logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa układ z wzmacniaczem operacyjnym jako komparator?

slawek55 20 Kwi 2005 07:25 1467 9
REKLAMA
  • #1 1420959
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Cześć.
    Mam prośbę, czy może mi ktoś wyjaśnić jak działa taki układ którego schemat jest w załączniku (wklejony obrazek w Word'zie)

Nie moę dojść do tego sam, pomózcie.
    Od góry są wejśćia odwracające wzmacnicacza(-) a niżej nieodwracające (+). Od lewej jest wej. sygnału a po prawej wyjście (ten wzam operacyjny wiem ze pracuje jako komparator ale ten po lewej - nie rozumiem zasady działania).
    Sławek
    Załączniki:
    • zalacznik.doc (29.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1422073
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Na pierwszym wzmacniaczu jest filtr dolnoprzepustowy z ogranicznikiem napięcia (diody) a na drugim komparator z histerezą. Wzmacniacze są zasilane niesymetrycznie - sztuczna masa jest realizowana na rezystorach w dolnej części schematu (nieczytelnego okrutnie).

Na wejściu jest jeszcze człon górnoprzepustowy tak, że na wyjściu pierwszego stopnia jest sygnał obcięty i z dołu i z góry
    Ogólnie to jakiś układ zamieniający zmienny sygnał wejściowy (mowa, sygnał muzyczny ?) na przebieg prostokątny łatwiejszy do pomiaru częstotliwości lub okresu.
  • REKLAMA
  • #4 1422511
    slawek55
    Poziom 23  
    cześć.
    Co do gif'a lub jpg'a to pewnie że moge ale w pracy nie miałem takiego programu aby zapisać w tych formatach wiec teraz załączam.

Jesli chodzi o wyjasnienie to dziekuje, ale czy macie jakie wzory na oblicznie tego filtru z diodami.

Sławek.
    Załączniki:
    • Jak działa układ z wzmacniaczem operacyjnym jako komparator? schemat.jpg (27.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak działa układ z wzmacniaczem operacyjnym jako komparator? schemat.gif (2.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1422785
    Paweł Es.
    Proponuję jeszcze bardziej zmniejszyć te schematy co oczywiście zmniejszy także problem za wyjaśnieniem zasady ich działania !

Jeżeli dobrze odczytałem wartości to ten układ przenosi od

100 Hz do 5200 Hz (-3 dB).

Obcinać zaczyna w okolicach 40 mV amplitudy napięcia wejściowego

tj. Ud/ku gdzie

Ud - spadek napięcia na diodzie
    ku - wzmocnienie pierwszego stopnia

Ku=-Rsp/(R1+R2+Rsp)

gdzie

R1=4.7k
    R2=10k
    Rsp=220k (nie jestem pewny, bo nieczytelne)

Dolna częstotliwość to w przybliżeniu:

fd=1/(2*Pi*(R1+R2)*C2)

C2=100n
    R1=4.7k
    R2=10k

Z górną częstotliwością jest gorzej, bo układ ma kilka biegunów blisko położonych (podane wyżej wartości uzyskałem z symulatora jeżeli poprawnie odczytałem rezystancję sprzężenia pierwszego stopnia = 220k i kond 100 p)

Jeden biegun to

f1=1/(2*Pi*Rsp*Csp) ≈ 7200 Hz

Drugi biegun to:

f2=1/(2*Pi*(R1||R2)*C3) ≈ 10591 Hz

C3=4.7 nF (od węzła z diodami do masy)
    R1=10k
    R2=4.7k

Biegun trzeci (na wejściu leży poza pasmem gdzie ok. 70 kHz)

Wpływ na fgraniczne mają więc f1 i f2

1/fg3db=1.1*√((1/f1^2)+(1/f2^2)) ≈ 5430 Hz (z symulacji wychodzi 5200 ale to wzór przybliżony)
  • REKLAMA
  • #6 1422886
    slawek55
    Poziom 23  
    Proszę bardzoo. A tak z drugiej strony nie można by było choć odrobinkę uprzejmiej zwrócić uwagę, nie każdy jest grafikiem komuterowym????!

A właśnie, ja tego sam nie rysowałem to jest tylko wycięty obrazk z pdf'a, więc zbyt jakości też nie moę poprawić.
    Załączniki:
    • schemat1.jpg (437.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1422964
    Paweł Es.
    Kolega żarty sobie stroi czy jak ?

Powiększył tylko Kolega nieczytelność i to jeszcze za 0.85 punkta !

A wartości elementów ?!
  • #8 1423978
    slawek55
    Poziom 23  
    Cześć.
    Piszę bo kolega chyba nierozumie sensu tego mojego posta , albo ja czegoś nie rozumiem. Mi chodziło o ideę i wzory a czy az tak ważne są dokładne wartości elementów, jak potrzebne Ci są to oryginał (pdf'a) jest w EP nr 7/98 dokładnie na stronie 41.
    Jeżeli kogoś to uraziło to prezpraszam, nie chciałem.

Sławek.
    A i dzięki.
  • REKLAMA
  • #9 1424447
    Paweł Es.
    Proszę się nie denerwować, ale wartości elementów i ich numeracja ułatwiają myślenie a także weryfikację teorii (wzory) z praktyką (np. symulacja komputerowa). Nie wszystkie układy mają proste rozwiązania wzorowe i czasami trzeba sprawdzić jak się mają wzory uproszczone do ponurej rzeczywistości.
    Poza tym milej jest osobie odpowiadającej (gdzie wymagana jest precyzja) jak widzi wyraźny i czytelny schemat. Pomijam, już ten drobny fakt jak trochę szacunku dla tych co tu z dobrej woli ludziom pomagają.
  • #10 1424620
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Ci, którzy pomagają innym, oglądają na Elektrodzie dziesiątki schematów dziennie,
    albo i setki; jeśli to wymagałoby przy każdym schemacie takiego nakładu pracy, jak
    przy tym, to cała doba nie starczyłaby na same prace przygotowawcze...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy działania układu z wzmacniaczem operacyjnym pracującym jako komparator oraz dodatkowego wzmacniacza z filtrem dolnoprzepustowym i ogranicznikiem napięcia realizowanym przez diody. Układ jest zasilany niesymetrycznie z tzw. sztuczną masą na rezystorach. Pierwszy wzmacniacz pełni funkcję filtru dolnoprzepustowego z ogranicznikiem, a drugi wzmacniacz operacyjny działa jako komparator z histerezą. Na wejściu układu znajduje się również człon górnoprzepustowy, co powoduje, że sygnał na wyjściu pierwszego stopnia jest obcięty zarówno od dołu, jak i od góry. Układ służy do przetwarzania zmiennego sygnału (np. mowy lub muzyki) na przebieg prostokątny, ułatwiający pomiar częstotliwości lub okresu. Podano przybliżone wzory i wartości elementów do obliczenia charakterystyk filtru, m.in. częstotliwości granicznych i wzmocnienia, z uwzględnieniem spadku napięcia na diodach oraz rezystancji i pojemności w układzie. Wskazano, że dokładne wartości elementów i czytelny schemat są istotne dla weryfikacji teoretycznej i praktycznej działania układu. Oryginalny schemat pochodzi z czasopisma Elektronika Praktyczna nr 7/98, strona 41.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA