Witam.
Na wstępie, że Uziom to Instalacja Odgromowa a PE to nie uziom dla instalacji antenowej.
rufus111 napisał: ... chcialem zabezpieczyć odbiorniki ( telewizor oraz radio ) przed wyladowaniem pioruna.
NIE da się.
Przy bezpośrednim uderzeniu "pioruna" w samą antenę w 99% nie ma możliwości "pozbycia" się skutków takiego wyładowania.
Ten 1% to możliwość instalacji odgromowej, w której będziesz miał sposobność na zainstalowanie obok anteny wysięgnika z przewodu wystającego ponad antenę i zagiętym nad czubkiem/końcem (od góry) czy najwyższym punktem takiej anteny, lecz w takiej odległości aby "bliskość" takiego przewodu odgromowego (wzdłuż anteny i nad nią) nie wpływała na zmianę rezonansu czy charakterystyki promieniowania tej anteny.
Cytat: Na dachu chiałem założyć przy antenie na odpowiednich izolatorach iglicę masztu antenowego uziemiona do instalacji odgromowej.
Izolator, Iglica - i czemu ma to służyć.
Cytat: Samej anteny ani masztu antenowej nie bede podłaczał do instalacji odgromowej.
A to dlaczego.
Cytat: Na przewodzie antenowym chcialem zalożyć odgromnik przepieć Televes, który musi być uziemiony.
Pomysł całkiem poprawny dla indukowania się wyładować lub piorunów, które "
walą" w jakiejś odległości o Ciebie.
Cytat: I teraz moje pytanie, czy ten odgromnik ma być uzieminy do instalacji odgromowej czy też do przewodu PE instalacji elektrycznej ?
Podpowiedź poprzednika
jacekko0 i mój wpis na początku mojej wypowiedzi - jednoznacznie udziela taką a nie inną podpowiedzi/sugestię.
Byłbym za tym, aby instalacja odgromowa na dachu i samo podłączenie do MASZTU (ze zwartą anteną dla DC) do tej instalacji odgromowej - było wykonane z przewodu o przekroju fi
6mm2 (ocynkowanego) .
Pozdrawiam.