logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowe uziemienie odgromnika przepieć instalacji antenowej.

rufus111 15 Cze 2014 08:41 2949 7
REKLAMA
  • #1 13708456
    rufus111
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Witam wszystkich, chcialem zabezpieczyć odbiorniki ( telewizor oraz radio ) przed wyladowaniem pioruna. Na dachu chiałem założyć przy antenie na odpowiednich izolatorach iglicę masztu antenowego uziemiona do instalacji odgromowej. Samej anteny ani masztu antenowej nie bede podłaczał do instalacji odgromowej. Na przewodzie antenowym chcialem zalożyć odgromnik przepieć Televes, który musi być uziemiony. I teraz moje pytanie, czy ten odgromnik ma być uzieminy do instalacji odgromowej czy też do przewodu PE instalacji elektrycznej ?
  • REKLAMA
  • #2 13708513
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Producent podaję uziemienie przewodem min. 4mm² do odpowiedniej instalacji uziemiającej, nie do PE.
  • REKLAMA
  • #3 13709853
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Na wstępie, że Uziom to Instalacja Odgromowa a PE to nie uziom dla instalacji antenowej.

rufus111 napisał:
    ... chcialem zabezpieczyć odbiorniki ( telewizor oraz radio ) przed wyladowaniem pioruna.

NIE da się.
    Przy bezpośrednim uderzeniu "pioruna" w samą antenę w 99% nie ma możliwości "pozbycia" się skutków takiego wyładowania.
    Ten 1% to możliwość instalacji odgromowej, w której będziesz miał sposobność na zainstalowanie obok anteny wysięgnika z przewodu wystającego ponad antenę i zagiętym nad czubkiem/końcem (od góry) czy najwyższym punktem takiej anteny, lecz w takiej odległości aby "bliskość" takiego przewodu odgromowego (wzdłuż anteny i nad nią) nie wpływała na zmianę rezonansu czy charakterystyki promieniowania tej anteny.

Cytat:
    Na dachu chiałem założyć przy antenie na odpowiednich izolatorach iglicę masztu antenowego uziemiona do instalacji odgromowej.

Izolator, Iglica - i czemu ma to służyć. :?:

Cytat:
    Samej anteny ani masztu antenowej nie bede podłaczał do instalacji odgromowej.

A to dlaczego. :?:

Cytat:
    Na przewodzie antenowym chcialem zalożyć odgromnik przepieć Televes, który musi być uziemiony.

Pomysł całkiem poprawny dla indukowania się wyładować lub piorunów, które "walą" w jakiejś odległości o Ciebie.

Cytat:
    I teraz moje pytanie, czy ten odgromnik ma być uzieminy do instalacji odgromowej czy też do przewodu PE instalacji elektrycznej ?

Podpowiedź poprzednika jacekko0 i mój wpis na początku mojej wypowiedzi - jednoznacznie udziela taką a nie inną podpowiedzi/sugestię.

Byłbym za tym, aby instalacja odgromowa na dachu i samo podłączenie do MASZTU (ze zwartą anteną dla DC) do tej instalacji odgromowej - było wykonane z przewodu o przekroju fi 6mm2 (ocynkowanego) .

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 13711338
    rufus111
    Poziom 14  
    Opisany przezemnie izolator z iglicą masztu antenowego, chodziło mi właśnie o to samo co kolega SP5ANJ opisał:
    "Ten 1% to możliwość instalacji odgromowej, w której będziesz miał sposobność na zainstalowanie obok anteny wysięgnika z przewodu wystającego ponad antenę i zagiętym nad czubkiem/końcem (od góry)"

Nie mogę zrozumieć jednej rzeczy, jeśli zastosuje obok anteny wysięgnik w który ma uderzyć piorun i do tej samej instalacji odgromowej podłączę maszt antenowy i mój odgromnik przepięć, to rezystancja pomiędzy wysięgnikiem, anteną i odgromnikiem przepięć powinna wyniesc prawie zero, czyli ładunek pioruna powinien być ten sam w instalacji antenowej ( radio, telewizor ) co w instalacji odgromowej ( to co spłynie do ziemi ). Czyli moim zdaniem wyjdzie na to samo jakbym nie stosował wysięgnika, a w przypadku uderzenia piorua bezposrednio w antene która jest uziemiona + uzieminy odgromnik przepięć ten sam ładunek powinien pojawić się w instalacji antenowej co odgromowej ?
  • #5 13711882
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie.

Impulsowy charakter wyładowania sprawia, że mamy do czynienia nie z rezystancją a impedancją. Przy dobrze wykonanym uziemieniu jego impedancja jest znacznie mniejsza niż samej instalacji. Stąd ochronne działanie mimo bezpośredniego połączenia.
    Jeśli chcesz być dobrze zabezpieczony, zastosuj anteny ze zwartym do masy promiennikiem. Coraz mniej ich na rynku ale wówczas nawet nie potrzebujesz odgromnika i masz szanse na zabezpieczenie nawet przed bezpośrednim wyładowaniem.
    Moje doświadczenie podpowiada, że w 99% przypadków i dobrym uziemieniu, taka konstrukcja spełnia swoje zadanie. Na ponad 300 obiektów, przez 15 lat miałem tylko dwa przypadki, kiedy bezpośrednie trafienie spowodowało jakiekolwiek uszkodzenia. Setki razy natomiast obserwowałem ślady po piorunach na sprzęcie antenowym bez żadnych zakłóceń. Co najwyżej wahnięciu zasilania.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • REKLAMA
  • #6 13712847
    rufus111
    Poziom 14  
    czy ta antena Televes DAT HD 75 Bosstech spełnia ten warunek, jeden z sprzedawców na swojej aukcji napisał "- Wszystkie elektroniczne części anteny są uziemione, zapewniając bezprecedensową ochronę przeciwko wyładowaniom elektrostatycznym. " ?
  • #7 13714279
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Zaraz zaraz, bo ja już nie "kumam", czy my rozważamy o uziomie elektrycznym (od wyładowań) czy o elektrostatyce -- bo to zupełnie inne poziomy zabezpieczeń. :?:

Pozdrawiam.
  • #8 13714999
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    rufus111 napisał:
    czy ta antena Televes DAT HD 75 Bosstech spełnia ten warunek, ...

Nie spełnia. Właściwie już tylko nieliczne Yagi są w całości zwarte. I to nie te najpopularniejsze z Dipol-a.
    Z tych, które widziałem ostatnio to jeszcze DPM, TechniSat, Maximum i Synaps oferują takie anteny. Także tylko nieliczne modele ich anten typu Yagi.
    Wszystkie: "krokodyle" i inne nowe wynalazki są niestety izolowane.
    Pozdrawiam.

Sebastian

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące uziemienia odgromnika przepięć w instalacji antenowej. Użytkownik zapytał, czy odgromnik Televes powinien być uziemiony do instalacji odgromowej, czy do przewodu PE. Odpowiedzi wskazują, że odgromnik powinien być podłączony do instalacji odgromowej, a nie do PE. Zwrócono uwagę na różnicę między uziemieniem a elektrostatyką oraz na znaczenie impedancji w kontekście ochrony przed wyładowaniami. Zasugerowano również, że zastosowanie anten ze zwartym do masy promiennikiem może zapewnić lepszą ochronę. Użytkownik zapytał o model anteny Televes DAT HD 75 Bosstech, na co odpowiedziano, że nie spełnia ona wymagań dotyczących pełnego uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA