logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-145C - Czyszczenie głowicy - wydruki tylko na papierze błyszczącym

Subskryt 17 Cze 2014 18:20 15213 3
REKLAMA
  • #1 13716454
    Subskryt
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Urządzenie to Brother DCP-145C.
    Problemem jest brak wydruku w czerni, co jednoznaczne było dla mnie z zatorem kanalików i samej głowicy. Nie odważyłem się demontażu głowicy, jedynie zakupiłem kadridż czyszczacy.

Wykonałem kilkakrotne czyszczenie z menu urządzenia. Kilkakrotne próby kopiowania wraz z zamontowanym czyszczącym kadridżem. Następnie zamiana na kadridż z atramentem czarnym i na nim kilkakrotne czyszczenie i próbne wydruki.

Nic to nie pomogło. Na wydrukach testowych czarny kolor nie ukazuje się, jednak bawiąc się wpadłem na pomysł wybrania w menu papieru błyszczącego i na tej opcji czarny wydruk odezwał się podczas kserowania. Kilkakrotnie "katowałem" urządzenie na tym trybie papieru błyszczącego z nadzieją, że na trybie papieru zwykłego wkońcu coś się pojawi. Niestety nic.

Jak na razie będę próbował serii wydruków, może coś się odetka i wydruk nastąpi w trybie zwykłego papieru.

Czy ktoś z Was jest w stanie dać mi jakieś wskazówki, albo podzielić się doświadczeniem w podobnym problemie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13716832
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Przypuszczam, że na papierze błyszczącym czarny może być składany z kolorów i dlatego magicznie się pojawił, a z czarną dyszą może to nie mieć za wiele wspólnego.

Załaduj do drukarki kartridż czyszczący, a samą głowicę zaparkuj na papierowym ręczniku nasączonym płynem czyszczącym. Da się to zrobić wyłączając drukarę w trakcie drukowania, wtedy głowica będzie w środku dała się przesuwać. Co jakiś czas zmieniaj ten nasączony papier, po jakimś czasie można spróbować kilkukrotnego czyszczenia.
    Jak już głowica zacznie drukować chociaż parę czarnych kropek, można na przemian robić czyszczenie i ksero całej czarnej kartki w najlepszej jakości, ustawiając przy tym tryb foto. Jak głowica nie jest przyschnięta na amen albo uszkodzona, powinno po jakimś czasie puścić.
    Warto też zobaczyć, czy w którymś miejscu po podniesieniu klapy nie będzie widać wężyków idących do głowicy. Jeśli są widoczne, zwróć uwagę, czy czarny nie jest pusty.
  • REKLAMA
  • #3 13716858
    Subskryt
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziękuję kolego za powyższe rady. Twoja teoria na temat koloru czarnego na trybie papieru błyszczącego może być słuszna. Być może to Y, C i M odpowiadają w trybie tego papieru za kolor czarny.

Jutro postaram się potraktować głowicę od spodu ręcznikiem nasączonym w płynie czyszczący. Może coś to ruszy...
  • #4 13716905
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Kup sobie jeszcze sam płyn czyszczący żółty albo różowy (nie wiem kto jest producentem ani co to jest, zawsze kupuję po kolorze) i wykonaj we własnym zakresie kartidż czyszczący, wykorzystując jakiś pusty i strzykawkę.
    Ja tak robię od dłuższego czasu, z racji wykonywanej pracy walczyłem z różnymi Brotherami już kilkadziesiąt razy i jeszcze żadnego nie uszkodził płyn czyszczący, a skuteczność przetykania na razie 100% (nie licząc jednej drukarki z uszkodzoną mechanicznie głowicą).
REKLAMA