYFIKACJA :
    Marka zasilacza : Stability Power Intel P4 & AMD CPU full support ( wziąłem coś z pudełka :3 ) Dodam, że zasilacz 500W
    Obecnie zintegrowana karta graficzna intela
    Intel (R) Pentium (R) 4 CPU 3.20Ghz 3.20Ghz

    Mhmm, coś jeszcze ? Płytę główną nie wiem za bardzo jak sprawdzić :(

    Dodano po 20 [minuty]:

    Tak wgl. to mogę trzymać karte graficzną na wierzchu ? Tak gdzieś, żeby leżała, ponieważ nie może być podłączona kiedy korzystam z zintegrowanej ;(
  • Poziom 6  
    Swego czasu jak mi wyskakiwały takie artefakty podczas użytkowania dwóch kart (GeForce 8600GT oraz 9800GTX) wyczytałem gdzieś, że może pomóc upieczenie ich w piekarniku 180stopni 8 minut. W tych dwóch przypadkach przedłużyłem wegetacje każdej karty. W przypadku 8600GT było to około pół roku a 9800GTX leciał prawie rok czasu. Obie karty były zakupione jako "uszkodzone" od znajomego za przysłowiowe "co łaska".

    Nie wiem jak się ta sprawa ma to Radeonów i zimnych lutów. Jeżeli nie będziesz już miał pomysłu na to co robić zostaje Ci ją upiec i w razie niepowodzenia kupić nową. Ale tak jak piszę, to raczej w ostateczności.

    Co do pieczenia - ściągasz obudowę, wentylator wkładasz na sreberku spożywczym do piekarnika i czekasz ze stoperem/minutnikiem. Czekasz do ostudzenia, zakładasz nową pastę termo(!) i sprawdzasz efekty. Pozdrawiam :)
  • Poziom 7  
    Wolałbym nie piec, jest jakas lepsza diagnoza ? Ogólnie mam 2 zdj. jedno z innego tematu, ale mam dokładnie to samo, a drugie moje tylko, że robione słabym aparatem ;( Oczywiście moje zdjęcie bez tych żadnych różowych dodatków.
    https://obrazki.elektroda.pl/8232350300_1298917110.jpg ( Pierwsze zdj, z innego tematu - takie coś dzieje się na początku )
    https://obrazki.elektroda.pl/2756652000_1402848649.jpg ( Tutaj już moje )
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Ouchh :/
    Nie da rady bez oddawania do serwisu ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    dasiu120 napisał:
    Ouchh :/
    Nie da rady bez oddawania do serwisu ?

    Serwis zażyczy sobie więcej niż ta karta jest warta. GPU to już trup, rozglądaj się za inną, używaną. Jaki to model zasilacza?
  • Poziom 7  
    Gdziemoge sprawdzić ten model ?
  • Poziom 43  
    dasiu120 napisał:
    Gdziemoge sprawdzić ten model ?

    Zapewne na zasilaczu albo pudełku od niego..
  • Poziom 7  
    Jeśli chodzi o pudełko, to pisałem tam wyżej coś
  • Poziom 43  
    To nie jest model. Ale pewnie masz atrapę więc do wymiany bo to zapewne on usmażył kartę.
  • Poziom 7  
    Jak usmażył ? Nie rozumiem ? Karta ma 50 stopni.
  • Poziom 43  
    Napięciem, tętnieniami... Tu nie potrzeba temperatury żeby zabić kartę. Ten zasilacz nie nadaje się nawet do zasilania wentylatorów.
  • Poziom 43  
    A no tak, na wszystko przychodzi czas, wczoraj działała dziś już nie. GTX260 to stara grzałka i zasilacz tego nie wytrzyma, uwalisz kolejną kartę. GT610 to karta do wyświetlania pulpitu w fullHD ale ma niski pobór energii i może tej nie uszkodzi.
  • Moderator na urlopie...
    dasiu120 napisał:
    Karta ma 50 stopni.


    W obciążeniu, jaką ma temperaturę pracy?

    Zrób test OCCT:GPU powiedzmy około 10 minutowy z tle działającym HWmonitorem i zamieść zrzut temperatur po przeprowadzonym teście.

    Możliwe, że przy czyszczeniu ruszyłeś radiatorem i stracił połączenie z GPU.
  • Poziom 31  
    naturall napisał:
    Swego czasu jak mi wyskakiwały takie artefakty podczas użytkowania dwóch kart (GeForce 8600GT oraz 9800GTX) wyczytałem gdzieś, że może pomóc upieczenie ich w piekarniku 180stopni 8 minut. W tych dwóch przypadkach przedłużyłem wegetacje każdej karty. W przypadku 8600GT było to około pół roku a 9800GTX leciał prawie rok czasu. Obie karty były zakupione jako "uszkodzone" od znajomego za przysłowiowe "co łaska".

    Nie wiem jak się ta sprawa ma to Radeonów i zimnych lutów. Jeżeli nie będziesz już miał pomysłu na to co robić zostaje Ci ją upiec i w razie niepowodzenia kupić nową. Ale tak jak piszę, to raczej w ostateczności.

    Co do pieczenia - ściągasz obudowę, wentylator wkładasz na sreberku spożywczym do piekarnika i czekasz ze stoperem/minutnikiem. Czekasz do ostudzenia, zakładasz nową pastę termo(!) i sprawdzasz efekty. Pozdrawiam :)


    Tego tupu porady to zachowaj sobie dla siebie. To nie jest forum kulinarne. Upiec to można ciasto w piekarniku.
  • Poziom 7  
    Nie wiem jak z tym testem, czy karte tyle czasu wytrzyma :( Ale z tego co pamiętam miała tak ok. 55-60 stopni.
    O co kaman z tym straconym połączeniem z GPU ? Można to jakoś ogarnąc ?
  • Moderator na urlopie...
    dasiu120 napisał:
    O co kaman z tym straconym połączeniem z GPU ? Można to jakoś ogarnąc ?


    O to "kaman", że jak ją czyściłeś, to mogłeś poruszyć radiatorem i nie ma odpowiedniego styku pomiędzy GPU a radiatorem i trzeba kartę rozebrać, nałożyć nową pastę i porządnie złożyć w całość. Trzeba uważać, by nie urwać SMD przy demontażu/montażu chłodzenia i obchodzić się z kartą delikatnie, by nie uszkodzić PCB.

    Jeśli jej nie używasz, możesz ją trzymać na wierzchu, ale zalecam, byś jednak ją zabezpieczył przeciwko i ESD (folia antystatyczna) i przed kurzem.
  • Poziom 7  
    Ojjojoj, no to lipton. Cuś popróbuje, ale nwm. Włożyłem ją do tego co było na początku - coś ala folia
  • Poziom 7  
    Mam pytanie, ponieważ zauważyłem na tyłach karty, że te metalowe pręciki, takie które chyba powinny być szpiczaste są ciemnie ? Tak jak by wypalone ? Możliwe, że to ma z czymś związek ?