logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Octavia 1.6 BFQ - termostat nie otwiera się, problem z czujnikiem 4-pinowym

misiek201 17 Cze 2014 11:07 6042 5
REKLAMA
  • #1 13715248
    misiek201
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam Mam Problem z octavia z silnikiem 1.6 bfq termostat nie otwiera się,
    w momencie gdy zdejmę kostkę z 4 pinowego czujnika wszystko sie otwiera i jest duży obieg a gdy jest założony chodzi tylko na małym. Czym jest sterowana grzałka w tym termostacie??
    Nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam post ale jak by co wybaczcie jestem nowy.
  • REKLAMA
  • #2 13739895
    andrzej-w31
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    misiek201 napisał:
    Czym jest sterowana grzałka w tym termostacie?

Jaka grzałka!? Może na początek kilka słów n/t termostatu..
    Termostat to prosty mieszek wykonany z cienkiej mosiężnej blachy, wyposażony w zawór grzybkowy. W wielu autach są też odmiany termostatu zawierające jeszcze wosk, miedź, grafit i aluminium. Kiedy temperatura cieszy dojdzie do około 95 stopni, mieszek pod wpływem ciepła otworzy zawór, dzięki czemu dostaje się ona do chłodnicy. Kiedy przepływając przez radiator ciecz obniży swoją temperaturę do około 20 stopni Celsjusza, termostat zostaje ponownie zamknięty.
    Wysoka temp. silnika może być też spowodowane zbyt niskim poziomem płynu chłodniczego, nieodpowiednio napiętym paskiem klinowym napędzającym pompę wody lub przegrzewającym się radiatorem chłodnicy.
    Wykręć termostat, wrzuć go do wrzątku. Jeżeli będzie czysty, a mimo to nie zareaguje, wymień.

Moderowany przez Pawel wawa:

Mistrzu, widziałeś kiedyś termostat w tym aucie? To co opisujesz to klasyka, tam siedzi zupełnie co innego.

• REKLAMA
  • #3 13740037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13740134
    andrzej-w31
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    W takim razie sorki wielkie.
    Nie skojarzyłem. One faktycznie były montowane chyba tylko w tych silnikach BFQ.
  • REKLAMA
  • #5 15072133
    eurotelgsm
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    W AVU mam taki sam 1.6 śr 102 km i tez na małym obiegu gotuje a na na dużym obiegu przez nagrzewnice jest ok.

Dodano po 2 [minuty]:

Grzałka jest sterowana z komputera przez odczyt z czujnika temperatury ale nie udało mi się dojść jeszcze czy z chłodnicy czy z bloku i kiedy powinno być zasilanie na nim i czy w ogóle zanika
    ...
  • #6 17920883
    Mirek Szymek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    misiek201 napisał:
    Witam Mam Problem z octavia z silnikiem 1.6 bfq termostat nie otwiera się,
    w momencie gdy zdejmę kostkę z 4 pinowego czujnika wszystko sie otwiera i jest duży obieg a gdy jest założony chodzi tylko na małym. Czym jest sterowana grzałka w tym termostacie??
    Nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam post ale jak by co wybaczcie jestem nowy.

Dla wszystkich zainteresowanych szerzej Temat przegrzewania się silników BFQ, APF i AVU i szkody z tym związane można znaleźć pod poniższym linkiem na forum octavia

Silniki BFQ i AVU - przegrzanie silnika i jego konsekwencje cz. 1 oraz cz. 2
REKLAMA