logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skoda octaviaI 1,6 BFQ - dmucha zimne powietrze mimu ustawienia ogrzewania

maro122074 29 Sty 2014 11:35 12450 11
REKLAMA
  • #1 13234420
    maro122074
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Witam,mój problem zaczyna się zimą gdy załączę ogrzewanie cały czas leci zimne powietrze nawet po nagrzaniu silnika 90 stopni,lecz gdy dodam gazu na ok 2tys.obrotów to leci troszkę cieplejsze ,ale to nie taka temperatura powinna być.Czasami w czasie jazdy daje odpowiednio ciepłe powietrze,a czasami tylko delikatnie ciepłe.Termostat sprawdzałem na kompie jest OK latem wszystko OK(klima działa,manualna).Mam instalacje gazową na złączach widać tak jakby nalot, płynu chłodniczego minimalnie ubywa ok 100 na rok,nie wiem czy to normalne.Jak ktoś może mi pomóc radą będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 13234555
    nece616
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    W moim fiaciku podobny problem tkwił w zapowietrzonym układzie chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 13234594
    szast
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    Zakamieniona nagrzewnica. Sprawdź przepływ przez nagrzewnicę. Odepnij węże dochodzące do nagrzewnicy i podepnij węża ogrodowego do jednego króćca, odkręć kran i zobaczysz jak wygląda przepływ, a przy okazji ją wypłuczesz.
  • #4 13234706
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5045
    Możesz napisać jak sprawdziłeś termostat na kompie - bo to ciekawe.
    Trzeba sprawdzić ręką czy węże wchodzące do nagrzewnicy są ciepłe, letnie czy zimne.
    Najlepiej przy samej ścianie grodziowej.
    Może klapka w obudowie nagrzewnicy nie otwiera się do końca, uszkodzona nagrzewnica lub mało płynu w układzie.
  • REKLAMA
  • #5 13237686
    Abada37
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Witam. Jeśli masz plastykowe trójniki [mały przekrój 9-10mm,a przewód ma16-18mm] na przewodach do nagrzewnicy i parownika to one spowalniają przepływ płynu przez nagrzewnicę przez co może się zamulić i słabiej grzać. Co do klapki to można sprawdzić ją w prosty sposób""włączasz dmuchawę na średnich obrotach i zmieniasz pokrętłem temperaturę zimno-ciepło. powinno być wyczuwalne osłabienie siły nawiewu i dżwiękowo też jest wyczuwalna różnica. Trochę prymitywne ale najszybszy sposób. Jeśli nie ma żadnej zmiany to wskazuje że klapka nie działa
  • #6 13238653
    maro122074
    Poziom 9  
    Witam.Sprawdziłem węże przy przegrodzie jeden jest porównywalnie gorący z wężem przed trójnikiem a drugi chłodniejszy.Problem będzie z samym trójnikiem jest najprawdopodobniej dużo cienkszy niż wąż bo wąż jest trochę rozdęty przy trójniku,gdy poluzowałem objemkę to zaraz płyn się wylewa.Trójnik zmniejsza ciśnienie płynu do nagrzewnicy i to może być problemem.Jeżeli chodzi o badanie termostatu to gość podłączył kompa sprawdził coś ,a jak auto wystygło to pojechaliśmy w drogę i tam sprawdzał i stwierdził ze OK z termostatem (otwiera w odpowiednich temp. :?: ) Płynu jest zawsze kontroluje ,a badanie nagrzewnicy zrobię w sobotę u znajomego bo pod blokiem to trudne.Pozdrawiam.
  • #7 15072203
    eurotelgsm
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Plastikowe króćce przy nagrzewnicy sugerują ze jest wymieniona na zamiennik chiński... aluminiowe króćce świadczą że to org.
    Kup odkamieniacz do chłodnic pompkę na wiertarke bezpośrednio do nagrzewnicy dopnij węże i pompkę zrób płukanie gorącą woda z odkamieniaczem . Lewy króciec dopływ. prawy wypływ po 5 minutach zamień kierunek i tak przez 2 godziny. Pamiętaj o temperaturze żeby nie płukać zimną wodą.
  • REKLAMA
  • #8 15073329
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    eurotelgsm napisał:
    Plastikowe króćce przy nagrzewnicy sugerują ze jest wymieniona na zamiennik chiński... aluminiowe króćce świadczą że to org.

Kto Ci takich bajek naopowiadał?
    W takim bądź razie każda Octavia/Golf/Toledo czy Leon mają chińskie zamienniki montowane w fabryce.
  • #10 15084542
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Tam nie ma żadnych złączek.
    Aluminiowe króćce ma Octavia 2, Audi A6 C5 .....
  • #11 15085913
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    A czy ktoś się zainteresował, jakim płynem zalany jest układ? Czy występuje jakiś osad w zbiorniku płynu chłodniczego?
  • #12 15815366
    maro122074
    Poziom 9  
    Witam.Wymieniłem termostat z całą obudową i to samo.Najprawdopodobniej coś z nagrzewnicą.Poddaję się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Skody Octavii I 1.6 BFQ zgłasza problem z ogrzewaniem, które wydmuchuje zimne powietrze mimo nagrzania silnika. Po dodaniu gazu temperatura powietrza nieznacznie wzrasta, ale nie osiąga oczekiwanej wartości. Sprawdzono termostat, który działa poprawnie, a także zauważono minimalny ubytek płynu chłodniczego. Użytkownicy sugerują możliwe przyczyny, takie jak zapowietrzony układ chłodzenia, zanieczyszczona nagrzewnica, problemy z trójnikami w układzie oraz niewłaściwy przepływ płynu. Wskazówki obejmują sprawdzenie przepływu przez nagrzewnicę oraz ewentualne płukanie układu chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA